Ajankohtaista

Aluevaaliäänet lasketaan uudelleen Raumalla 3.2.

Käsi pudottamassa äänestyslipuketta laatikkoon.

Kansalaisaktivistit saapuvat Raumalle torstaina 3.2. laskemaan uudelleen aluevaaleissa annetut äänet. Aktivistitaho on ottanut yhteyttä Rauman keskusvaalilautakuntaan.

– Äänestysliput ovat julkisia asiakirjoja, joten niitä on oikeus tarkastella. Tulevasta tarkastuslaskennasta on sovittu kyseisen tahon kanssa hyvässä yhteistyössä, Rauman vaaliasioiden valmistelusta vastaava lakimies Katri Ranta-Eskola kertoo.

Vaalityö ei ole Raumalla siis vielä ohi, sillä äänten uudelleen laskeminen teettää työtä sekä aktivisteille että kaupungin työntekijöille. Sinetöidyt äänestyslippupaketit avataan, ja tarkastuslaskennalle järjestetään oma valvottu tilaisuus.

Viime vuonna kansalaisaktivistit toteuttivat Raumalla oman tarkastuslaskennan kuntavaaleissa annetuille äänille. Aktivistit tekivät Rauman kuntavaalien tuloksesta vaalivalituksen. Turun hallinto-oikeus hylkäsi valituksen 3.11.2021 antamallaan päätöksellä, jonka mukaan ääntenlaskennassa ja kirjaamisessa ei oltu toimittu vaalilain vastaisesti tai todetuilla yksittäisillä virheillä ei ollut vaikutusta vaalien tulokseen.