Rauman seurakunta on halunnut osoittaa kunnioitusta ja kiitollisuutta Rauman Pyhän ristin kirkon perustajille fransiskaaniveljille pystyttämällä muistomerkin luostarikirkon läheisyyteen. 1400-luvulla, kun kaupunki syntyi, saapuivat Raumalle myös harmaat veljet eli fransiskaanimunkit. He perustivat luostarin ja luostarikirkon eli nykyisen Pyhän Ristin kirkon. Luostariyhteisön konventti sijoitettiin Rauman joen pohjoisrannalle, silloisen kaupungin pohjoispuolelle. Saarnaveljien toiminta ulottui lähiseutujen ohella Pohjanlahden rannikkoa pitkin pohjoiseen sekä sisämaahan, Hämeeseen asti.

Veljeskunnan kirkkorakennuksille oli tyypillistä, että päälaivan lisäksi rakennettiin vain yksi sivulaiva, kuten Raumallakin on tehty. Myös kirkon sisällä olevissa kuorin maalauksissa näkyy fransiskaanien Maria-keskeinen ideologia. Fransiskaanimunkit aloittivat myös koululaitoksen Raumalla, ja koulun kasvatteja on mm. tunnettu 1400-luvun lopun piispa Martti Skytte. Uskonpuhdistuksen myötä luostari lakkautettiin v. 1538 ja rakennuksista tehtiin Kuninkaankartano.

Fransiskaaniluostareita oli keskiaikana Rauman lisäksi Viipurissa ja Kökarissa. Aina Lähteenojan Rauman historiassa mainitaan luostarin ja sen lakkauttamisen vaikuttaneen myös paikannimiin Rauman seudulla. Lähteenojan mukaan myös Frans-nimi on perinteisesti ollut tällä alueella yleisempi kuin muualla Suomessa.

Fransiskaaniliike syntyi voimakkaasta ja ehdottomasta uskonnollisesta keskittymisestä ja ihanteellisuudesta Italian Assisissa. Lähtökohtana oli Kristuksen seuraaminen köyhyydessä, puhtaudessa ja totuudessa. Nämä vaeltavat veljet saarnasivat kansan kielellä ja kiersivät kylästä kylään vieden näin sanomaansa kansalle.

Fransiskaanimunkeilla oli merkittävä osuus Rauman kehittymisessä. Franciscus Assisilaisen elämäntyötä symboloivan patsaan paljastustilaisuus oli 18.8.1974. Sen veisti kuvanveistäjä Jussi Vikainen, ja mallina hänellä oli Vanajan kirkon myöhäiskeskiaikainen puuveistos. Rauman pronssinen fransiskaaniveli vaalii kämmenellään pikkulintuja, joille köyhyyttä tavoittelevan munkkikunnan perustajan kerrotaan usein saarnanneen. Patsaan jalustassa on kirjoitus: Pyhän Ristin kirkon rakentajien, Fransiskaaniveljien, muistoksi Anno domini 1974. Rauman Seurakunta. Muistomerkin jalustaan on kaiverrettu Franciscus Assisialaisen rukouksen alkusanat ”Vapahtaja, tee minusta rauhasi välikappale”.