Ajankohtaista

Jätteiden yö kutsuu hauskanpitoon ja kierrätykseen Hevossuon jäteasemalle 9.6.

Risuviikkojen opasteita

Jätteiden yö -tapahtumassa Hevossuon jäteasemalla perjantaina 9.6. klo 16–24  on luvassa muun muassa lastenohjelmaa, makkara- ja kahvitarjoilua sekä livemusiikkia. Jätteiden Yö -tapahtumia järjestetään ensi kertaa samanaikaisesti viidellä eri paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Rauman lisäksi tapahtuma järjestetään myös Joensuussa, Oulussa, Saarijärvellä ja Kajaanissa.

– Kutsumme raumalaiset mukaan vauhdikkaaseen ohjelmaan, jopa juhlintaan! Hauskanpidon lomassa jokainen pääsee tutustumaan jätelaitoksen toimintaan kiertotalouden toteuttajana sekä kuulemaan käytännön vinkkejä kierrätykseen ja jätteiden vähentämiseen. Jokainen voi omilla valinnoillaan vähentää ruokahävikin määrää ja säästää samalla rahaa, painottaa vastaava jätehuoltoneuvoja Tarja Sillanpää.

Kunnallisten jätelaitosten valtakunnallisen järjestön, Jätelaitosyhdistys JLY:n, toimitusjohtaja Riku Eksymä pitää upeana asiana, että alun perin Oulusta lähtöisin oleva Jätteiden yö on nyt saanut neljä muutakin paikkakuntaa liikkeelle.

– Jätteiden yö on oiva tapahtuma kerätä ihmiset yhteen kaikkia koskettavan asian äärelle rennossa hengessä, kuitenkin muistaen kierrätyksen ja jätehävikin vähentämisen merkityksen. Suomessa päätyy vuosittain syömäkelpoista ruokaa biojätteenä roskiin 400–500 miljoonaa kiloa, joten kyse on suuren mittaluokan haaskauksesta. Paras jäte on syntymättä jäänyt jäte, Eksymä huomauttaa.

Jätteiden Yö -tapahtumissa pääsee tutustumaan myös siihen, miten roskiin päätynyt ruokajäte siirtyy kiertoon. Eksymä muistuttaa, että kunnalliset jätelaitokset hoitavat 5,3 miljoonan suomalaisen jätteet ja ovat avainasemassa koko Suomen kiertotalouden edistämisessä.

Sillanpää ja Eksymä kannustavat ottamaan lapset mukaan kiertoajatteluun jo pienestä pitäen. Jätteiden Yö onkin koko perheen tapahtuma ja ohjelmaa on kaikenikäisille.

RTK-palvelun, Lassila & Tikanojan ja jätelaitoksen kaluston esittelyä, SPR esittelee toimintaansa; ruoka-apua, hävikkiruoan jakamista ja kirpputoritoimintaa, Martta-yhdistys neuvoo ruokahävikin vähentämisestä. Duo Muusa soittaa cover-musiikkia illan mittaan useaan otteeseen. Lapsille on luvassa muun muassa suunnistusta, kilpailuja sekä askartelua. Risut ja puutarhajätteet kerätään maksutta koko päivän.