Ajankohtaista

Häplänperän Valittajien pihatto on pitsivapaa vyöhyke

Pitsiviikkoa edeltävien kesäviikkojen aikana osissa julkaistava ABC-sarja kokoaa yhteen ohjelmanostoja ja -vinkkejä tapahtumavieraillev kaupungin somekanavilla ja nettisivuilla. Luvassa on triviaa, tarinoita, arvoituksia ja artikkeleita sekä kiinnostavia ohjelmapoimintoja tapahtumapäivien sisällöistä. Tällä kertaa vuorossa on H niin kuin Häplänperän Valittajat.

Häplänperän Valittajat on energinen naisryhmä, joka esittää itse sanoitettuja lauluja, lausuntaa sekä valituksia omaperäisellä koreografialla höystettynä.

Vuonna 1998 perustetun ryhmän nimi juontaa juurensa Häppälän tilalta, joka on tuttu kypsistä ja hyvin lypsävistä lehmistään.

– Lehmä on mielestämme hyvin kaunis eläin. Sanommekin, että jokaisessa naisessa asuu pieni lehmä, nimenomaan hyvällä ja kauniilla tavalla, sanoo Häplänperän Valittaja Kaija Savunen.

Nimen toinen osa syntyi aikoinaan näkemyksestä, että naiset kansoittavat kaikki kulttuuritapahtumat ja lopun aikaa valittavat kotonaan.

– Ajattelimme, että jos valitetaan jostain, niin sitten kannattaa valittaa julkisesti eikä vain kotona. Esityksissämme valitamme itsestämme emmekä soimaa ketään. Emme esimerkiksi hauku tai valita miehistä, koska sellaisia ihmisiä löytyy ihan tarpeeksi, Savunen toteaa.

Myös naiset tervetulleita

Häplänperän Valittajat on jo useampana vuonna ollut mukana Pitsiviikolla ja pitänyt yllä niin sanottua miesparkkia. Spärrin sisäpihalle rakentuvassa pihatossa on tänä vuonna luvassa muun muassa vapaata käyskentelyä, ammuntaa sekä lypsypiste parin päivän ajan. Pihaton tarjonta on vielä hieman auki, mutta pientä tarjottavaakin saattaa löytyä.

Savusen mukaan miesparkki ei millään tavalla vähättele Pitsiviikon miespuolisia kävijöitä.

– Aikoinaan seurasimme, kun miehet kävelivät kuumassa helteessä puolisoidensa perässä kaiken maailman kauppoihin ja olivat vähän kärsivän näköisiä. Perustimme pitsivapaan miesparkin, jossa saa istua varjossa ja vaikka lueskella lehtiä. Pitsit ovat kauniita, mutta miehet eivät välttämättä ole niistä kovinkaan kiinnostuneita, Savunen pohtii.

Häplänperän Valittajien pihattoon ovat toki tervetulleita myös naiset.

– Toisinaan jotkut naiset hieman pelkäävät tulla eivätkä halua miestäänkään jättää meille, koska selvästikin olemme niin viehättävän näköisiä. Ja huumorintajuisia! Savunen naurahtaa.

Vuosien varrella miesparkit ovat keränneet kiitosta sekä miehiltä että naisilta. Miesparkkia pidetään yleisesti ottaen hauskana asiana, josta on vakavuus kaukana.

Menneille Pitsiviikoille mahtuu myös varsin värikkäitä muistoja.

– Toissavuonna päädyimme sattumalta kuvattavaksi samaan aikaan pitsimissien kanssa. Päätimme vetää päähämme punaiset naisten alushousut, jotta olisimme erottuneet misseistä, Savunen kertoo.

Häplänperän Valittajien pihatto avoinna 25.–26.7. klo 12–16 Spärrin sisäpihalla, Kuninkaankatu 10. Koko Pitsiviikon ohjelma löydät osoitteesta www.pitsiviikko.fi/ohjelma