Työ ja yrittäminen

Tutustu Raumaan paikallisten asukkaiden kertomusten avulla.

Örnin perhe ihastui monipuolisesti palvelevaan Raumaan
Sanna Malinen tuottaa hyvinvointipalveluja rakkaudella raumalaisille
Kerttu Horila, kuvanveistäjä
Heli Laaksonen, murrekirjailija
Harri Natunen, teatterijohtaja
Janne Niskala, jääkiekkoilija

Örnin perhe ihastui monipuolisesti palvelevaan Raumaan

Rauman keskustan tuntumassa Eteläkadulla asuvat Anu ja Jukka Örn perheineen. Kuusihenkiseen perheeseen kuuluvat myös lapset Eeli, 13, Pinja, 11, Hilla, 7, ja Malva, 5, sekä kaksi kissaa, Timi ja Viivi.

Perhe Örn kuvassa kotonaan sohvalla.

Perhe muutti Anun ja Jukan töiden perässä Raumalle tammikuussa 2011. Jukka työskentelee Raumalla Kongsberg Maritime Finland Oy:ssä ja Anu Eurajoella Teollisuuden voima Oyj:ssä eli tutummin TVO:lla. Jukka on alun perin kotoisin Kouvolasta, Anu taas Haminasta. Ennen Raumalle muuttoa perhe asui Kristiinankaupungissa. Kun muutto Raumalle varmistui, vuokra-asunto löytyi Sinisaaresta. Pian oma koti osui kuitenkin kohdalle idyllisestä puutalosta Eteläkadun varrelta. Perheellä on takanaan mukavaa asumista Raumalla jo yhdeksän vuotta.

– Keskeinen sijainti oli meille tärkeää, kun asetuimme Raumalle. Lapset pääsevät kulkemaan kouluun turvallisesti ja nopeasti, kävellen tai pyörällä. Jukka kulkee töihin autolla, minä taas hyödynnän TVO:n yhteiskuljetuksia työmatkan taittamiseen. Kaikkiaan työ-, koulu- ja päiväkotimatkat sujuvat joutuisasti tiiviin kaupunkirakenteen ja hyvien kulkuyhteyksien ansiosta, Anu Örn kertoo.

Raumalla kaikki mitä ihminen tarvitsee

Perhe viihtyy Raumalla hyvin. Kompakti kaupunki pitää sisällään riittävät päivittäiset palvelut ja harrastusmahdollisuuksiakin on kattavasti niin lapsille kuin aikuisillekin.

Eeli harrastaa partiota. Pinja taituroi cheerleading-joukkueessa ja soittaa kitaraa Rauman musiikkiopistossa. Hilla voimistelee Rauman Naisvoimistelijoiden joukkueessa ja Malva vastaavasti lasten ryhmässä. Vanhemmat Anu ja Jukka suosivat kuntosalia. Anu käy myös ryhmäliikuntatunneilla ja talvisin hiihtämässä.

– Raumalla on kaikki mitä tarvitsee ja kaupunki on mukavan kokoinen. Palvelut ovat lähellä ja välimatkat lyhyitä. Lastenkin on helppoa ja turvallista opetella kulkemaan Raumalla itsenäisesti, Jukka Örn sanoo.

Tapahtumat kiinnostavat

Rauma on tapahtumakaupunki ja Örnin perhe pääseekin nauttimaan ympäri vuoden erilaisista tapahtumista, joita järjestetään melkein naapurissa keskustan alueella. Tapahtumista heille tärkeimpiä ovat Pitsiviikko, erilaiset markkinat sekä joulunajan tapahtumat.
Lapsista Eeli suosii Raumalla järjestettäviä autotapahtumia.

– Aina kun Raumalla järjestetään jotain autoihin liittyviä tapahtumia, osallistun niihin!

Sanna Malinen tuottaa hyvinvointipalveluja rakkaudella raumalaisille

Sanna Malinen työskentelee yrittäjänä hieronta- ja hyvinvointipalvelujen parissa Raumalla. Hänen liikkeensä Relaxenter sijaitsee Vanhan Rauman sydämessä Kauppakadulla, iäkkään puutalon yläkerrassa. Malinen on toiminut yrittäjänä Raumalla jo yli 11 vuotta.

– Olen kotoisin Kajaanista, mutta asunut monella eri paikkakunnalla vuosien aikana. Siskoni aloitti aikanaan opinnot Raumalla ja muutti tänne. Tulin hänen luokseen kylään ja astellessani Vanhaan Raumaan tiesin heti, että tulen asumaan täällä vielä joskus! Vuosia siihen tosin meni, mutta lopulta päädyin asumaan ja yrittämään Raumalle, Malinen kertoo.

Malinen opiskeli yhteisöpedagogiksi. Koska opinnot olivat jo loppumetreillä, hän päätti hakeutua yksityiseen hierontakouluun Kaustisille. Hierontakoulun harjoittelun hän suoritti Raumalla ja töitäkin oli luvassa. Yhteisöpedagogin opinnot olivat kuitenkin vielä kesken ja suurin osa verkostoista pääkaupunkiseudulla.

Sanna Malinen, yrittäjä, kädessään jumppakeppi.

– Hetken pohdittuani, päätin valita Rauman. Työskentelin vuoden verran palkallisena hyvinvointipalvelujen parissa Raumalla, mutta sen jälkeen perustin oman yrityksen, ja sain upean liiketilan Vanhasta Raumasta! Vaikka jäinkin tavallaan tyhjän päälle uuteen kaupunkiin, se kannatti.

Ahkeruus palkitaan

Malisen viimeiset reilu 11 vuotta ovat pitäneet sisällään tasaista työntekoa sekä paljon asiakkaita. Hän käynnisti yritystoimintansa maltillisesti, ymmärtäen liike-elämän realiteetit. Suuruudenhulluus ei aina takaa onnea.

– Minulla oli jo alkumetreiltä asti intohimo ja selkeä ajatus oman yritystoiminnan käynnistämisestä. Tahtotila oli siis kohdillaan, mutta puitteet puuttuivat. Sain Rauman TE-palveluista ja Rauman kaupungin yritysneuvonnasta hyviä eväitä alkuun.

Yrittäjältä vaaditaan ahkeruutta, omatoimisuutta ja kokonaisvaltaista heittäytymistä. Malisen mukaan Raumalla pärjää yrittäjänä, kun omaa selkeän yritysidean, pistää kaikki peliin ja rakentaa omannäköisen kokonaisuuden pienistä palikoista. Pitkäjänteisyys palkitaan.

Raumassa riittää potentiaalia

Malinen asuu Raumalla reilu 10-vuotiaan tyttärensä kanssa. Perheeseen kuuluu myös kissa. Tyttären jalkapalloharrastus tuo vauhtia perheen vapaa-aikaan.

– Raumalla on mukavaa asua, sillä tarvittavat palvelut ovat lähellä. Mielestäni Rauman kohdalla pitäisi keskittyä kaupungin kehittämiseen, sillä potentiaalia riittää ja identiteetti on vahva. Vanha Rauma on kaupungin sydän, jonka arvokkuus säilyy!

Kerttu Horila – Mielenhappea katse kaukana horisontissa

Kuvanveistäjä Kerttu Horila viettää eläkepäiviään aivan kuten monet muut taiteilijat – tekemällä työhuoneellaan taidetta. Horilan työhuone sijaitsee Vanhassa Raumassa hänen kotitalonsa yhteydessä. Horila on asunut Vanhassa Raumassa jo 30 vuotta. Toinen tärkeä paikka Raumalta löytyy merenrannalta Fåfängasta.

Kerttu Horila tekemiensä patsaiden vieressä.

– Minulla on paljon henkilökohtaisia mieltymyksiä tähän paikkaan. Aivan ensimmäinen ihastus tapahtui vuonna 1974, kun muutimme Raumalle. Lähdimme mieheni kanssa pyöräretkelle katsomaan, missä meri sijaitsee. Paikan päällä huomasimme iloksemme, että täällähän on maauimala aivan kuten Helsingissä, jossa aiemmin asuimme. Ihastuimme koko alueen kauneuteen.

– Kun lapset olivat pieniä, teimme piknik-reissuja uimarannalle. Nykyään käymme mieheni kanssa kahdestaan pyöräretkillä Fåfängassa. Aluetta on viime vuosina kehitetty aktiivisesti. Rantakahvilat, uusi Löylymestari-sauna, kesäteatteri, tanssipaviljonki ja leirintäalue ovat todella upeita. Tämä alue on niin hieno, että täällä tulee toisinaan sellainen olo kuin olisi ulkomailla.

Rauman kaupunkialueella on useita Horilan tekemiä julkisia veistoksia. Näitä ovat esimerkiksi Hauenguanon aukiolla ihastuttava Rauma Flikk sekä kesäaikaan kanaalissa olevat Kolme sulotarta.

Top 3 -paikat

1. Fåfanga
Koko alue tarjoaa mielenhappea. Siellä on tilaa ja aktiviteettia. Nautin siitä, että raumalaisilla on hyvät mahdollisuudet liikkua upeissa maisemissa.

2. Työhuone
Työhuone on minun valtakuntaani, jossa minulla on työrauha. Rakennutimme tilan kotitalon pihapiiriin 30 vuotta sitten. Olen etuoikeutettu, sillä harvalla taiteilijalla on näin isoa työhuonetta.

3. Vanha Rauma
Vanha Rauma kokonaisuudessaan on ainutlaatuinen, mutta etenkin siellä sijaitseva Rauman taidemuseo on minulle läheinen. On tärkeää, että sitä tuetaan ja siitä pidetään hyvää huolta, jotta siellä voidaan vastaisuudessakin järjestää hyviä näyttelyitä.

Teksti ja kuvat: Marko Östman/Viestintäosakeyhtiö Bonde

Heli Laaksonen – Kylän sydämessä syntyy sanataidetta

Aurinko hellii Kodiksamin idyllistä miljöötä ja Laaksoselle tärkeää Kodiksamin koulurakennusta, joka toimii tätä nykyä toisinaan muun muassa kyläkahvilana ja näyttelytilana.

– Tämä rakennus on meidän kylämme sydän, joka kerää asukkaat yhteen. Täältä löytyy aina joku, jolta saa tarvittaessa apua. Ja täällä tapahtuu monenlaista, järjestämme esimerkiksi näyttelyitä. Koululta löytyvät myös kuntosali sekä kyläläisten kokoama pieni kyläkirjasto, mikä o mul kauhian tärkiä. Kyläkaffilast puhumattaka!

Koululla on siis vietetty monia unohtumattomia hetkiä. Päällimmäisinä nousevat näyttelyt, joita on kiva toteuttaa yhdessä.

– Meillä oli kesällä esillä 62 vihkipukua, joita kyläläiset toivat näytille. Täällä ollaan sopivasti suuruudenhulluja, mutta myös valmiita tekemään vapaaehtoistyötä asioiden eteen.

Heli Laaksonen vihkipukujen parissa.

Laaksonen muutti Rauman Lappiin vuonna 2011 Laitilasta. Mikä tekee juuri Kodiksamista mieluisan asuinympäristön?

– Ylisenpään kylät eli Kuolimaa, Sukkala, Kodiksami ja Mäentaka pitävät sisällään runsaat 300 asukasta. Meitä on melko vähän, joten yhteisö on tiivis. Täällä saa olla aktiivisesti mukana yhteisessä toiminnassa tai halutessaan juuri niin erakkomainen kuin on. Kylille on luontaista auta-sää-munt-ni-mää-autan-sunt-ja-autetan-kaik-yhres-tota-kolmat-asenne. Olen melko vähän kotona, joten minulle on muodostunut myös sellainen tietynlainen etäsuhde. Mää tykkän, et mun elämäs on kulttuurihulinoi – ja vastpainoks ihanaist rauha omis nurkis.

Kirjoittamisen lisäksi Laaksonen myös maalaa. Minkälainen paikka Kodiksamin kaunis kylämiljöö on luovuudelle?

– Ympärillä on avaruutta, kauneutta ja rauhaa, mitkä omalta osaltaan luovat hyvät puitteet täydelliselle keskittymiselle. Lisäksi täällä on runsaasti tarinoiden aiheita niin ihmisissä kuin ympäristössäkin.

Top 3 -paikat

1. Kodiksamin koulu
Kodiksamin kylän sydän. Kokoontumispaikka, jossa kyläläiset tapaavat toisiaan ja järjestävät yhdessä erilaista toimintaa ja näyttelyitä.

2. Vanhan Rauman kirjakauppa
Vanhan Rauman kirjakauppa on yksi Suomen omaperäisimmistä ja kauneimmista kirjakaupoista.

3. Lukkariston pieni suojeltu ikimetsä Kuljun liepeillä
Niit puit uskalta rakasta, ei tartte peljätä, et joku tule kaatama.

Teksti ja kuvat: Marko Östman/Viestintäosakeyhtiö Bonde

Harri Natunen – mieli lepää sielunmaisemassa

Rauman kaupunginteatterin toimitusjohtaja Harri Natunen on asunut Raumalla 19 vuotta.

Joutsenet lipuvat kaislikon suojiin. Vastarannalla puiden lomassa siintää harmaa hyväkuntoinen lato. Ympärillä vallitsee täydellinen rauha, jota säestää lintujen moninainen yhteislaulu. Ollaan Vermuntilassa, tarkemmin ottaen Noitajärven rantasaunalla. Miksi juuri tämä paikka on tärkeä Harri Natuselle?

– Asun tuossa lähellä ja tämä on se paikka, jonne tulen rauhoittumaan. Saunomassa olen käynyt muutaman kerran, mutta pääsääntöisesti suuntaan kesäiltaisin juoksulenkkini tänne ja pulahdan uimaan. Täällä on myös mukava seurata auringonlaskua, ja siinähän mieli lepää.

Minkälaisia hetkiä Noitajärvestä ja sen rannoista nousee esiin?

– Tämä on rauhallinen, mutta samalla eläväinen maisema. Kevätaika on aivan oma lukunsa, kun terassilla istuskellessa voi seurata lintujen elämää.

Natunen ei ole paljasjalkainen raumalainen, vaan hän on syntyjään savolainen. Tarkemmin ottaen hän on kotoisin Enonkoskelta. Natunen on pitänyt Raumaa kotinaan kuitenkin jo 19 vuotta. Miten on, onko hän siinä ajassa ehtinyt raumalaistua?

– On minussa selkeää raumalaistumista tapahtunut, mutta koen itseni edelleen savolaiseksi. Se ei lähde miehestä koskaan. Tosin juurtumisesta kertoo se, että käytän vahvasti raumalaisia sanoja ja huomaan puhuvani paikoista niiden vanhoilla nimillä, kuten esimerkiksi vanhasta Anttilan risteyksestä.

Harri Natunen poseeraa sillalla, taustalla järvimaisema.

Rauma tunnetaan merikaupunkina. Onko Natuselle ehtinyt muodostua suhdetta suolaiseen veteen?

– Järvivesi on minun elementtini ja siihen minulla on vahva side, mutta totta kai olen vuosien aikana tutustunut Rauman kauniiseen saaristoon. Tykkään etenkin Kylmäpihlajan majakkasaaresta. Se on aivan upea paikka.

Kulttuuri elää Raumalla vahvana. Kaupunginteatterin katsojamäärät ylittää vuodesta toiseen koko kaupungin asukasluvun, mikä on valtakunnallisestikin äärimmäisen harvinaista. Minkälaiseksi kulttuurikaupungiksi teatterin toimitusjohtaja Rauman kokee?

– Raumahan on vilkas ja aktiivinen kulttuuripaikkakunta. Täällä on todella paljon tapahtumia, joita tulee tuoda koko ajan entistä vahvemmin esiin. Jos katsoo Rauman tapahtumakalenteria, niin meillä on esimerkiksi huomattavan paljon isoja kesätapahtumia.

Top 3 -paikat

1. Noitajärven rantasauna
Rannasta avautuva maisema on osa savolaista sielunmaisemaani. Täällä on hyvä rauhoittua ja seurata luonnossa tapahtuvia muutoksia ja lintujen touhuamista.

2. Pomppusten golf-kenttä
Viihdyn viheriöllä. Vietän golfin parissa viitenä kesäkuukautena jo pelkästään Pomppusissa keskimäärin sellaiset 10-15 tuntia viikossa.

3. Hyvinvoinnin Walimo
Käyn useamman kerran viikossa Hyvinvoinnin Walimon eri liikuntatunneilla. Myös Merikoululla ja Kodisjoen koululla tulee käytyä pelaamassa lentopalloa. Raumalla on hyvät mahdollisuudet harrastaa aktiivisesti liikuntaa.

Teksti ja kuvat: Marko Östman/Viestintäosakeyhtiö Bonde

Janne Niskala – Pellon poikki peilikirkkaalle jäälle

Janne Niskala on pitkän uran tehnyt raumalainen jääkiekkoilija. Maailmanmestaruudenkin voittanut Rauman Lukon kapteeni on nykypäivänä yksi niistä harvoista pelaajista, jotka ovat edustaneet Liigassa ainoastaan kasvattajaseuraansa. Kaikki alkoi aikanaan Kortelan kentältä.

Kirkas aurinko peilautuu Kortelan kentän pinnalle muodostuneesta jäästä. Janne Niskalan katse kiertää tuttuja maisemia. Kaukaloa ei enää ole, mutta muistot heräävät henkiin. Miksi tärkeimmäksi paikaksi nousi juuri kyseinen kenttä?

– Tämä on lapsuuden kotikenttäni. Täällä on vedetty ne ensimmäiset luistimen piirrot. Kävin tuota viereistä Kortelan koulua ja illat vietettiin tässä kentällä. Viikonloppuisin tultiin kentälle aamulla eväät mukana ja pelattiin yhtä soittoa aina iltaan asti.

Janne Niskala maalin edessä toinen polvi maassa ulkojäällä.

Mitkä yksittäiset muistot nousevat päällimmäisinä mieleen?

– Vanhempieni kotitalo on tuossa aivan lähellä ja kuljin tuosta pellon yli polkua pitkin kentälle. Muistan selkeästi sellaisen hetken, kun oli kova pakkasaamu, jää oli aivan peilikirkas ja koskematon. Olin yksin paikalla ja sain kikkailla kiekon kanssa aivan rauhassa.

Niskala on pelannut urallaan myös Pohjois-Amerikassa, Venäjällä, Sveitsissä ja Ruotsissa. Mitä hän tuolloin kaipasi kotikaupungistaan?

– Koti on aina koti. Omat tavarat, ystävät ja kaverit ovat kaikki täällä. Täällä on lapsille hyvät harrastusmahdollisuudet ja etäisyydet ovat lyhyet. Kiekon puolella sellainen yhteen henkeen puhaltaminen on aina ollut yksi Rauman isoista vahvuuksista. Jos 10 prosenttia kaupunkilaisista käy kiekkomatseissa, kertoo se aika paljon siitä, mitä jääkiekko ihmisille merkitsee.

Niskala on edustanut kotimaassaan ainoastaan kasvattajaseuraansa Rauman Lukkoa. Seurauskollisuus kieliikin vahvasta kotiseuturakkaudesta.

– Kun yhdeksän ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen oli aika palata Suomeen, oli itsestäänselvyys palata kotiin Raumalle ja Lukkoon. Täällä olen saanut kiekko-oppini ja täällä minua on kohdeltu aina hyvin. Olen aina nauttinut pelaamisesta Raumalla ja Lukko-paidassa.

Top 3 -paikat

1. Kortelan kenttä
Täältä kaikki on aikanaan saanut alkunsa. Lapsuuden talvet tuli vietettyä jäällä, hiottua luistelua ja laukausta. Monet hienot hetket on tullut vietettyä kavereiden kanssa tällä kentällä.

2. Oma mökki
Minulla on mökki Raumalla, ja kun pääsen sinne, silloin unohtuu kaikki muu. Se on rauhoittumisen paikka meren äärellä. Vaikka ajomatkaa kertyy kotoa vain vartin verran, koen sen olevan tietyllä tapaa oma maailmansa.

3. Vanha Rauma
En pysty nimeämään yhtä tiettyä paikkaa, vaan Vanhan Rauma kokonaisuutena on minulle tärkeä. Siellä on oma idyllinen tunnelmansa. Olemme etuoikeutettuja siinä, että meillä on niin ainutlaatuinen keskusta.

Teksti ja kuvat: Marko Östman/Viestintäosakeyhtiö Bonde