Vapaa-aika ja liikunta

Melonta

Rauman edustalla oleva sirpaleinen maankohoamissaaristo on kuin melojille tehty. Reitit sisäsaaristossa kulkevat pääosin suojaisissa poukamissa ja salmissa. Rauman saariston melontareiteistä on oma karttaesitteensä, johon on reittien lisäksi merkitty erilaiset taukopaikat ja varaustuvat.

Santkariin meloen

Santkarin pookisaari, avoimen meren keskellä, on vain kokeneimpien merimelojien retkikohde. Kohdetta ei suositella muille. Melontaretkelle ei pidä lähteä tuulisella säällä ja melojan pitää varautua säänmuutoksiin.

Santkariin ei ole merkittyä venereittiä, eikä reittiä ole myöskään merkitty Raumanmeren melontakarttaan.

Jotkut saarelle meloen kulkevat käyttävät reittiä Kuuskajaskarista Rouna- ja Haminakarien välistä, Ulko-Kylmän eteläpuolitse Louekareille ja Trutpudaan ja siitä edelleen Santkarin itärannalle. Louekarin, Trutpudan ja Santkarin rantavedet ovat erityisen kivikkoisia. Peruskartan avulla kiviä voi väistellä.

Santkarissa on melojalle sopivia luonnonrantoja. Poukamassa on usein tuulensuoja eikä mainingit tunnu aina yhtä suurilta kuin saaren länsi- ja eteläreunalla. Paikan tunnistamista auttaa poiju lähivesillä.

Santkari on myös lintusaari. Älä häiritse lintujen pesintää.

N 61°06.512′  E 021°16.945′

Hevoskartan melontatupa – varaustupa

Hevoskartan mökki on varattu melontaryhmille. Käytöstä sovitaan paikkaa isäntärengin roolissa hallitsevan Rauman Seudun Melojat -seuran kanssa. Hevoskartassa on majoitustila, kajakki- ja kanoottiranta, käymälä ja nuotiopaikka.

Reitti Hevoskartan melontarantaan on kivikkoinen eikä sovellu veneellä kuljettavaksi.

Hevoskartan sijainti Rauman kaupungin karttapalvelussa. N 61°10.245′ E 021°25.853′

Sukellus

Raumanmereltä löytyy sukelluskohteita, joissa vedenalaiseen maailmaan pääsee tutustumaan. Selkämeren kansallispuistossa vedenalainen luonto ja kulttuurihistoria ovat niitä arvoja ja luonnonnähtävyyksiä, joihin tutustumista halutaan helpottaa.

Rauman Laitesukeltajat ry ylläpitää muun muassa Riskonpöllän sukelluspuistoa ja järjestää erilaisia leirejä ja sukellustapahtumia Rauman saaristossa. Heidän mukana pääsee tutustumaan mielenkiintoiseen vedenalaiseen maailmaan.

Riskonpöllän sukelluspuisto

Riskonpöllän sukelluspuistossa on 1898 tälle paikalle uponnut kuunari Siivo, 1990-luvulla upotettu troolari, sukelluskello sekä vedenalainen tehtävärata. Sukeltajia varten Riskonpöllän itäpuolella on poiju. Pienen Riskonpöllän ja Riskonpöllän välissä on suhteellisen syvä rantautumispaikka. Valkeakarin laivaväylä ja venereitti ovat lähellä sukelluspuistoa.

Riskonpöllän sukelluspuistoa ylläpitää Rauman Laitesukeltajat ry.

N 61°08.542′ E 021°23.516′

Lasten sukelluspuisto

Lasten oma sukelluspuisto toimii keskikesällä Kuuskajaskarin linnakesaarella (kuuskajaskari.fi). Lähelle rantaa reilun metrin syvyyteen on upotettu hauskoja veistoksia lasten löydettäväksi.