Ajankohtaista

Dieettitiimi turvaa ruokailuhetken erityisruokavaliota noudattaville

dieettikokki_soppa

Raumalla Nanun tuotantokeittiössä valmistetaan päivittäin noin 5800 lounasannosta, joista 4800 toimitetaan kaupungin kouluihin ja päiväkoteihin – 40:een eri toimipisteeseen. Kaikista Nanun tuotantokeittiössä valmistettavista aterioista, mukaan lukien lounaat, aamiaiset ja välipalat, yhteensä neljä prosenttia kuuluu tällä hetkellä ruoka-aineallergioiden piiriin. Tuotantokeittiössä toimiikin dieettitiimi, joka huolehtii erityisruokavaliota noudattavien asiakkaiden turvallisista ja herkullisista ruokailuhetkistä.

Erityisruokavalioihin ja ruoka-aineallergioihin erikoistuneessa dieettitiimissä on neljä kokkia. Dieettikokit suunnittelevat, valmistavat ja toteuttavat päivittäin satojen yksilöllisten erityisruokavalioiden mukaisten aterioiden lisäksi kasvisruokailijoille sopivat ateriat.

– Kokit tekevät työtään määrätietoisesti ja tarkasti. Jokaisen raaka-aineen kohdalla tarkistetaan, ovatko tuotteen ainesosat mahdollisesti muuttuneet. Asiakkaiden turvallisuus on toiminnan lähtökohta. Ruuan tulee olla terveellistä, turvallista ja maistuvaa, tuotantokeittiön ruokapalveluesimies Marianna Perhe kertoo.

Rauman kaupungilla on toiminut vuodesta 2011 alkaen allergiatyöryhmä, jonka toiminta pohjautuu Kansalliseen allergiaohjelmaan. Ruoka-allergioiden määrän kasvu sekä ilmoituskäytäntöjen moninaisuus loivat moniammatilliselle työryhmälle tavoitteen yhtenäistää ja uudistaa erityisruokavalioiden toiminta- ja ilmoitusohjeistukset Rauman päiväkodeissa, kouluissa sekä henkilöstöruokailussa. Uudet toimintamallit otettiin käyttöön vuonna 2012.

– Erityisruokavaliota noudattavien määrä on Raumalla vähentynyt. Vuonna 2011 ruoka-aineallergioita oli 340 henkilöllä, kun nyt vastaava luku on 250. Ruoka-allergiat ovat laskussa, mikä on siedätyksen ja allergeenien tarpeettoman välttämisen tulosta. Maito ja vilja ovat allergeeneista kuitenkin yhä voimakkaimmat, Perhe jatkaa.

Jokaiselle jotakin

Suurimmaksi osaksi koulujen ja päiväkotien ruuat ovat laktoosittomia. Kaikille kouluissa ja päiväkodeissa ruokaileville ei kuitenkaan haluta tarjota esimerkiksi maidotonta ja gluteenitonta ruokaa.

– Ruokalistat ja ateriat suunnitellaan järkevien vaihtoehtojen mukaan. Kiinnitämme huomiota myös yhteneväisyyteen. Keittopäivinä pyritään valmistamaan jokaiselle ruokailijalle sopiva keittolounas. Myös makaronilaatikosta saadaan aikaiseksi monta erilaista variaatiota. Työmme on asiakaslähtöistä, emmekä halua asiakkaiden eriytyvän ruokavalioidensa takia, Perhe sanoo.

– Turvallisuuden rinnalla kotimaisuus ja ravitsemuksellisuus merkitsevät. Myös raaka-aineiden toimitusvarmuus täytyy taata. Panostamme laatuun ja ruuan ravitsevuuteen. Hintaa emme katso ensimmäisenä, tuotantopäällikkö Eija Väinölä tarkentaa.

Kasvisruokaa kerran viikossa syksystä alkaen

Syksystä alkaen Raumalla on tarkoitus tarjoilla keskimäärin kerran viikossa kasvisruokaa kaikille koulujen ja päiväkotien ruokailijoille. Kasvisruoka on lakto-ovovegetaarista. Isommissa kouluissa, kuten lukiossa, Raumanmeren koulussa, Hj. Nortamon koulussa ja Nanussa on jo mahdollisuus vapaasti valittavaan kasvisruokaan päivittäin.

Nanun tuotantokeittiössä tuotetaan keskitetysti koulujen ja päiväkotien ateriat. Tuotantokeittiö kuuluun Nanun palveluyksikköön, joka on osa Rauman kaupungin ruokapalveluita.