Ajankohtaista

Joulevangeeljum-musiikkinäytelmä esitetään Vanhassa Raumassa 17.12.

Tänä vuonna Pitsikaupungin joulu huipentuu dramatisoituun Joulevangeeljum-näytelmään, jota pääsee seuraamaan Vanhassa Raumassa lauantaina 17.12. klo 16 ja klo 19. Kulkueen muodossa esitettävä musiikkinäytelmä perustuu jouluevankeliumin tekstiin. Näytökset ovat yleisölle maksuttomia.

– Tämä elämys kannattaa merkitä ajoissa kalenteriin. Yleisö on tervetullut seuraamaan myös kenraaliharjoituksia perjantaina 16.12. klo 16, museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari sanoo.

Kokonaisuudessa on neljä kohtausta, joista ensimmäinen esitetään Vanhalla Raatihuoneella. Siellä Joosef ja Maria saavat käskyn lähteä verolle pantaviksi. Näytelmä etenee Kalatorille, josta pari etsii majapaikkaa. Sen jälkeen Vanhan kirkon raunioilla nähdään paimenet kedolla. Viimeinen kohtaus eli Jeesus-lapsen syntymä esitetään Rauman Pyhän Ristin kirkon pihamaalla, jossa esityslava kohoaa useiden metrien korkeuteen. Kirkon pihaan odotetaan tuhansia katsojia.

– Joulevangeeljum on spektaakkelimainen kokonaisuus, jota rytmittää upea musiikki. Tavoitteena on, että kulkueen liikkuessa näytelmän musiikki soi samanaikaisesti myös paikallisradiossa. Toivomme, että yleisö laulaa mukana myös siirtymien aikana, Kupari kertoo.

Ammattilaiset näyttelevät kahdeksaa henkilöroolia, mutta heidän lisäkseen toteutuksessa on mukana noin 200 henkilöä. Jokaisessa kohtauksessa esiintyy eri musiikkiryhmä.

– Puolentoista tunnin musiikkikuvaelmaan mahtuu monta musisoijaa, kuten puhallinorkesteri, kuoro ja rock-bändi, Risto Kupari sanoo.

Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa näytelmäkirjailija ja ohjaaja Arto Myllärinen. Sävellyksen toteuttaa säveltäjä Lasse Heikkilä.

– Olen innoissani tästä tehtävästä. Olen saanut elämäni varrella tehdä ja ohjata monenlaisia spektaakkeleita. Haaste on riemastuttavan kokoinen. Säveltäjän kanssa työskentely on mutkatonta, hauskaa ja opettavaista, Arto Myllärinen sanoo.

Dramatisoitu näytelmä tuo jouluevankeliumiin uusia ulottuvuuksia ja näkökulmia. Tarinaa peilataan myös Rauman historiaan.

– Yleisön kannattaa hypätä mukaan näytelmän maailmaan ennakkoluulottomasti ja raikkaalla otteella. Vaeltaminen kohtauksesta toiseen antaa oman mausteensa esitykseen. Näyttämö on näkymö, jossa musiikilla ja koreografialla on merkittävä osuus. Luvassa on elämysmatka, johon sen päivän sää luo vielä oman vivahteensa, Myllärinen kertoo.

Joulevangeeljum-musiikkinäytelmälle on varattu vuodelle 2022 yhteensä 30 000 euron budjetti, jossa Rauman seurakunta on mukana 10 000 eurolla. Myös Raumalla toimivat muut seurakunnat osallistuvat tapahtuman järjestelyihin. Näytelmän libretto ja sävellys tilattiin ja toteutettiin vuoden 2021 aikana.

Lue myös: Pitsikaupungin joulun musiikkinäytelmään haetaan vapaaehtoisia – infotilaisuudet Posellissa 21.4. ja 4.5.