Senioreiden kulttuuriviikot

Puiston penkki värikkäiden syksyiten lehtien ympäröimänä Vanhassa Raumassa.

Ohjelma 5.-18.10.

Vanha Rauma ja historia -teemaiset verkkosisällöt
Muistojen paikat -verkkonäyttely
Rauman museon mobiilioppaat
Rauman kaupunkikierros -video

Maanantai 5.10.

klo 16.45-18.45 Hyvinvointi-ilta
Rauman pääkirjasto, Alfredinkatu 1
Hyvinvointi ja rentoutumishetki. Tietoa siitä, miten ajattelu- ja tunnetaidoilla voi saada iloa ja hallinnan tunnetta arkeen. Kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Illan järjestää Rauman seudun allergia- ja astmayhdistys.

Tiistai 6.10.

klo 18-19.30 Luento: Mereen kadonneet – kaljaasi Vernan viimeinen matka 1948
Rauman Lyseon lukio, Urheilukatu 22
Luennoitsijana tietokirjailija Johanna Pakola. Lisätietoja luennosta Rauman kansalaisopiston opinto-oppaassa s. 20.

Keskiviikko 7.10.

klo 14-16 Luento: Ajan vaikutus yksilön ja sukupolvien murteeseen
Tarvonsaaren koulu, Lyseokatu 2
Luennoitsijana Suomen kielen professori Marjatta Palander. Jyväskylän kesäyliopiston Ikääntyvien yliopiston etäluento. Tarvonsaaren koulussa paikalla luentovastaava.

Torstai 8.10.

klo 13-16.30 Ulkoilupäivä Sinisaaressa Kettukallion pururadalla
Kokoontuminen ja alkujumppa Tulestalolla, Siikapolku 1, klo 13.
Lähde kanssamme luontoon virkistäytymään. Ulkoilemme Kettukallion pururadalla, jossa tutustutaan luontojumppaohjeisiin liikunnanohjaaja Kimmo Kourun johdolla. Kuljettava esteetön reitti kiertää Talolan ja Lonsin alueella. Osallistua voi myös pyörätuolilla ja rollaattorilla. Avustajina toimivat Rauman Siskojen ja Simojen vapaaehtoiset. Retken aikana pelataan luontobingo. Lopuksi Rauman Marttayhdistyksen valmistamaa soppaa tarjoillaan ensimmäiselle 30 ulkoilijalle. Tiedustelut: Tanja Hakulinen puh. 044 403 6332.
Vie vanhus ulos- kampanja huipentuu valtakunnalliseen iäkkäiden ulkoilupäivään, jota vietetään vuosittain vanhustenviikon torstaina.

Perjantai 9.10.

Näyttely: Aikamatka 2020 – Taidehistorialliset tutkimusretket Suomessa 1871–1902
Vanha Raatihuone, Kauppakatu 13
Suomen Muinaismuistoyhdistyksen 150-vuotisjuhlanäyttely avautuu Raatihuoneen alakerrassa. Näyttely avoinna museon aukioloaikoina. Pääsymaksut: kertalippu 6€ / eläkeläiset, työttömät, ryhmät 3€ / yhteislippu 8€ / 6€, museokorttikohde.

Keskiviikko 14.10.

klo 10-11 Tarinoita Syväraumasta -elokuvan ensi-ilta
Poselli, Nortamonkatu 12
Rauman Me itse meikäläisten -elokuvaryhmä ja Syvärauman muistelijat ovat tehneet kahdeksan lyhyttä muistitietoelokuvaa, Tarinoita Syväraumasta. Ohjaajana on Satakunnan Elävän Kuvan Keskuksen Ari Impola ja järjestelyistä on vastannut Rauman vanhuspalvelujen Tanja Hakulinen.
Ensi-iltaan on ilmoittauduttava etukäteen sähköpostilla tanja.hakulinen@rauma.fi tai puhelimella 044 403 6332.

 

klo 14-16 Luento: Hoidammeko liikaa vai liian vähän?
Tarvonsaaren koulu, Lyseokatu 2
Luennoitsijana terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon emeritusprofessori Martti Kekomäki.
Jyväskylän kesäyliopiston Ikääntyvien yliopiston etäluento. Tarvonsaaren koulussa paikalla luentovastaava.

Torstai 15.10.

klo 18-19.30 Urheilumuistoja-valokuvailta
Rauman Lyseon lukion auditorio, Urheilukatu 22
Muistellaan yhdessä raumalaista urheiluelämää Rauman museon kokoelmiin kuuluvia valokuvia katselemalla, muistelemassa mukana Pekka Wallenius ja vs. museointendentti Minna-Liisa Salonsaari.

 

Klo 18-19 Rauman musiikkiopiston sellistien konsertti
Poselli, Nortamonkatu 12
Opettaja Antti Harrin johdolla kuullaan monipuolista musiikkia, sekä sooloesityksinä että pienryhmien esittämänä.

Palvelutaloihin varattava ohjelma

Rauman taidemuseon taidetuokiot

Varattavissa ryhmälle ti-pe 6.-9.10. ja 13.-16.10.
Rauman taidemuseo tarjoaa palvelutalojen asukkaille taidetuokiota, jossa esitellään Eino Valtosen kokoelman teoksia. Tänä syksynä taidetuokio toteutetaan poikkeuksellisesti toimittamalla esitysaineisto palvelutaloihin, niin että esitys voidaan toteuttaa itsenäisesti ilman ulkopuolista henkilöstöä. Esitys sisältää helppokäyttöisen PowerPointin kautta esitettävän diaesityksen ja ääniopastuksen. Esitys kestään n. 25 min, riippuen siitä millaista tahtia dioja halutaan edetä.
Esitys voidaan järjestää tilassa, jossa on valkokangas, videotykki, tietokone ja kaiuttimet. Esityslaitteiden puuttuessa, ota yhteyttä Rauman Palvelutoriin, Tanja Hakulinen, puh. 044 403 6332 tai kaupungin kulttuuripalveluihin, Leila Stenfors, puh. 044 793 3041. Ohjeet esitysaineiston sisällöstä ja esittämisestä saa varauksen yhteydessä.
Varaukset 2.10. mennessä Rauman taidemuseolle, osoitteeseen: susanna.liikala@rauma.fi.

Lotta Halinen: Tenho-tanssisoolo

Videolla harjoitustaltiointi ja tanssitaiteilijan haastattelu
Varattavissa ryhmälle ma-pe 12.-16.10.
RaumArs-taiteilijavierasohjelmassa lokakuussa työskentelevä tanssija Lotta Halinen luo kulttuuriviikkojen yleisölle tanssiteoksen, joka on inspiroitunut iskelmämusiikista, vanhoista suomifilmeistä ja maalaisromantiikasta. Videoidussa harjoitustaltioinnissa nähdään työskentelyvaiheessa oleva teos ja kuullaan tanssitaiteilijan ajatuksia tulevasta taiteellisesta prosessista ja residenssityöskentelystä Raumalla.
Videon tanssiosuus kestää noin viisi minuuttia. Videolla haastatellaan tanssija Lotta Halista, joka kertoo työskentelystään tanssitaiteilijana ja videolla nähtävän teoksen parissa. Videon kokonaiskesto on noin 15 minuuttia. Esityksen varaavat ryhmät voivat esittää tanssijalle kysymyksiä, joihin vastataan haastattelussa.
Varaaja saa esityksen videotiedostona. Video voidaan näyttää tilassa, jossa on valkokangas, videotykki, tietokone ja kaiuttimet. Esityslaitteiden puuttuessa, ota yhteyttä Rauman Palvelutoriin, Tanja Hakulinen, puh. 044 403 6332 tai kaupungin kulttuuripalveluihin, Leila Stenfors, puh. 044 793 3041. Ohjeet videon esittämisestä saa varauksen yhteydessä. Teokseen liittyy myös äänimaisema, joka voidaan erikseen sovittaessa toteuttaa esitystilassa ennen videon katsomista. Videon varanneilla ryhmillä on mahdollisuus saada myös valmis tanssiteos katsottavaksi alkuvuodesta 2021.
Varaukset 2.10. mennessä: Leila Stenfors, puh. 044 793 3041.

Vanha Rauma ja historia -teemaiset verkkosisällöt

Museokohteet ja kaupungin historia tutuksi – Rauman museon mobiilioppaat

Mobiilioppaiden avulla kaupunkiin ja museokohteisiin voi tutustua silloin kun itselle sopii. Oppaita voi käyttää kotona tai vaikka ulkoillessa kävelylenkin yhteydessä. Oppaat esittelevät kaupunkia mielenkiintoisilla tavoilla eri näkökulmista.

Puuta, rautaa, rakkautta -mobiiliopas esittelee Rauman historiaa ja historiallisia kohteita Vanhasta Raumasta aina satamaan ja Lönnströmin entiselle tehdasalueelle. Raumankielisten tarinoiden kertojaäänenä kuullaan kirjailija Tapio Koivukaria.

Mobiiliopas Sammallahdenmäen muinaisröykkiöihin, Suomen ainoaan arkeologiseen UNESCO-kohteeseen.

Kirstin talon ja pihapiirin mobiiliopas. Kuvat ja ääniopastus.

Muistojen paikat -verkkonäyttely vie karttapisteiden ja kuvien avulla raumalaisille rakkaille ja muistoja herättäville paikoille. Verkkonäyttelyssä on raumalaisten itsensä kertomia ja museon tallentamia tarinoita muun muassa lapsuudesta tutuilta paikoilta.

Rauman museon mobiilioppaiden käyttöohje.

Mobiilioppaat ja verkkosisällöt omatoimisen tutustumisen ja kaupunkikiertelyn tukena

Citynomadi-mobiilisovelluksessa on useita Vanha Rauma -teemaisia reittikokonaisuuksia. Yhdessä kokonaisuudessa raotetaan Vanhan Rauman porttien tarinaa kertomuksin ja valokuvin. Toisessa taas tutustutaan Vanhan Rauman entisaikojen kuuluisiin asukkaisiin.

Käyttääksesi Citynomadi-reittejä mobiililaitteessasi, tarvitset Nomadi-sovelluksen, jonka voi ladata ilmaiseksi sovelluskaupasta.

Rauman kaupunkikierros -video. Rauman oppaiden johdolla tutustutaan Vanhaan Raumaan. Video löytyy Rauman kaupungin YouTube-kanavalta.

Vanhan Rauman opastetusta kierroksesta löytyy myös kuunneltava versio.