Senioreiden kulttuuriviikot

Yleisöä Posellissa Senioreiden Kulttuuriviikoilla

Senioreiden kulttuuriviikot 8.-21.10.2018

Suomessa on vietetty vanhustenpäivää vuodesta 1954 lähtien. Valtakunnallinen vanhustenpäivä on lokakuun ensimmäinen sunnuntai ja sitä seuraava viikko on vanhustenviikko. Raumalla vietetään Senioreiden kulttuuriviikkoja 8.-21.10.

Valtakunnallinen vanhustenpäivä (7.10.) ja sitä seuraavat Senioreiden kulttuuriviikot tarjoavat upeita mahdollisuuksia nauttia kulttuurielämyksistä erilaisten esitysten muodossa. Tapahtuman teema on “iloa toimeliaisuudesta”.

Kultturkambraat
Varaa kulttuurikaveri Palvelutorilta mukaan tapahtumiin. Lisätiedot: Palvelutori 044 021 2044 

Sunnuntai 7.10.

15.00 Värsym Baohaja 30-vuotisjuhla
Poselli, Nortamonkatu 12.
Runomuistoja 30-vuotisen matkan varrelta. Juhlassa kuullaan myös musiikkia. Värsym Baohaja tarjoaa kakkukahvit esityksen jälkeen.

Tiistai 9.10.

10.00–15.00 Palvelupäivä Kaunisjärvellä
Kaunisjärven vanhainkoti, Steniuksenkatu 4.
Ohjelmaa, esityksiä ja kahvitarjoilu.

10.15 Tuolizumba 

11.30 Tuolijumppa
Järjestötalo, Siikapolku 1. 

13.00–15.00 Äänikirjojen esittelyä
Pääkirjasto, Alfredinkatu 1. 

Keskiviikko 10.10.

10.00 Sammallahdenmäki kuvien kautta
Linnavuoren palvelukeskus, Sahamäentie 2.
Linnavuoren palvelukeskuksen salissa (2. krs.) esitetään Sammallahdenmäki kuvien kautta. Esittelijänä Ulla Antola Ikäihmisten neuvostosta. Esittelyssä on myös Suomen käsityön museon Pelkkää paperia -muistelusalkku. 

10.00–12.00 Kysy konservaattorilta
Marela, Kauppakatu 24.
Avoin kyselyaika konservaattorin työstä. Konservaattori voi myös tehdä konservointitarvearvioita yleisön mukanaan tuomista esineistä.

13.00–15.00 Kännykkä- ja tietokoneopastusta
Kourujärven kirjasto, Karpalotie 3 B.
Rauman eläkkeensaajien atk-tukiryhmä opastaa kännykkä- ja tietokoneongelmissa. Tuo mukaan oma laitteesi, jonka kanssa tarvitset opastusta.

14.00 Rahan valta ja hyvinvointivaltion tulevaisuus
Rauman kansalaisopisto, Aittakarinkatu 10. Luennoitsijoina professori Sixten Korkman, Aalto-yliopisto ja professori Jukka Pekkarinen, Jyväskylän yliopisto. Jyväskylän kesäyliopiston ja Snellman-kesäyliopiston Ikääntyvien yliopiston etäluento.

19.00 Kohdataan tanssien
Rauma-sali, Satamakatu 26.
Tapahtumassa nähdään RaumArs-taiteilija, tanssija-koreografi Jonathan Bretonin (FR)suunnittelemat koreografiat raumalaisille tanssijoille. Luvassa nykytanssiesityksiä sekä kansantanssin ja nyky-tanssin kohtaamisia. Esiintyjinä Jonathan Breton (AZOTH Dance Theatre, USA), Senioriryhmä Liikkeen kokijat, nuoret jazz- ja nykytanssin harrastajat sekä Kansantanssiyhdistys Fikuleeri ry. Liput 10/5€, ennakkomyynti käteisellä Kenkäkauppa V. Valo ja Kumpp., Mantin Maailma, Rauman taidemuseo ja Palvelutori (Kaunisjärven vanhainkoti) sekä ovelta tuntia ennen esitystä.

Torstai 11.10.

Valtakunnallinen senioreiden ulkoilupäivä
Kaunisjärven senioripuisto, Steniuksenkatu.
Valtakunnallinen Vie Vanhus Ulos -kampanja haastaa paikallisia toimijoita ja yksityishenkilöitä iäkkäiden ulkoiluystäviksi. Ilmoittautuminen ja lisätiedot Palvelutori 044 021 2044 tai palvelutori@rauma.fi

10.00 Ohjattu ulkoiluhetki
Senioripuistoon voi tulla kuntoilemaan laitteilla tai viettämään ulkoiluhetken muiden senioreiden kanssa. Säävaraus. Lisätiedot liikunnanohjaaja Tiina Malinen tiina.malinen@rauma.fi 

13.00 Seurakunnan päiväkuoro
Kaunisjärven vanhainkoti, Steniuksenkatu 4.
Kaunisjärven juhlasalissa kuullaan yhteislaulua ja aiheena ovat uudet virret. 

13.00 Lönnströmien tarina
Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo, Syväraumankatu 41.
Erikoisopastuksella tutustutaan Teresia ja Rafael Lönnströmin kiehto-vaan tarinaan ja tehtailijapariskunnan vuonna 1942 rakennettuun kotiin.

18.00 Rauman musiikkiopiston sellistien konsertti
Poselli, Nortamonkatu 12.
Sellomusiikki soi perinteisessä Rauman musiikkiopiston sello-oppilaiden konsertissa. Opettaja Antti Harrin johdolla kuullaan monipuolista musiikkia, sekä sooloesityksiä että pienryhmiä.

Perjantai 12.10.

16.00 Elämälle – Oskar Merikanto150 vuotta
Poselli, Nortamonkatu 12.
Oskar Merikannon syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Rauman musiikkiopisto huomioi tämän merkkivuoden Merikanto-konsertilla, jossa opiston oppilaat esiintyvät. Konsertissa kuullaan mm. Merikannon lauluja ja pianoteoksia. 

Lauantai 13.10.

18.00 Sävelten kimallusta ja tunteiden kuohua
Poselli, Nortamonkatu 12.
Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemen ja viulisti Marianne Maansin konsertissa kuullaan kansanmusiikin helmiä ja soivia kultajyviä esitettynä harmonikalla, laulaen ja viululla. Konsertissa on sekä uutta että perinteistä kansanmusiikkia. Esiintyjinä Maria Kalaniemi, harmonikka ja laulu, ja Marianne Maans, viulu ja laulu. Liput 10€. Ennakkomyynti Palvelupiste Pyyrman sekä ovelta (käteismaksu) tuntia ennen esitystä. 

Sunnuntai 14.10.

Eurooppalainen konservointipäivä
Marela, Kauppakatu 24.
Konservointipäivän luennoilla kuullaan, miten konservaattorit huolehtivat museon laajoista esinekokoelmista ja miten ne saadaan säily-mään tuleville sukupolville. Konservaattorien työtä esitellään esimerkkiprojektien kautta.

11.00 Monimateriaali-esineiden  konservointi. Luennoitsijana YAMK konservaattori Elzbieta Djupsjöbacka

12.00 Juutalaisten tekstiilien konservointiprojekti, Izmirissä, Turkissa. Luennoitsijana tekstiilikonservoinnin opiskelija Emma Hartikka.

16.00 Rauman Soittokunnan solistikonsertti
Rauma-Sali, Satamakatu 26.
Konsertissa kuullaan muun muassa Timo Katilan säveltämän konserton kantaesitys. Solistina Reijo Ylinen ja orkesteria johtaa kapellimestari Anne Lehtomäki-Koskinen. 

Maanantai 15.10.

11.00-14.00 Kokkauskurssi ruuanlaitosta kiinnostuneille seniorimiehille
Uotilan sininen koulu, Tuomistontie 1.
Lännen Marttojen kokkauskurssilla valmis-tetaan maittava lounas, joka nautitaan kurssin päätteeksi. Osallistujat saavat kurssilta mukaan selkeät valmistus-ohjeet. Sitovat ilmoittautumiset 10.10. mennessä Hanna Selkämölle 040 015 8630 tai Eeva Niemelälle 040 574 6566 Kurssille mahtuu 12 osallistujaa.

Tiistai 16.10.

10.00 Toivon Kerho
Kaunisjärven vanhainkoti, Steniuksenkatu 4.
Lauluesityksiä ja yhteislauluja. 

11.30 Tuolijumppa
Järjestötalo, Siikapolku 1. 

13.00 Toivon Kerho
Linnavuoren palvelukoti, Sahamäentie 2.
Lauluesityksiä ja yhteislauluja. 

17.00 Kempas & Paunu -kirjaesitelmätilaisuus
Pääkirjasto, Alfredinkatu 1.
Taiteilijat Lasse Kempas ja Paavo Paunu esittelevät kirjojaan kirjaston kokoustiloissa.

Keskiviikko 17.10.

14.00-15.00 Iloa ja voimaa runoista
Kourujärven kirjasto, Karpalotie 3 B.
Kaisu Hilakari Värssym Baohajista lukee ja esittelee uusia ja vanhoja runoja. Tuo tilaisuuteen mahdollinen lempirunosi.

18.00 Ohjelmalliset iltamat
Poselli, Nortamonkatu 12.
Iltamissa esiintyy vuoden nuori lausuja 2016 Jussi Lankoski ja illan aikana nähdään kohtauksia Tämäkin on Pikku Pietarin piha -näytelmästä. Ohjelmassa on myös puheita, voimisteluesitys, yhteislauluja sekä lopuksi tanssitaan Lauran ja Karin säestyksellä. Iltamien teema on 1950-luku ja tapahtumassa järjestetään myös vanhojen valokuvien näyttely ja arpajaiset.
Väliajalla kahvimyyntiä.

Torstai 18.10.

13.00 Toivon Kerho
Palvelukeskus Mansikkapaikka, Steniuksenkatu 6.
Lauluesityksiä ja yhteislauluja. 

14.00 Toivon Kerho
Marttilanmäen palvelukoti, Koilahdentie 256.
Lauluesityksiä ja yhteislauluja. 

18.00 Robotiikka kodeissamme
Rauman kansalaisopisto, Aittakarinkatu 10.
Miten robotiikka näkyy arjessamme ja miten sitä voisi hyödyntää? Luennolla käsitellään robotiikkaa käytännönläheisesti ja kansantajui-sesti sekä tutustutaan tapoihin, joilla robotiikka näkyy arjessamme jo nyt. Lisäksi tutustutaan mahdollisuuksiin, miten robotiikan avulla voisi helpottaa elämää esim. terveyden ja kodin ylläpidossa sekä puutarhanhoidossa. Luennoitsijana Ari Vanhala. Luentomaksu 6 €.

Perjantai 19.10.

15.00 Esitelmätilaisuus: Aina Panelius
Merimuseo, Kalliokatu 34.
Esitelmätilaisuus raumalaisesta laivanvarustajaperheestä suomalaisen laivakokki- ja stuertti-koulutuksen uranuurtajaksi. Luentomaksu 5 €, sisältää esitelmän, pääsylipun museonäyttelyihin sekä kahvin. Merimuseon näyttelyt avoinna klo 12.00-16.00.

Lauantai 20.10.

15.00 Sävelmiä mandoliinilla ja pianolla
Poselli, Nortamonkatu 12.
Musiikillinen matka, jonka varrelle mahtuu italialaista kolorismia, wieniläistä gemütlichkeitia ja supisuomalaista luonnon mystiikkaa. Esiintyjinä Jonne Grans, mandoliini ja Laura Iacovache-Pana, piano.

Sunnuntai 21.10.

16.00 Kaikuja estradilta
Poselli, Nortamonkatu 12.
Eliksiirikuoron konsertissa kuullaan elokuva- ja estradimusiikkia. Kuoron lisäksi konsertissa esiintyy Trio Temarlee sekä sooloesityksillä Leena Uponen ja Jukka J. Laine. Kuoroa johtaa Kauko Loiske ja säestää Olli Luntamo. Liput ennakkoon kuorolaisilta, Palvelupiste Pyyrmannista sekä ovelta tuntia ennen esitystä.

18.00 Tämäkin on Pikku Pietarin piha -näytelmä

Rauma-sali, Satamakatu 26.
Teatteri Paikam Bääll esittää oman versionsa Aapelin romaanista Pikku Pietarin piha nimellä Tämäkin on Pikku-Pietarin piha. Suosittua esitystä nähtiin Pitsiviikolla Spärrin pihassa ja kysynnän vuoksi näytelmä esitetään vielä kerran suurelle yleisölle Rauma-salissa. Liput 5€.

 

 

Järjestäjät:

Rauman kaupungin kulttuuri- ja museopalvelut. Yhteistyössä mukana: Rauman kaupungin vanhuspalvelut, liikuntapalvelut, pääkirjasto, Kourujärven kirjasto, musiikkiopisto, kansalaisopisto, Värsym Baohaja, Palvelutori, Ikäihmisten neuvosto, RaumArs, Seurakunnan Päiväkuoro, Lönnströmin museot,  Rauman Soittokunta, Lännen Martat ry, Toivon Kerho, WinNova, Merimuseo, Eliksiirikuoro ja Teatteri Paikam Bääll.

Tiedustelut:

Rauman kaupungin palvelupiste Pyyrman (Valtakatu 2A, p. 02 834 5000)

Senioreiden kulttuuriviikkojen tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja niihin on vapaa pääsy, ellei toisin mainita.

Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.