Vapaa-aika ja liikunta

Senioreiden kulttuuriviikot

Puiston penkki värikkäiden syksyiten lehtien ympäröimänä Vanhassa Raumassa.

Senioreiden kulttuuriviikot 3.-16.10.2022

Tiistai 4.10.

klo 18-19.30 Suomi ja Rauma 1960-luvulla: Rauma 1965-67

Rauman Lyseon lukio, Urheilukatu 22
Kaikkien aikojen kaupunkijuhlia ja niiden pysyviä muistoja kaupunkikuvassa. Luennoitsijana FM, tietokirjailija Tapio Niemi.
Luentomaksu 7 €, ilmoittautuminen luennolle: opistopalvelut.fi/rauma tai puh. 044 793 4515.

klo 19 Musiikkiopiston oppilaskonsertti

Poselli, Nortamonkatu 12
Rauman musiikkiopiston oppilaiden konsertti, jossa kuullaan monipuolista musiikkia eri ikäisten soittajien esittämänä.

Keskiviikko 5.10.

klo 13-15 Digiraati

Rauman Palvelutori, Ikääntyneiden hyvinvointikeskus, Steniuksenkatu 4
Tule kertomaan kokemuksistasi ja tarpeistasi digipalveluihin ja teknologiaan liittyen.

klo 14-16 Ikääntyvien yliopiston etäluento: Miten edistän aivoterveyttäni?

Tarvonsaaren koulu, Lyseokatu 2
Luennoitsijana neuropsykologian professori Risto O. Roine. Luennon järjestävät yhteistyössä Rauman kansalaisopisto ja Jyväskylän kesäyliopisto. Ilmoittautuminen luennolle: opistopalvelut.fi/rauma tai puh. 044 793 4515.

klo 16-19 Päivystävä museo: Lönnströmin taidemuseo

Syväraumankatu 41
Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo esittelee raumalaisen tehtailijapariskunnan ainutlaatuisen edustuskodin ja taidekokoelman.
Raumalaiset museot päivystävät vuorotellen keskiviikko-iltoina. Päivystysaikana museon sisäänpääsymaksu on vapaaehtoinen.

klo 18-19.30 Erityisherkkyyden ilmeneminen ja piirteet -etäluento

Mietitkö, oletko erityisherkkä? Kuullaan, mitä erityisherkkyys on temperamenttina. Millaisia piirteitä erityisherkällä on, ja miten se vaikuttaa hänen elämäänsä? Miten erityisherkkyys vaihtelee yksilöiden välillä, ja miten he kokevat itsensä? Tehdään myös erityisherkkyystesti. Luennoitsijana YTT Hannu Sirkkilä. Luentomaksu 7 €. Luento pidetään etänä, ilmoittautuneille lähetetään linkki luennolle. Ilmoittautuminen: opistopalvelut.fi/rauma tai puh. 044 793 4515.

klo 18 Opastettu kierros

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo, Syväraumankatu 41
Kierroksella tutustutaan Lönnströmien kotiin ja tehtailijapariskunnan tarinaan. Vapaaehtoinen maksu opastukselle.

Torstai 6.10.

klo 17.30-20 Kotitalouden energiailta

Rauman Lyseon lukio, Urheilukatu 22
Tule kuulemaan ja keskustelemaan kotitalouden energiankäytöstä. Mistä kotitalouden energiankulutus koostuu? Kuinka kulutusta voisi vähentää? Millaisia muita säästömahdollisuuksia on? Luennon järjestävät yhteistyössä Rauman kansalaisopisto ja Energianeuvonta Satakunnassa –hanke. Ilmoittautuminen: opistopalvelut.fi/rauma tai puh. 044 793 4515.

Perjantai 7.10.

klo 10 Keskusteleva opastus Naisten työt -näyttelyyn

Marela, Kauppakatu 24
Näyttelyn esineet kertovat naisten töistä ja elämästä ja naisten työn muutoksesta. Keskustellaan näyttelyn teemoista ja muistellaan äitiemme ja isoäitiemme töitä ja askareita. Opastuksen kesto noin 60 min.

klo 13-16 Penkkilenkki -ulkoilutapahtuma

Rauman keskusta-alue, lähtö valitsemastasi pisteestä reitin varrelta.
Penkkilenkin kartta (pdf).
Ulkoilutapahtumassa yhdistyy liikkumisen riemu sekä erilaiset kulttuurielämykset. Kävelyreitin varrella olevilla penkeillä on erilaisia ohjelmasisältöjä, jossa lenkkeilijät pääsevät osalliseksi mm. tanssi- ja sanataide-esityksiin /työpajoihin, erilaisiin jumppa- ja liikuntahaasteisiin, keskusteluihin ja tietoiskuihin. Penkkilenkin kokonaispituus on noin 3 kilometriä ja se on mahdollista kulkea myös pyörätuolilla. Osallistumalla vähintään viiden penkin toimintaan lenkkeilijälle tarjotaan pullakahvit Rauman kaupungintalon sisäpihalla ulkoilutapahtuman aikana.
Tapahtuma on osa valtakunnallista Vie vanhus ulos –kampanjaa. Vapaaehtoiset ulkoiluystävät, koiraulkoilukaverit, Siskot ja Simot, Kultturkambraatit ja liikunnan vertaisohjaajat auttavat osallistumisessa ikäihmisiä, jotka eivät yksin pääse mukaan. Tiedustelut: Tanja Hakulinen, puh. 044 403 6332.

Sunnuntai 9.10.

klo 15 Yhdessä – yhteiseksi iloksi!  -konsertti

Poselli, Nortamonkatu 12
Rauman Kamariorkesteri ja Pori Jouhet-orkesteri konsertoivat yhdessä sekä Raumalla että Porissa. Innokkaita raumalaisia ja porilaisia musiikinharrastajaorkestereita johtavat konserteissa Iris Saviauk ja Mikko Lampila. Konsertin ohjelmistoon Pori Jouhet on valinnut teoksia Romantiikan ajalta. Edvard Grieg, Selim Palmgren ja Jean Sibelius ovat edustettuina teoksillaan. Rauman Kamariorkesterin ohjelmassa soivat suomalaiset sävelet, joissa Rauman 580-juhlavuoden vietto huomioidaan vahvasti Hemmo Louhivuoren ja Timo Katilan säveltämällä musiikilla. Konsertin päättävinä yhteisesityksinä soivat Timo Katilan sovitukset otsikon mukaisesti ”Yhdessä – yhteiseksi iloksi!”

Tiistai 11.10.

klo 17.30-19 Luovuus (tyttöjen) tulevaisuustaitona

Rauman Lyseon lukio, Urheilukatu 22
Luovuutta on kyky uudistaa ja kehittää toimintatapoja. Luovuutta on kykyä kuvitella ja kokeilla sitä, mitä ei vielä ole. Nyt ja tulevaisuudessa tarvitaan yhä enemmän luovaa ongelmanratkaisukykyä ja totuttujen tapojen kyseenalaistamista. Miten siis edistää luovuutta (tyttöjen) arjessa? Mikä estää luovuutta, ja kuinka luovuuden esteitä voisi purkaa? Luennoitsijana esittävän taiteen koulutusvastaava, kirjailija Minna Haapasalo. Luentomaksu 7 €, ilmoittautuminen luennolle: opistopalvelut.fi/rauma tai puh. 044 793 4515. Rauman kansalaisopisto järjestää luennon yhteistyössä Rauman Akateemisten Naisten kanssa.

klo 19 Harmonikkalegenda Veikko Ahvenaisen konsertti

Poselli, Nortamonkatu 12
Konsertissa esiintyvät Veikko Ahvenainen ja hänen puolisonsa harmonikkataituri Carina Nordlund. Yhteisen 20-vuotisjuhlakiertueen ohjelmistossa kuullaan suosittuja huippusäveliä Sibeliuksesta Säkkijärven polkkaan. Liput 15€, vain ovelta käteismaksulla. Konsertin väliajalla maksullinen kahvitarjoilu.

Keskiviikko 12.10.

klo 13-13.30 Purjelaivojen merimiehet ja musiikki –opastus

Rauman merimuseo, Kalliokatu 34
Opastuksella tutustutaan musiikin rooliin erityisesti purjelaivoilla ja kuullaan esimerkkejä työlauluista sekä merilauluista. Kuka tietää, saatamme päästä laulamaan jotain itsekin! Opastus sisältyy museon pääsymaksun hintaan. Eläkeläislipun hinta on 7,00 €. Opastuksen lisäksi aikaa kannattaa varata itsenäiseen tutustumiseen merimuseossa. Lisätiedot: info@rmm.fi, puh. 02 822 4911.

klo 14-16 Ikääntyvien yliopiston etäluento: Huumori ja humanismi. Naurun ja hauskuuden merkitys ihmisyyden ymmärtämiselle

Tarvonsaaren koulu, Lyseokatu 2
Luennoitsijana tutkijatohtori, tietokirjailija Jarno Hietalahti. Luennon järjestävät yhteistyössä Rauman kansalaisopisto ja Jyväskylän kesäyliopisto. Ilmoittautuminen: opistopalvelut.fi/rauma tai puh. 044 793 4515.

klo 16-19 Päivystävä museo: Rauman merimuseo

Kalliokatu 34
Rauman merimuseo on erikoismuseo, jonka perusnäyttely esittelee raumalaista purjemerenkulkua, merenkulun opetusta, laivanrakennusta ja merimiehen elämää sekä merillä että maissa. Raumalaiset museot päivystävät vuorotellen keskiviikko-iltoina. Päivystysaikana museon sisäänpääsymaksu on vapaaehtoinen.

klo 17.30-19 Jälleenrakennusajan Suomi ja Rauma: Suomen sotakorvaukset 1944–1952 – historiaa, kertomuksia ja myytinrakennusta

Rauman merimuseo, Kalliokatu 34
Suomi maksoi toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitolle suuret sotakorvaukset pääosin metalliteollisuuden tuottein. Jo syksyllä 1952 hanketta kuvailtiin suorastaan myyttisin sanankääntein. Mitä oikeastaan tapahtui? Miten ja miksi sotakorvauksista alettiin kertoa sankaritarinoita? Kuullaan historian tapahtumista, puretaan myyttejä ja avataan sotakorvausten yhteiskunnallista taustaa. Luennoitsijana FT Aaro Sahari. Luennon järjestävät yhteistyössä Rauman kansalaisopisto, museo ja taidemuseo sekä Rauman merimuseo ja Lönnströmin taidemuseo. Ilmoittautuminen: opistopalvelut.fi/rauma tai puh. 044 793 4515.

Torstai 13.10.

klo 10-10.30 Purjelaivojen merimiehet ja musiikki –opastus

Rauman merimuseo, Kalliokatu 34
Opastuksella tutustutaan musiikin rooliin erityisesti purjelaivoilla ja kuullaan esimerkkejä työlauluista sekä merilauluista. Kuka tietää, saatamme päästä laulamaan jotain itsekin! Opastus sisältyy museon pääsymaksun hintaan. Eläkeläislipun hinta on 7,00 €. Opastuksen lisäksi aikaa kannattaa varata itsenäiseen tutustumiseen merimuseossa. Lisätiedot: info@rmm.fi, puh. 02 822 4911.

klo 13-14.30 Vanha Rauma ja maailmanperintö

Vanha opisto, Vähäkoulukatu 8
Meillä on upea maailmanperintökohde, joka tarvitsee jatkuvaa huolenpitoa. Kuulemme, mitä maailmanperintökoordinaattorin työhön kuuluu, ja mitä kaikkea korjausneuvojan työ pitää sisällään. Luvassa on myös tietoa ajankohtaisista asioista. Lisäksi on mahdollisuus tehdä Vanhan Rauman maailmanperintöasemaa koskevia kysymyksiä. Luennoitsijana maailmanperintökoordinaattori Aino Koivukari ja korjausneuvoja Piritta Ernvall. Ilmoittautuminen luennolle: opistopalvelut.fi/rauma tai puh. 044 793 4515.

klo 14 Muistoja matkoilta – erikoisopastus

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo, Syväraumankatu 41
Opastetulla kierroksella tutustutaan Teresia ja Rafael Lönnströmin matkamuistoina tuomiin esineisiin kotimuseossa sekä valokuvanäyttelyyn Teresia matkoilla – matkakuvia viideltä vuosikymmeneltä.

klo 18 Musiikkiopiston sellistien konsertti

Poselli, Nortamonkatu 12
Opettaja Antti Harrin johdolla kuullaan monipuolista musiikkia sekä sooloesityksinä että pienryhmien esittämänä.

Perjantai 14.10.

klo 10 Keskusteleva opastus Naisten työt -näyttelyyn

Marela, Kauppakatu 24
Näyttelyn esineet kertovat naisten töistä ja elämästä ja naisten työn muutoksesta. Keskustellaan näyttelyn teemoista ja muistellaan äitiemme ja isoäitiemme töitä ja askareita. Opastuksen kesto noin 60 min.

klo 12 Ikääntyneiden luontoretki Hierkonpolulle Pyhärantaan

Lähtö klo 12 Rauman keskustasta, paluumatkalle rannasta lähdemme klo 14.30
Suomalaisilla on vahva luontoyhteys. Luonnolla on suuri merkitys erityisesti ikääntyneiden hyvinvointiin. Luonnossa ihmiset kokevat rauhoittuvansa ja ajatustensa kirkastuvan. Luonto antaa voimaa ja tukee ajatusta sen terveys- ja hyvinvointivaikutuksista.
Retki on tarkoitettu ikääntyneille, jotka eivät yksin pääse luontoon. Retkelle voi osallistua, vaikka tarvitsisi apuvälineenään rollaattoria. Pakkaamme sen mukaan. Vapaaehtoiset ulkoiluystävät, koiraulkoilukaverit, Siskot ja Simot, Kultturkambraatit ja liikunnan vertaisohjaajat tulevat kaveriksi. Retken tarkoitus on viedä eteenpäin ulkoilun vapaaehtoistoimintaa ja antaa ikääntyneille luontokokemus vanhustyön keskusliiton teeman mukaisesti: ”Yhdessä luontoon – joka iän oikeus”. Vietämme yhdessä aikaa nauttien merellisestä luonnosta ja metsästä sekä eväistä nuotion äärellä. Retken ja tarjoilut järjestävät Rauman Palvelutori ja Rauman liikuntapalvelut.
Lisätiedot ja ilmoittautumiset ajoissa! Tanja Hakulinen, puh. 044 403 6332, tanja.hakulinen@rauma.fi

Lauantai 15.10.

Klo 18-19 Kansanmusiikkia: Eva Väljaots ja Robbie Sherratt

Poselli, Nortamonkatu 12
Eva Väljaotsin (EST) ja Robbie Sherrattin (ENG) musiikki ammentaa Viron ja Englannin musiikkiperinteistä. Kantele, 5-kielinen viulu ja ihmisäänet yhdistyvät duon soinnissa lumoavan sävyrikkaalla tavalla, vaikutelma on perinnetietoinen mutta moderni. Yhtyeen ohjelmisto koostuu sekä perinteisistä että omaa tuotantoa olevista lauluista ja tanssikappaleista. Evan ja Robbien esiintymiset sisältävät paljon improvisaatiota ja sovitukset syntyvät usein hetkessä, mikä luo konsertteihin vahvan läsnäolon tunnun.
Konsertin jälkeen maksullinen kahvitarjoilu klo 19-19.30 ja ilmaisina klo 21 asti jatkuvat pelimannijamit.

Palvelutaloihin varattava ohjelma:

Lapsuuden elokuu -muistelulaatikko

Kuvataiteilija Maria Leppänen on koonnut museoiden kokoelmista moniaistillisen muistelulaatikon teemalla ”Lapsuuden elokuu”. Laatikkoon on kerätty materiaalia Rauman museoista: Rauman taidemuseo, Rauman museo, Rauman Merimuseo ja Lönnströmin museot. Laatikon sisällön voi purkaa ja sitä voi tarkastella montakin ihmistä kerrallaan.
Muistelulaatikko on varattavissa ryhmälle kulttuuriviikkojen aikana vielä to 6.10., ti 11.10., ke 12.10. to 13.10. ja pe 14.10. päivän ajaksi n. klo 10-16. Laatikon sisältöön tutustutaan itsenäisesti. Varaukset ja tiedustelut Rauman taidemuseolle: taidemuseo@rauma.fi.

Rauman Mieslaulajien kvartetin konsertti

Ohjelmistossa on perinteisiä mieskuorokappaleita, tunnelmallisia serenadeja ja vähän raumalaistakin eikä isänmaallistakaan musiikkia unohdeta. Tiistain 11.10. konserteissa esiintyvät: Hannu-Pekka Raivonen, Pekka Lankinen, Hannu Lehtinen ja Veli-Matti Vainionpää. Torstaina 13.10. kvartetissa laulavat: Jani Järvi, Pekka Lankinen, Hannu Lehtinen ja Veli-Matti Vainionpää.

Konsertti (20 min.) on varattavissa ryhmälle vielä ti 11.10. klo 9.30. Konsertti järjestetään varaajan omassa tilassa. Varaukset ja tiedustelut 3.10. mennessä: Leila Stenfors, puh. 044 793 3041, leila.stenfors@rauma.fi

Tanssiesitys: Tanssien syystunnelmiin!

Esityskokonaisuudessa tanssitaitelijat Iida Paukamainen ja Sari Hovi esittävät kaksi sooloteosta. Duo myös tanssittaa katsojia viimeisessä yhteisesityksessään, johon voi osallistua joko istuen tai seisten.

Kaikki esitysajat ovat varattuja. Tiedustelut varauksiin liittyen: Leila Stenfors, puh. 044 793 3041, leila.stenfors@rauma.fi

Ohjelman järjestää:
Rauman kaupungin kulttuuri- ja museopalvelut yhteistyössä kansalaisopiston, liikuntapalveluiden ja Palvelutorin sekä Rauma merimuseon, Lönnströmin museoiden, Rauman musiikkiopiston ja Suomen kansanmusiikkiliiton kanssa.

Kulttuuriviikkojen ohjelma on kaikille avointa ja maksutonta, ellei ohjelmatekstissä toisin mainita. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.