Esiopetus

koulu, kasvatus- ja opetustoimi

Esiopetus  2020-2021

Syksyllä 2020 esiopetuksessa aloittavat 2014 syntyneet lapset.
Esiopetus alkaa 17.8.2020 ja päättyy 31.5.2021.

Esiopetuksen loma-ajat 2020-2021

Syysloma on 21.-23.10.2020 (vko 43, keskiviikosta perjantaihin)
Syyslukukausi päättyy tiistaina 22.12.2020
Kevätlukukausi alkaa torstaina 7.1.2021
Urheiluloma on 22.-26.2.2021 (vko 8)

Esiopetus

Esiopetus on lakisääteistä lapsen oppimista, osallisuutta, kehitystä ja kasvua tukevaa toimintaa, jonka tarkoituksena on tukea lapsen kasvua ja kehitystä sekä tarjota myönteisiä oppimiskokemuksia ja monipuolista toimintaa yhdessä muiden saman ikäisten lasten kanssa. Lapset osallistuvat vuotta ennen oppivelvollisuuden alkamista esiopetukseen. Oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, kun lapsi täyttää seitsemän vuotta. Esiopetus on velvoittavaa ja huoltajan on huolehdittava siitä, että lapsi osallistuu esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet täyttävään toimintaan (Perusopetuslaki 26 a§).

Esiopetus on maksutonta ja sen laajuus on vähintään 700 tuntia vuodessa. Esiopetusta annetaan neljä tuntia päivässä. Esiopetuksen lukuvuosi noudattelee pääosin koulun työ- ja loma-aikoja

Esiopetukseen ilmoittautuminen 3.-16.2.2020

Vuonna 2020 esiopetukseen ilmoittautuvat vuonna 2014 syntyneet lapset. Väestörekisteristä saatujen yhteystietojen perusteella Raumalla asuvien lasten huoltajille lähetetään viikolla 4 esiopetusilmoittautumista koskeva kirje. Kirjeen sisällön voit lukea sivun oikeassa reunassa olevasta linkistä.

Ilmoittautuminen pyydetään tekemään sähköisesti Wilma-sovellusta käyttäen. Kirjeessä on huoltajalle  tehty avainkoodi , jolla hän voi luoda uuden Wilma-tunnuksen tai lisätä lapsen olemassa olevaan Wilma-tunnukseensa. Sähköinen ilmoittautumismahdollisuus on ajalla 3.-16.2.2020.

Mikäli esim. juuri tapahtuneen paikkakunnalle muuton takia lapsi ei vielä ole järjestelmässämme ja kirje jää saamatta, voi esiopetukseen ilmoittautumisesta ottaa tarvittaessa yhteyttä suoraan kaupungin varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen puh. 040 172 9455 tai varhaiskasvatus@rauma.fi.

Esiopetukseen voi ilmoittautua myös paperilomakkeella, joita saa päiväkodeista ja Palvelupiste Pyyrmannista . Ilmoittautumisajan päätyttyä ja kesken toimintavuoden ilmoittautuminen tapahtuu vain paperilomakkeella, jonka voi tulostaa tämän sivun oikeasta sivupalkista tai noutaa Palvelupiste Pyyrmanista osoitteesta Valtakatu 2. Täytetty lomake palautetaan Pyyrmaniin. Varhaiskasvatuksen palveluohjaaja on paikalla Pyyrmanissa ti klo 10-11 ja ke-to klo 9-11.

Wilma esiopetuksessa

Huoltajat saavat Wilma-tunnukset käyttöönsä esiopetukseen ja tunnukset ovat käytössä koko peruskoulun ajan.

Wilma-tunnukset eivät ole käytössä Englanninkielisessä lastentarhassa eivätkä  Rauman Freinetkoulussa ilmoittautumisen jälkeen.

Esiopetuksen lisäksi tarvittava varhaiskasvatus

Esiopetuksen lisäksi tarvittavaa varhaiskasvatusta tulee hakea erikseen. Varhaiskasvatus järjestetään samassa paikassa kuin lapsen esiopetuskin. Varhaiskasvatusosuudesta peritään asiakasmaksu.

Asiakasmaksusopimuksella varattaviin tunteihin lasketaan lapsen varhaiskasvatusta tarvitsema aika ilman esiopetusaikaa. Ajat voi ilmoittaa eAsioinnissa yhdessä osassa, jos lapsella on varhaiskasvatusaikaa aamulla ennen esiopetuksen alkamista ja iltapäivällä esiopetuksen jälkeen, esimerkiksi klo 8-16, jolloin päivähoito-ohjelma vähentää neljä tuntia esiopetusaikaa varhaiskasvatusajasta. Lisätietoja sivulta varhaiskasvatukseen hakeminen.

Esiopetuksen järjestäminen

Esiopetusta järjestetään kaupungin päiväkodeissa ja koulujen yhteydessä olevissa esiopetusryhmissä. Myös yksityiset Englanninkielinen lastentarha ja Rauman Freinetkoulu antavat esiopetusta. Esiopetus on maksutonta. Esiopetukseen osallistuminen on velvoittavaa. Perusopetuslain mukaan lapsen on osallistuttava ennen oppivelvollisuuden alkamista vuoden kestävään esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan.

Uudet esioppilaat keväällä 2020

Vapaita esiopetuspaikkoja voi tiedustella varhaiskasvatuksen palveluohjauksesta varhaiskasvatus@rauma.fi tai puhelimitse 0401729455