Vapaa-aika ja liikunta

Lasten kulttuuriviikot Raumalla 8.-21.3.2021

Rauman kaupungin kulttuuri- ja museopalveluiden koordinoima Lasten kulttuuriviikot järjestetään koronatilanteen vuoksi erilaisena kuin aikaisempina vuosina. Kulttuuriviikkojen ohjelma on suunniteltu niin, että varhaiskasvatusikäisten ja alakoululaisten on mahdollisuus osallistua ohjelmaan vain oman ryhmänsä kanssa, etäyhteydellä tai turvaetäisyyksiä noudattaen ulkotiloissa.

Viikolla 5 julkaistaan kulttuuriviikkojen ohjelma, johon ryhmien on ilmoittauduttava ennakkoon. Tiedot ilmoittautumisista ja varausten tekemisestä löytyvät kunkin ohjelmakuvauksen yhteydestä. Varaukset otetaan vastaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Viikolla 6 kulttuuriviikkojen ohjelma täydentyy vielä mm. musiikki- ja nukketeatteriesityksillä, jotka ovat vapaasti katsottavissa verkossa kulttuuriviikkojen aikana.

Seuraamme koronatilannetta ja teemme ohjelmaan muutoksia tilanteen edellyttämällä tavalla. Ohjelman järjestämisessä noudatetaan viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä.

Opastettuja lastenkierroksia museoissa

Kotieläinten jäljillä – kurkistus Kirstin pihapiiriin
Merimiehen kotimuseo Kirsti, Pohjankatu 3
Vielä varattavissa:
ti 16.3. klo 9.30–10 ja klo 10.30–11
to 18.3. klo 10.30–11
Merimiehen kotimuseo Kirstin pihapiirissä on ennen vanhaan kuulunut kavioiden kopse ja kanojen kotkotus. Vaikka asuttiin keskellä kaupunkia, olivat kotieläimet tärkeä osa talojen elämää. Kirstin pihapiiristä löytyy tehtäviä, joissa ratkotaan seuraavia arvoituksia: Mikä oli talon tärkein eläin? Missä lehmät laidunsivat kesäisin? Mistä kotieläimestä saatiin villaa? Miten lapset osallistuivat ennen vanhaan kotieläinten hoitamiseen? Mitä eläintä varten aitan ovessa oli oma kulkuaukko? Tervetuloa kotieläinten jäljille Kirstin pihapiiriin! Kierros voidaan toteuttaa joko omatoimisesti tai museo-oppaan johdolla.

Ikäsuositus: varhaiskasvatusikäiset.
Varaukset torstaista 11.2. klo 10 alkaen Rauman museo, puh. 044 793 3532. Huom! Aika varataan myös omatoimisille vierailuille.

Iiro Ilveksen ikkunakierros – opastettu lastenkierros Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseon pihalla
Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo, Syväraumankatu 41
Vielä varattavissa:
ti 9.3. klo 9–9.30
ke 10.3. klo 9–9.30
Eläimet ovat vallanneet kotimuseon ikkunat! Iiro Ilveksen ikkunakierroksella tutustutaan kotimuseon eläinaiheisiin taide-esineisiin raikkaassa ulkoilmassa, sillä eläimet ovat tulleet kurkkimaan museon ikkunoihin. Kotimuseon suuressa pihassa liikkuu myös luonnonvaraisia eläimiä, joiden elämästä kerrotaan kierroksella. Ikkunoissa päivystää myös suloisia pehmoeläimiä.

Ikäsuositus: varhaiskasvatusikäiset ja 1.–3. -luokkalaiset
Varaukset torstaista 11.2. klo 9 alkaen ja 4.3. mennessä, info@lonnstrominmuseot.fi tai puh. 045 2610 504.

Ihmettelyä ja ulkoilua merimuseonmäellä
Rauman merimuseo, Kalliokatu 34
ti-pe 9.–12.3. klo 10–14 välillä
ma-ti 15.–16.3. klo 10–14 välillä
Lähde päiväkoti- tai kouluryhmän kanssa viettämään ulkoiluhetkeä Rauman merimuseon mäelle! Merimuseon oppaan ohjaamana liikutaan merimuseonmäen alueella, kuullaan tarinoita museotalosta, kuvitellaan yli sadan vuoden takaisia ja välillä intoudutaan meriteemaisiin pihaleikkeihin!
Miltä merimuseorakennus näyttää takaapäin? Miksi museossa on torni? Miltä museon ympäristö on näyttänyt 120 vuotta sitten? Miksi kapteeni on aina käskemässä ja miksi sitä pitää totella?

Ikäsuositus: 5–6-vuotiaat ja 1.–2. -luokkalaiset
Varaukset torstaista 11.2. klo 11 alkaen, info@rmm.fi tai puh. 02 822 4911.
Opastuksen kesto on noin 30 min. Sadesään sattuessa joudumme perumaan, muuten säänmukainen ulkovarustus. Opastus on saatavissa suomeksi ja englanniksi.

Taltioidut esitykset

Taikuri Timo Tiikkaisen taikatuokio
Hauska ja hullunkurinen taikatuokio, jonka värikkäät ja monipuoliset taiat pitävät katsojan otteessaan. Kurkistaako kani hatusta? Minne kortit katosivat? Seurataan jännityksellä yhdessä, mitä hämmästyttävää tapahtuu marjamehulle, ilmapalloille ja taikasauvalle taikuri Tiikkaisen taikatuokion aikana.

Ikäsuositus: varhaiskasvatusikäiset
Kesto n. 20 min.
Varhaiskasvatusyksiköt voivat tilata taikatuokion lähettämällä viestin osoitteeseen, leila.stenfors@rauma.fi. Linkki YouTube-videoon lähetetään tilauksen tehneille maanantaina 8.3. Taltiointi on katsottavissa Lasten kulttuuriviikkojen 8.-21.3. ajan.

Nukketeatterinäytelmä Prinsessa Ruusunen
Iki-ihana klassikkosatu lapsille suunnattuna nukketeatterinäytelmänä. Esiintyjänä nukketeatteritaiteilija Kaisa Saari. Näytelmän taltiointi on tehty kesällä 2020 raumalaisessa Nukketeatteri Tiukussa.

Ikäsuositus: varhaiskasvatusikäiset, 1.-luokkalaiset
Kesto n. 16 min.
Näytelmä on katsottavissa Rauman kaupungin YouTube-kanavalla Lasten kulttuuriviikkojen 8.-21.3. ajan.

Musiikkia lapsilta lapsille -konsertti
Musiikkia lapsilta lapsille -lastenkonsertissa esiintyy Rauman musiikkiopiston oppilaita, ja konsertissa kuullaan sekä tuttuja että tuntemattomia kappaleita Tuiki tuiki tähtösestä Meksikon pikajunaan ja Pokemon-tunnusmusiikkiin. Monenlaiset soittimet ovat esillä konsertissa, ja pääset tutustumaan erilaisiin puhallin-, kieli- ja jousisoittimiin aina kanteleesta kitaraan ja klarinetista kontrabassoon. Tiedätkö muuten, miltä baritonitorvi tai fagotti näyttää? Entäpä miltä käyrätorvi kuulostaa?

Ikäsuositus: varhaiskasvatus- ja alakouluikäiset
Kesto n. 30 min.
Konserttitaltiointi on katsottavissa Rauman kaupungin YouTube-kanavalla Lasten kulttuuriviikkojen 8.-21.3. ajan.

Raumankielinen satuhetki: Kolmk Kilipukki
Kilipukkiveljekset asuvat yhdessä. Pukit haluavat päästä joen toiselle puolelle syömään ruohoa, mutta ensin pitää ylittää silta. Ja sillan alla asuu hirmuinen peikko. Klassikkosadun raumankielisen käännöksen lukee Antti Rohiola Nortamo-seurasta.

Ikäsuositus: alakouluikäiset
Kesto n. 6 min.
Satuhetki on katsottavissa Rauman kaupungin YouTube-kanavalla Lasten kulttuuriviikkojen 8.-21.3. ajan.

Satuhetkeen liittyviä tehtäviä alakouluikäisille
Yhdistä oikeat sanat toisiinsa

Jäivätkö murresadussa luetut, ehkä hieman kummalliselta kuulostavat sanat haltuun vai tarvitsetko kertausta? Tehtävissä ovat samat sanat niin yleiskielellä kuin raumankielellä. Tarkoituksena on yhdistää samaa tarkoittavat sanat viivalla toisiinsa. Sanatehtävän oikeat vastaukset saa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen, leila.stenfors@rauma.fi. 
Yhdistä 10 sanaa -tehtävä (pdf)
Yhdistä 21 sanaa -tehtävä (pdf)

Raumankielinen bingo
Bingossa käytetään samoja sanoja, joita sanojen yhdistämistehtävässä oli. Tarkoituksena on, että jokainen kirjoittaa ensin omaan bingoruudukkoonsa sanat yleiskielellä haluamiinsa kohtiin. Opettaja toimii bingon vetäjänä ja sanoo aina yhden sanan kerrallaan raumankielellä. Ensin selvitetään mitä sana tarkoittikaan yleiskielellä, jonka jälkeen sen voi rastittaa omasta bingoruudukosta.

Bingoa voi pelata myös ilman, että on tehnyt sanojen yhdistämistehtävän. Opettajan sanottua ensin sana raumankielellä, voivat oppilaat sen jälkeen miettiä mitä sana tarkoittaa yleiskielellä, jonka jälkeen rastittaa sanat omasta ruudukostaan.

Bingoruudukko on 4×4 ja peliä voi pelata vaaka- tai pystysuoraan. Bingoa voi pelata vain yhdestä rivistä tai aina siihen saakka, kunnes joku on saanut koko ruudukon täyteen (esim. ensiksi haetaan 1 rivi vaakasuoraan, sitten 2 riviä vaakasuoraan, jonka jälkeen 3 riviä vaakasuoraan sekä lopuksi koko ruudukko rastitettuna.)
Bingoruudukko (pdf)
Bingoruudukkoon kirjoitettavat sanat (pdf)

Satuvideot

Pikku Paulin kaarnavene
Pikku Pauli saa isältään kaarnaveneen ja lähtee heti järven rantaan uittamaan sitä. Tuuli tarttuu veneen purjeeseen ja kuljettaa sen kauas keskelle järveä, jossa se saa kyytiläisen – liian kauas järvelle lentäneen perhosen. Yhteinen matka jatkuu järven toiselle rannalle asti. Siellä on kuninkaan linna ja linnan satama, ja rannalla kuninkaan pieni tytär. Sadun kertoo Tyko Hagmanin perinteistä satua mukaillen kirjastonhoitaja Katriina Sarkkinen.

Ikäsuositus: varhaiskasvatusikäiset ja 1.–2. -luokkalaiset
Kesto n. 5 min.
Satuhetken taltiointi on katsottavissa Rauman kaupungin YouTube-kanavalla Lasten kulttuuriviikkojen 8.-21.3. ajan.

Kuu-ukko ja kolme syyskuun iltaa
On syksy ja pihan omenapuun kauniit ja herkullisen näköiset hedelmät houkuttelevat lapsia. Kovasta yrityksestä huolimatta kukaan ei pääse kiipeämään korkeaan vanhaan puuhun. Pikku Siinalla on kuitenkin suunnitelma – puhaltaisikohan kuu-ukko omenaan ja tiputtaisi sen Siinalle, jos oikein kauniisti pyytäsi? Vanhempien lasten mielestä ajatus ainakin on ihan lapsellinen. Sadun kertoo Tyko Hagmanin perinteistä satua mukaillen kirjastonhoitaja Katriina Sarkkinen.

Ikäsuositus: varhaiskasvatusikäiset ja 1.–2. -luokkalaiset
Kesto n. 8 min.
Satuhetken taltiointi on katsottavissa Rauman kaupungin YouTube-kanavalla Lasten kulttuuriviikkojen 8.-21.3. ajan.

Poika ja hiidenpeikko
Poika kiertelee maailmaa eväänään kolme leipää. Kun vanha ukko pyytää syötävää, poika ystävällisesti antaa yhden leivistään, ja saa ukolta vastalahjaksi laukun, jonka ukko lupaa olevan avuksi jos poika joskus joutuu johonkin vaikeuksiin. Poika pyytää päästä yöksi erääseen taloon, vaikka häntä varoitellaan, että myös hiidenpeikolla on tapana vierailla siellä öisin. Yön tultua saapuu peikko, ja taikalaukulle tulee käyttöä. Sadun kertoo Iivo Härkösen perinteistä satua mukaillen kirjastonhoitaja Katriina Sarkkinen.

Ikäsuositus: varhaiskasvatusikäiset ja 1.–2. -luokkalaiset
Kesto n. 9 min.
Satuhetken taltiointi on katsottavissa Rauman kaupungin YouTube-kanavalla Lasten kulttuuriviikkojen 8.-21.3. ajan.

Museoiden video-opastukset

”Se vois olla avaruusalus!” eli keksitään museoesineelle tarina
Merimuseossa on monenlaisia, vähän oudoltakin näyttäviä museoesineitä. Haluaisitko keksiä jollekin niistä tarinan? Se on helppoa, kun vain tarkastelet esinettä, teet siitä omia havaintojasi ja sen jälkeen annat mielikuvituksesi lentää!

Merimuseon tehtävävideolla tarkastelemme kolmea eri museoesinettä eri näkökulmista ja annamme sadutustehtävän, jonka ohjeiden avulla aikuinen voi ohjata lasta luomaan yhdelle tai useammalle museoesineelle tarinan. Sadutuksen voi toteuttaa isovanhempi, vanhempi tai kummi lapsen kanssa tai vaikkapa päiväkodinopettaja viskari- tai eskariryhmän kanssa. Lähetä viesti merimuseoon osoitteeseen info@rmm.fi niin lähetämme sinulle maksutta linkin tekemäämme YouTube-videoon. Se on katsottavissa verkossa kulttuuriviikkojen aikana. Sadutustehtävän voi toteuttaa omatoimisesti, omissa tiloissa ja omilla laitteilla. Voit halutessasi lähettää sadutuksen lopputuloksen merimuseoon. Kuulisimme mielellämme, millaisia tarinoita esineet ovat saaneet!

Lönnströmin kotihiiri seikkailee – video-opastus Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseosta lapsille
Lönnströmin kotihiiri seikkailee ja esittelee kotitaloaan. Kotihiiri kertoo talon asukkaista ja houkuttelee lapset mukaan tekemään hauskoja tehtäviä. Video-opastuksen on suunnitellut musiikkipedagogi Venla Katila, joka myös esiintyy kotihiirenä videolla. Opastus sisältää 11 lyhyttä videoklippiä ja se on katsottavissa Lönnströmin kotimuseon YouTube-kanavalla.

Osallistu piirustustehtävään – lasten teokset tulevat esille Rauman taidemuseon näyttelyyn Lasten kulttuuriviikkojen ajaksi
Minun Pohjankatuni -piirustustehtävä on 5–9 -vuotiaille. Tehtävä voidaan toteuttaa työpajamuotoisena esimerkiksi koulu- tai päiväkotiryhmässä tai siihen voi osallistua itsenäisesti kotoa käsin.

Ohjeet piirustustehtävään osallistumisesta Rauman taidemuseon nettisivulla.