Kuvataiteilija Kerttu Horilan ABC-veistos toteutettiin sairaanhoitaja Enni Peltolalta testamenttilahjoituksena saaduilla varoilla. Lahjoittajan toivomuksen mukaan teoksen tuli esittää kahta koululaista.

Horilan teoksessa olevat koululaisten hahmot ovat hyvin realistisia. Hahmot on valettu pronssista, ja ne on sijoitettu punatiilestä muuratun holvikaaren alle. Holvikaarta koristavat värikkäät keraamiset kirjaimet ja numerot. Veistoksen jalusta on betonia, ja sijaintipaikka puiston reunassa kohoaa hieman katutason yläpuolelle. Koululaishahmojen lähtökohtana Horila on käyttänyt valokuvia kahdesta lähistöllä asuvasta lapsesta.

Veistoksen toisen keskeisen elementin muodostaa punatiilinen holvikaari. Roomalaiset rakensivat riemukaaria keisareiden sotasaavutusten ja kotiinpaluun kunniaksi. ABC-veistoksen riemukaari on rakennettu koululaisille. Kahden lapsen koulumatka saa suuremman merkityksen, ja kaaren alta kulkee pienimuotoinen mutta vaikuttava juhlakulkue. Kirjaimet ja numerot on sijoitettu vapaasti holvikaareen. Merkkien kautta lapselle avautuu uusi todellisuus.

Veistoksen elementit ja erilaiset materiaalit muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Perinteinen pronssiin valettu muistomerkki ja riemukaariaihe saavat uuden olomuodon. Kerttu Horilan ABC-veistos on kunnianosoitus lapsuudelle ja koululaisten tekemälle työlle. Jalustalle on nostettu pieni ihminen arjen sankarina. Veistos on sukua sosialistiselle realismille ja 1970-luvun kantaa ottavalle taiteelle. Horila ei kuitenkaan provosoi teoksellaan, vaan arkinen tilanne on säilyttänyt intiimin luonteensa.

Monet lahjoituksena saadut julkiset veistokset ovat jättäneet ikäviä ja järkyttävän pysyviä jälkiä kaupunkikuvaan. Kerttu Horila on onnistuneesti toteuttanut teoksen, jossa lahjoittajan toiveet saavat taiteellisesti mielenkiintoisen muodon. ABC sisältää viittauksia yhteiskunnallisiin arvoihin, taiteeseen ja historiaan.