Mnuu huki – Osallistuva budjetointi

Rauman kaupunki toteuttaa vuonna 2023 kolmatta kertaa osallistuvaa budjetointia. Kuntalaiset saivat helmikuussa ideoida, mitkä ovat sellaisia tärkeitä kohteita tai asioita, joihin 100 000 euron Mnuu huki -potti pitäisi kohdentaa.
Vuoden 2023 aikana toteutetaan 10 ehdotusta
Rauman kaupungin osallistuvan budjetoinnin äänestysvaihe oli käynnissä 31.3.–12.4. Määräaikaan mennessä saatiin yhteensä 1709 hyväksyttyä ääntä. Toteutukseen eteni yhteensä 10 eniten ääniä saanutta ehdotusta.
Toteutuksiin on käytettävissä yhteensä 100 000 euron Mnuu huki -potti. Rahat on varattu kuluvan vuoden talousarvioon, joten toteutusten tulee olla valmiita vuoden 2023 loppuun mennessä.
Toteutettavat Mnuu huki -ehdotukset
- Pyynpään ulkoliikunta-alueen laajentaminen – kiinteiden frisbeegolf-korien ja koripallokorin lisääminen Pyynpään koulun läheisyyteen, 275 ääntä
- Maanpäännokan nuotiopaikan kohentaminen ja täydentäminen penkeillä ja pöydällä sekä oheistoiminnan järjestäminen ympäröivässä luonnossa, 219 ääntä
- Lapin kuntosalin aerobisten laitteiden uusiminen, 184 ääntä
- Pöydillä ja penkeillä varustetun katoksen tai katetun piknik-alueen rakentaminen Kaunisjärven puistoon, 143 ääntä
- Pyytjärven alueen maastopyöräilyreitin kunnostaminen ja sen sorahuollosta huolehtiminen, 134 ääntä
- Ulkokuntoilulaitteen lisääminen Kodisjoen Yhdystien leikkikentän yhteyteen, 128 ääntä
- Vapaaseen käyttöön tarkoitettujen soutuveneiden hankkiminen Kanaliin, 120 ääntä
- Pitsisiivet-seinämuraalin toteuttaminen keskusta-alueen tai Rauman nähtävyyksien lähistölle, 106 ääntä
- Golfia koululaisille – maksuttomia lajikokeiluja, kerhotoimintaa, tapahtumia, koulutuksia, kursseja ja harrasteryhmiä, 78 ääntä
- Viitoitetun pyöräilyreitin suunnittelu ja toteutus keskusta-alueelle, 67 ääntä
Muut äänestyksessä olleet ehdotukset
- Ulkokuntoilulaitteen lisääminen Sampaanalan alueelle, 59 ääntä
- Omaishoitajille tarkoitetun retken järjestäminen Lapin Puusaunalle, 58 ääntä
- Graffitipainotteisten muraalien toteuttaminen julkisiin tiloihin tai kohteisiin, 48 ääntä
- Discon järjestäminen nuorille syyslomalla, 45 ääntä
- Lasten retki Ideaparkin laserlabyrinttiin, 27 ääntä
- Pihakeinun sijoittaminen vesitornin ympäristöön, 18 ääntä
Äänestysvaihe päättyi 12.4.
Äänestysvaiheessa kuntalaiset ja muut Rauman asioista kiinnostuneet saivat äänestää suosikkiaan erilaisista ehdotuksista. Äänestys tapahtui ensisijaisesti sähköisen lomakkeen avulla.
Äänestäminen oli mahdollista myös paperilomakkeella kaikissa Rauman kirjastoissa ja palvelupiste Pyyrmanissa. Äänensä sai antaa yhdelle ehdotukselle.
Äänestykseen saivat osallistua kaikenikäiset raumalaiset ja Rauman asioista kiinnostuneet.
Arviointivaihe maaliskuussa
Arviointiryhmä käsitteli Mnuu huki -ideoita 30.3. asti. Kriteerit täyttävät ehdotukset etenivät maalis-huhtikuussa järjestettävään äänestysvaiheeseen. Osaa ideoista työstettiin kaikille avoimessa kehittämistyöpajassa 14.3.
Toteutuskelpoisuuden arviointiin osallistuvat myös nuorisovaltuuston, ikäihmisten neuvoston ja vammaisneuvoston edustajat sekä kaupunkiorganisaation asiantuntijat.
Myös idean kustannusvaikutukset arvioitiin. Ideoita voitiin tarvittaessa yhdistellä. Yhden toteutettavan ehdotuksen yhteenlaskettu kustannus sai olla enintään 10 000 euroa.
Ideointivaihe helmikuussa
Ideointivaiheessa kuntalaiset ja muut Rauman asioista kiinnostuneet saivat ideoida toteutuksia. Yhden ehdotuksen yhteenlaskettu kustannus sai olla enintään 10 000 euroa.
Tavoitteena oli löytää mahdollisimman paljon ehdotuksia sellaisista ideoista, jotka tekisivät Raumasta entistä paremman kaupungin meille kaikille. Ideoida sai yksin, ryhmässä, seurassa tai yhdistyksessä. Ideointivaiheeseen saivat osallistua kaikenikäiset raumalaiset ja Rauman asioista kiinnostuneet. Osallistuvaa budjetointia ei ole rajattu vain kunnan asukkaille.
Ideoita kerättiin 27.2. asti ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella. Paperisen ideointilomakkeen sai täyttää palvelupiste Pyyrmanissa ja kirjastoissa.