Ajankohtaista

Etsivä nuorisotyö kannustavana tukena nuorten arjessa

nuoret työpajalla

Ilon hetkiä, tukea arjen tekemiseen ja tulevaisuuden suunnittelua nuorten ehdoilla – näihin näkökulmiin pohjautuu etsivä nuorisotyö. Rauman kaupungilla on kolme etsivää nuorisotyöntekijää, jotka ovat raumalaisten alle 29-vuotiaiden nuorten käytettävissä erilaisiin elämäntilanteisiin liittyvissä asioissa.

Etsivä nuorisotyö on käytännönläheistä nuorten auttamista ja tukemista. Kohderyhmänä ovat palveluiden ulkopuolelle jääneet nuoret. Asiakkaat ovat pääasiassa peruskoulun päättäneitä 17–22-vuotiaita nuoria.

– Eteenpäin mennään nuorten ehdoilla. Aloitamme työn puhtaalta pöydältä jokaisen nuoren kanssa. Siinä missä nuori kokee itse tarvitsevansa apua tai tukea, me autamme. Omilleen muutto ja itsenäistyminen, armeija, yhteishaku, koulu, terveys ja raha-asiat ovat esimerkkejä aiheista, joita käymme nuorten kanssa läpi, etsivä nuorisotyöntekijä Rea Poikonen kertoo.

Tavoitteena on saada nuoret takaisin palveluiden pariin. Nuorille tarjotaan mahdollisuuksia, joista he saavat itse valita mieluisimman.

– Kuljemme nuorten rinnalla tutustumassa palveluihin. Joskus nuorten on vaikea tietää, mitä heiltä odotetaan hakemusten viidakossa eikä kaikkea ole helppo aina hoitaa netissä itsenäisesti, etsivä nuorisotyöntekijä Mirja Parjanen toteaa.

Viime vuonna Raumalla etsivän nuorisotyön pariin ohjautui 186 nuorta, joista 140 kanssa työskenneltiin laajemmin. Etsivien nuorisotyöntekijöiden mukaan nuoret osaavat ottaa yhteyttä itse, mutta myös vanhemmilla ja muilla verkostoilla on tärkeä rooli. Tietoisuus toiminnasta on levinnyt.

– Raumalla on sopivan kokoiset verkostot työllemme. Nuorten on helppo lähestyä meitä ja meidän nuoria. Eri palveluiden toimijat ovat meille tuttuja ja yhteistyö sujuvaa, etsivä nuorisotyöntekijä Katja Kurri kertoo.

Luottamus on ykkösasia

Kun nuoret ja työntekijät pitävät keskenään yhteyttä, silloin homma toimii. Nuorisotyöntekijät ovat auttavia aikuisia, jotka pysyvät nuorten puolella, mutta osaavat pitää myös tiukan linjan.

– Huumorin kanssa pääsee pitkälle. Osalla nuorista on rankkojakin asioita harteillaan, mutta myös positiivisia asioita tapahtuu, Mirja Parjanen sanoo.

Jokainen nuori on yksilö, eikä samanlaisia päiviä juuri ole.

– Koskaan ei tiedä, mitä tulee eteen kun puhelin soi. Kun yhteydenotto saapuu tai saamme nuoren yhteystiedot, lähdemme kartoittamaan tilannetta, Rea Poikonen kertoo.

Poikonen muistuttaa, että heihin voi olla yhteydessä myös anonyymisti esimerkiksi Whatsapin kautta. Paikan päälle ei ole pakko tulla keskustelemaan, jos viestittely tuntuu luontevammalta.

– Meiltä voi kysyä mitä tahansa, mikä mieltä askarruttaa. Olemme täällä nuoria varten!

Etsivä nuorisotyö on Opetusministeriön valtakunnallisesti rahoittamaa toimintaa.

Tutustu Rauman kaupungin etsivän nuorisotyön nettisivuihin.