Uneksija-patsas oli osa Rauma Biennale Balticum -näyttelyä vuonna 1994, jolloin biennaalin teemana oli Kesäyön unelma ja taiteilijoiden valinnasta vastasi kuraattori Helena Demakova, sittemmin mm. Latvian kulttuuriministeri vuosina 2004–2009. Veistos kuvaa kiven päällä istuvaa tyyliteltyä mieshahmoa, joka on valettu pronssista. Veistoksessa olevan figuurin mitat ovat 160x80x30 cm.

Rauman Taideyhdistys organisoi kansalaiskeräyksen veistoksen hankkimiseksi. Yhdistys lahjoitti veistoksen Rauman taidemuseolle.

Teoksen tekijä Bjørn Nørgaard (s. 1947) on tanskalainen kuvanveistäjä, joka asuu ja työskentelee Kööpenhaminassa. Hän on toiminut mm. kuvanveiston professorina Tanskan kuninkaallisessa taideakatemiassa. Nørgaardin tuotannossa keskeisellä sijalla on toistunut Uneksijastakin tuttu istuva figuuri, johon hän on saanut vaikutteita mm. antiikin kreikkalaisten, egyptiläisten ja babylonialaisten figuurikuvanveistosta.

Rauman taidemuseon järjestämä Rauma Biennale Balticum on vuodesta 1985 alkaen esitellyt joka toinen vuosi katsauksen Itämeren alueen ajankohtaiseen nykytaiteeseen. Näyttelyiden sarja alkoi vuonna 1977, jolloin Raumalla järjestettiin ensimmäinen Pohjanlahden Biennale -näyttely. Siihen osallistui taiteilijoita Suomen ja Ruotsin rannikkokaupungeista. Vuonna 1985 näyttely laajennettiin kattamaan koko Itämeren alue ja nimeksi tuli Rauma Biennale Balticum. Vuodesta 2000 näyttely on ollut mukana Ars Baltica -verkostossa, joka edistää Itämeren maiden välistä kulttuuriyhteistyötä. Vuodesta 2002 lähtien Rauma Biennale Balticumin sisällöllinen tuotantotyö on toteutettu Rauman taidemuseon voimin. Vuodesta 2019 alkaen näyttelysarjan nimi on Rauma Triennale ja näyttely järjestetään joka kolmas vuosi.