Rauma on sitoutunut ilmastonmuutoksen hillintään
Uutinen

Teksti ja kuvat: Janne Rantanen
Kaupunki vähentää päästöjään ja parantaa energiatehokkuutta monin tavoin. Karin kampuksen innovatiiviset energiaratkaisut ja meriteollisuuspuiston energiasäästöt ovat tuoreita esimerkkejä käytännön toimista. Ilmastonäkökulma on keskeisesti esillä myös Rauman Energian toiminnassa.
Tavoitteena on, ettei uimahallin lämpöä häviäisi lainkaan taivaan tuuliin.
Energia- ja automaatioasiantuntija Matti Lehtonen esittelee innoissaan Karin kampuksen innovatiivisia energiaratkaisuja. Monen vuoden urakka saatiin maaliin maaliskuun puolivälissä, kun uimahalli avasi ovensa. Rakennuskokonaisuuden muut osat ovat olleet käytössä viime syksystä saakka.
– Karin kampuksen suunnittelun lähtökohtana oli, että eri tilat olisivat mahdollisimman tehokkaassa käytössä päivittäin. Tehokkuutta haettiin myös energiaratkaisuissa, Lehtonen kertoo.
Tavoitteet saavutettiin. Tilat ovat ahkerassa käytössä, ja laskelmat energiatehokkuudesta näyttävät vakuuttavilta.
– Lämmitysenergian kulutuksessa pitäisi päästä 45 prosentin nettosäästöön. Se vastaa noin 60 omakotitalon lämmönkulutusta. Aurinkopaneeleilla tuotettava sähkömäärä vastaa 15 omakotitalon kulutusta, Lehtonen havainnollistaa.
Luvut ovat arvioita. Ensimmäiset tarkat kulutuslukemat saadaan vuoden 2027 alussa, kun takana on ensimmäinen täyden toiminnan vuosi myös uimahallissa. Energiansäästön ”salaisuus” on hukkalämpöjen tehokas talteenotto ja hyödyntäminen samojen kattojen alla.
– Erityisesti uimahallin energiatehokkuus on aivan huippuluokkaa. Uimahallin lauhde-energiaa käytetään muun muassa käyttöveden ja patterien lämmitykseen sekä jäähdytykseen Karin kampuksella. Tavoitteena on, ettei lämpöä häviäisi lainkaan taivaan tuuliin.

Kokonaisvaltaista mallia myös uusiin kouluihin
Lehtonen kehuu energiasuunnittelussa käytettyä MOBO-monitavoiteoptimointia. Se on kokonaisvaltainen malli, jolla laskettiin erilaisia kustannus- ja energiatehokkuuden vaihtoehtoja Karin kampuksen suunnittelun tueksi.
– Yksittäinen suunnittelija ei kykene tuottamaan kustannus- ja energiatehokkainta kokonaisratkaisua yksin. Monitavoiteoptimointi antoi vertailtavaksi laskelmia, jotka oli tehty 25 vuoden elinkaarikustannusten mukaan. Niiden perusteella oli helpompaa valita meille parhaiten sopiva kokonaisratkaisu ja perustella valinta kaupungin päättäjille, Lehtonen sanoo.
Hän on tyytyväinen kaupungin linjanvetoon, että monitavoiteoptimointi on vastedes mukana kaikissa Rauman uusissa hankkeissa. Uotilan ja Nanunkallion koulujen suunnittelussa sitä onkin jo hyödynnetty.

Älykäs mittausjärjestelmä meriteollisuuspuistoon
Seaside Industry Park oli mukana ilmastohankkeessa, jonka päärahoitus tuli Euroopan unionin Life-ohjelmasta. Hankkeen tuloksena meriteollisuuspuistoon luotiin älykäs energiamittausjärjestelmä.
Telakka-alueella on yli 120 mittaria, jotka keräävät tietoa sähkön, lämmön, veden, paineilman ja kaasun kulutuksesta. Isoilla asiakkailla on jo omat käyttöliittymät, joista saa reaaliaikaista tietoa. Vuokralaisten laskuttaminen todellisen kulutuksen mukaan lisää yritysten motivaatiota hillitä kustannuksia ja säätää prosessejaan.
Älymittausjärjestelmällä on löydetty kohteita, joissa kulutusta voi pienentää.
Lisäksi meriteollisuuspuistossa tehtiin mittava energiakatselmus talvella 2023–2024.
– Järjestelmän kehitystyö jatkuu. Vielä emme ole saaneet täyttä potentiaalia käyttöön, mutta pystymme näyttämään noin 15 prosentin vähennyksen sähkön ja kaukolämmön kulutuksessa, kehityskoordinaattori Saara Haaslahti kertoo.
Vähennys on laskettu suhteessa Rauman Meriteollisuuskiinteistöjen liikevaihtoon. Yksi yhteen vertaaminen voisi johtaa harhaan, sillä sähkön kulutukseen vaikuttaa alueen yritysten työkuorma.
Meriteollisuuspuistossa on kolmisenkymmentä vuokralaista, joista suurimpia ovat Rauma Marine Constructions, Kongsberg Maritime, Ermail ja Logent. Tuotanto-, varasto- ja toimistotilaa on yhteensä noin 55 000 neliötä. Uudesta mittausjärjestelmästä on tullut hyödyllinen kunnossapidon työkalu.
– On löydetty kohteita, joissa kulutusta voi pienentää. Esimerkiksi hallien nosto-ovia on uusittu. Muun muassa putkirikkoja on havaittu nopeammin kuin ennen, Haaslahti sanoo.

Vastuullista energiaa, BioTakuuta ja Lungia
Ilmastonäkökulma on keskeisesti esillä Rauman Energian toiminnassa ja tulevaisuuden suunnittelussa, vakuuttaa asiakkuus- ja kehityspäällikkö Sami Seikola. Katse on kohti hiilineutraaliutta.
Sähköntuotannossa REO investoi jatkossa vain päästöttömiin tuotantomuotoihin ja tutkii investointeja sähkön varastointiin. Päästöttömän tuotannon osuus on jo nyt yli 90 prosenttia.
Rauman kaukolämmöstä yli 80 prosenttia on uusiutuvilla raaka-aineilla tuotettua lämpöä. Pidemmän ajan tavoitteena on päästötön kaukolämpö.
– Yritys- ja taloyhtiöasiakkaat voivat hankkia sataprosenttisesti uusiutuvilla energialähteillä tuotettua kaukolämpöä. BioTakuu-lämpöä tuotetaan biopohjaisilla polttoaineilla Raumalla, ja se on alkuperätakuulla varmennettua, Seikola kertoo.
– Kaukolämmön Lungi-palvelumme tärkein asiakasryhmä ovat raumalaiset taloyhtiöt. Lungin pääpaino on taloyhtiöiden lämmönjakokeskusten etävalvonnassa. Voimme varmistaa, että kiinteistön lämmitys toimii optimaalisesti 24/7. Niin säästetään energiaa ja rahaa.
Eniten päästöjä syntyy lämmityksestä, liikenteestä ja teollisuudesta. Yhteistä niille on, että kaikki ovat sähköistymässä.
– Uusiutuvalla sähköllä korvataan fossiilisia polttoaineita, Seikola kiteyttää vihreän siirtymän.

Ilmanpäästöt saatiin laskuun
Ennakkotiedon mukaan Rauman ilmanpäästöt kääntyivät laskuun vuonna 2023.
– Toivottavasti saavutettu lasku-ura kannustaa Raumaa ponnistelemaan kohti päästövähenemäuran jatkamista. Rauman ilmastotavoitteena on vähentää 80 prosenttia kasvihuonepäästöjä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 lähtötasosta. Olemme saavuttaneet 46 prosentin päästövähenemän, kertoo kestävän kehityksen koordinaattori Anna Meriruoho.
Työtä on vielä tehtävänä erityisesti liikkumisen osalta. Tieliikenteen päästöt kattavat yli kolmanneksen kokonaisuudesta.
– Kävelyn ja pyöräilyn tulisi yleistyä liikkumismuotona ja julkisen liikenteen käyttöä kasvattaa lyhyiden etäisyyksien kaupungissa. Päästöjä vähentää myös liikenteen käyttövoimien muutos ja uusiutuvien polttoaineiden käytön lisääntyminen.
Toistaiseksi Rauma on saavuttanut erinomaisesti energiatehokkuuteen liittyvät tavoitteet. Rauma pyrkii myös vahvistamaan yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä ilmasto- ja energiatehokkuustavoitteiden saavuttamiseksi.