Roosa Marjanen kirpputorilla
Roosa Marjasen mukaan rutiinien ja kokemuksen kautta kuntoutuminen sai vauhtia. ”Sain yhteisön ja tunsin kuuluvani joukkoon.”

Teksti: Pia Hirvonen
Kuvat: Minna Paananen

Kaupungin ja yhdistysten tiivistynyt yhteistyö mahdollistaa hyvän arjen rakennuspalikoita raumalaisille. Kumppanuussopimukset tuovat toimintaan vakautta.

Järjestöjen avulla jokainen voi löytää paikan, jossa saa vertaistukea, apua ja neuvoa.

Raumalla hyvä arki tehdään yhdessä. Kaupungin ja yhdistysten välisillä kumppanuussopimuksilla toteutetaan Rauman strategian ja hyvinvointiohjelman tavoitteita hyvinvoinnin edistämiseksi. 

– Tavoittelemme yhdessä yhdistysten kanssa Raumalle enemmän hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä, josta kumpuaa uusia kehitysmahdollisuuksia tulevaisuuteen, kertoo järjestökoordinaattori Janne Rantala

Yhteistyö ei ole vain resurssien jakamista. Se on aitoa luottamusta, jaettua tahtoa sekä yhteisiä arvoja ja tavoitteita. Toimijoilla on yhteinen ymmärrys, että voimavarojen viisas käyttö tuottaa laaja-alaisesti hyvää monelle. Kyse on osallisuudesta, arvostuksesta, hyväksytyksi tulemisesta ja arjen onnistumisista – hetkistä, joissa rakentuvat hyvän elämän ainekset. 

Turvaa ystävyydestä ja kohtaamisista

Suomen Punaisen Ristin paikallisosaston ystävätoiminta tuo iloa, turvaa ja seuraa etenkin yksin eläville ikäihmisille. Yli 60 vapaaehtoista tapaa säännöllisesti lähes viittäkymmentä ystäväasiakasta. Ystäväparit ulkoilevat, keskustelevat, kahvittelevat tai vierailevat erilaisissa kohteissa. Kohtaamiset suunnitellaan sen mukaan, mikä tuottaa iloa ja merkitystä ystäväasiakkaalle. 

Kahdenkeskisten kohtaamisten lisäksi SPR järjestää ikäihmisten kerhotoimintaa, kirjallisuuspiiriä, ulkoilurinkejä, terveyspisteitä ja monikulttuurista perhekerhoa. Tavoitteena on edistää terveyttä ja hyvinvointia, tuoda ihmisiä yhteen, estää syrjäytymistä ja lisätä osallisuutta. 

– Vapaaehtoiset sanovat monesti, että käytetty aika saa arvon, kun näkee toisen ilahtuvan. Se on molemminpuolista hyvää, kertoo yhdistyksen jäsenasioista vastaava Riitta Tenlén ja muistuttaa, että laajaan vapaaehtoisten joukkoon kaivataan aina myös lisää tekijöitä. 

Ruokajakelu
SPR:n kirpputori tarjoaa kierrätyksen lisäksi työmahdollisuuksia monelle. Samassa tilassa toimii koulujen ja sairaalan ylijäämäruoan jakelu kaksi kertaa arkipäivisin.

Raumalla on yritteliäitä nuoria

Raumalla Etelä-Satakunnan 4H kasvattaa vastuullisesti yrittäjyyteen, opettaa työelämätaitoja ja vahvistaa uskoa nuoren omaan osaamiseen. Yhteistyössä Rauman kaupungin kanssa, joka järjestää Pitsikaupungin kesäyrittäjäohjelman, nuoresta voi tulla 4H-yrittäjä. Moni lähtee kesäksi kokeilemaan yritystoimintaa tulojen ja kokemuksen kerryttämiseksi. 

– Kesäyrittäjyys antaa kipinän. Joillekin se on alku yrittäjäuralle, toisille itseluottamuksen vahvistamista. Lähes aina se antaa mukavia onnistumiskokemuksia, toteaa toiminnanjohtaja Marja Simberg

Yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa 4H työllistää nuoria tapahtumiin ja projekteihin. 

– Monelle raumalaiselle on tullut tutuksi myös viljelypalstamme. Sen kautta pääsee kokeilemaan viljelytoimintaa, vaikkei omaa maata omistaisikaan. Palstoja on vuokrattavissa kuudella eri pellolla, ja ne ovatkin olleet suosittuja. 

Apua ja tukea, kun mieli nyrjähtää

MIELI Länsirannikon mielenterveysseura ry tarjoaa sekä kriisiapua että arjen ennaltaehkäisevää toimintaa. Kriisikeskuksesta kuka tahansa voi hakea keskusteluapua ilman lähetettä. 

– Kumppanuus kaupungin kanssa on ollut aitoa ja arvostavaa. Monesti se mahdollistaa nopean reagoinnin ja yhdessä tekemisen, kiittää toiminnanjohtaja Heidi Hiljanen

Yhteistyön myötä yhdistys on vahvistanut erityisesti nuorille suunnattua toimintaa, kuten mielen hyvinvointia tukevia kursseja ja kahvipaussi-hetkiä, joissa nuori voi pysähtyä ja tulla kohdatuksi. Nuorten tarpeista syntyi myös mieliluokka, jossa voidaan jutella, pelata ja auttaa vaikka Kelan hakemusten kanssa, mutta ennen kaikkea olla yhdessä. 

Friski Tuult ry puolestaan tarjoaa mielenterveyskuntoutujille yhteisön, jossa saa olla oma itsensä ja osallistua sen verran kuin jaksaa. Aamupuuro, kahvila, lounas kolmesti viikossa, vertaisryhmät ja bingohetket kokoavat ihmisiä yhteen. 

bingo
Friski Tuult ry:n bingohetki on monelle tärkeä kohtaamispaikka. ”Täällä on kavereita. Kun tulee uusi ihminen, otamme hänet vastaan ystävällisesti”, kertoo yksi osallistujista ennen bingohetkeä.

Toiminnanjohtaja Päivi Lavonius kertoo, että toiminta perustuu vahvasti vertaistukeen ja osallisuuteen. 

– Kävijät saavat kuukausittain antaa palautetta ja vaikuttaa siihen, mitä toimintaa ja retkiä järjestetään. Täällä syntyy ystävyyksiä, jopa rakkaustarinoita.  

Yhdistys tarjoaa myös tuettua asumista, jossa on tarjolla apua arkeen, elämänhallintaan ja rutiinien rakentamiseen. Asumisesta maksetaan vuokra, mutta asumiseen annettava tuki on maksutonta ja yksilöllisesti räätälöityä. 

– Kukaan ei voi tietää, milloin oma elämä suistuu raiteiltaan ja mieli järkkyy. Siksi on hienoa, että olemme löytäneet kaupungin kanssa yhteiset tavoitteet ja keinot mennä niitä kohti. Kumppanuussopimus takaa meille vakautta toiminnan suunnitteluun, Lavonius kiittelee. 

Saatat olla kiinnostunut myös näistä