Kansainväliset ja Suomalaiset Suurmarkkinat järjestetään Raumalla 21.–24.7. osana Pitsiviikon ohjelmaa. Markkinat ovat avoinna keskiviikosta perjantaihin klo 10–20 ja lauantaina klo 10–18.

Laaja ja väljästi toteutettu markkina-alue rakentuu Rauman ydinkeskustaan Nortamonkadulle, Kalliokadulle, Kanalinrantaan, Kauppakadulle sekä Savilankadun ja -puiston alueelle. Markkinoiden rakentamisen vuoksi Rauman keskustassa on poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä tiistaista 20.7. alkaen.

Suurmarkkinoiden keskeinen ajatus on tuoda eri maiden ja maakuntien erikoistuotteet näyttävästi esille alkuperäisten valmistajien esittelemänä. Markkinoilla on mukana yrittäjiä ja erikoistuotteita 25 eri maasta ja Suomen 15 eri maakunnasta.

– Osastot ovat sisällöllisesti ja visuaalisesti upeita. Kansainvälisiä ruokaosastoja on runsaasti ja syötävää löytyy jokaiseen makuun, Tori- ja markkinakaupan palvelukeskuksen toiminnanjohtaja Ari Kallas sanoo.

Rauman markkinat ovat osa 16 paikkakunnalla kesä-syyskuussa järjestettävää Tori- ja markkinakaupan palvelukeskuksen suurmarkkinakiertuetta. Mukana olevat kauppiaat ja henkilökunta on testattu koronan varalta ennen kiertueen aloitusta, joka oli jo kesäkuun puolivälissä Seinäjoella. Henkilökuntaa ja myyjiä on ohjeistettu tarkkaan terveysturvallisuuden noudattamisessa.

– Viranomaiset ovat todenneet markkinajärjestelyt turvallisiksi ja hyvin hoidetuiksi jo useammalla paikkakunnalla. Korona-ohjeita ja -määräyksiä noudatetaan tunnollisesti, Ari Kallas kertoo.

Tapahtumaympäristössä huomioidaan terveysturvallisuus

Markkinoiden järjestämisessä noudatetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksissa sekä viranomaisten ohjeistuksia ja määräyksiä.

Terveysturvallisuudesta huolehditaan markkinoiden aikana useilla eri tavoilla. Siisteyteen, hygieniaan ja turvaväleihin kiinnitetään markkina-alueella erityistä huomiota. Markkina-alueella on maskinkäyttösuositus ja useita käsidesipisteitä.

– Alue on suunniteltu niin, että voimassa olevat turvallisuusmääräykset voidaan toteuttaa, vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors sanoo.

Henkilökunta ja järjestyksenvalvojat ohjeistavat ja auttavat markkinayleisöä koronaturvallisuusohjeiden noudattamisessa. Ohjeet ovat myös näkyvästi esillä eri puolilla tapahtuma-aluetta.

Suurmarkkinoille ei tule osallistua sairaana tai oireisena.

Suomen johtava tapahtumaelinkeinon asiantuntija Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus järjestää markkinat yhteistyössä Rauman kaupungin ja Rauman Yrittäjät ry:n kanssa.