Tapio Haapalan teos ”Saman auringon alla – vesi yhdistää ja erottaa”, koostuu kahdesta kumpareesta, joiden päällä on veistokset. Teoskokonaisuus näkyy pitkälle ja toimii samalla maamerkkinä. Teoksen idean taustalla on ajatus siitä, kuinka Rauma on ollut väylänä ja porttina uusien ja vieraiden tuulahduksien tulemiselle Suomeen. Teos kuvaa meren takaa nousevaa ennennäkemätöntä maata outoine kasveineen. Vesireittien lisäksi teos muistuttaa myös veden välttämättömyydestä elämän olemassaololle ja sen merkityksestä elämänmuotojen ja kulttuurin leviämiselle vesiväylien muodossa.

Teoksen sijaintipaikka Rauman kanaalin ja Rauman tulevan uuden uimahallin (valmistumisvuosi 2023-2024) välittömässä läheisyydessä tukee vesiteemaa. Teoksessa voi havaita kaktusparin inhimillisen muotokielen kautta samankaltaista hyvästijätön tai tervetulleeksi toivottamisen tunnelmaa, mitä tulee noin vuosisata sitten samalla alueella olleeseen kanaalin ylittäneeseen siltaan, joka historiassa tunnettiin ”pususiltana”. Rauman kanaali on ollut vuosikymmenten ajan kaupunginosat toisistaan erottava vesielementti, joka ylitettiin pususiltaa pitkin.

Kaktus symboloi suomalaisille myös merentakaista eksotiikkaa. Kaktuksia kasvaa kotoperäisesti ainoastaan Atlantin takana Amerikan mantereella, joten sitä ei ole täällä tavattu ennen Kolumbuksen retkiä 1500-luvulla. Kaktus symboloi myös selviytymistä äärimmäisissä olosuhteissa niukoilla vesivaroilla, meren äärellä eläminen taas on ollut selviytymistä mahtavien luonnonvoimien parissa. Veden niukkuus tai runsaus on ollut keskeinen piirre elämänmuotojen ja kulttuurin kehityksessä.

Suuremman kaktuksen korkeus on noin 3,6 metriä ja pienemmän 2 metriä. Teokset on valmistettu ruostumattomasta teräksestä hitsaamalla.

Teoksen hankinnassa on noudatettu rakentamisen prosenttiperiaatetta.