Ajankohtaista

Kaupungin strategiatyö alkaa nykytilan analysoinnilla

Valkoinen Rauma-logo sinisellä pohjalla.

Rauman uuden kaupunkistrategian valmistelu käynnistyi keskiviikkona 20.1., kun kaupungin johtoryhmä valmisteli uudistuvaa strategiaprosessia esiteltäväksi päättäjille. Uudistuksen tavoitteena on huomioida paremmin kaupunkiorganisaation toimijoiden erilaiset roolit ja ottaa toimialat entistä voimakkaammin mukaan strategian valmisteluun. Myös strategian toteutumisen parempi mitattavuus on keskeisenä tavoitteena. Kaupunkistrategian on määrä valmistua kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Vasta uusi valtuusto valmistelee sisällön

Strategiaprosessi käynnistyy virkamiestyönä tehtävällä nykytila-analyysillä. Se pitää sisällään esimerkiksi kuvaukset toimintaympäristöstä ja tulevaisuuden trendeistä sekä tuhdin paketin tilastotietoa. Aineistoon kuuluu myös strategian toteutumisesta tehdyn sisäisen kyselyn tulokset ja tarkastuslautakunnan lausunto.

Strategian sisältöjen miettiminen ja niistä päättäminen on huhtikuussa valittavan kaupunginvaltuuston yksi tärkeimmistä tehtävistä. Uusi valtuusto pääsee tutustumaan nykytila-analyysiin heti kesälomakauden jälkeen, kun perehdytys valtuustotyöhön on annettu. Syksyn kuukausina syntyvät strategiset linjaukset ja yhteinen tahtotila siitä, minkälainen kaupunki Rauma haluaa tulevaisuudessa olla.

Prosessin jatkuva kehittäminen tärkeää

Rauman ensimmäisessä tarinan muodon saaneessa strategiassa toteutettiin uudenlaista tekemisen tapaa. Keskiöön nousivat vuonna 2013 dialogi, vuorovaikutteisuus ja asiakaslähtöisyys. Rauman Tarina ykkönen tehtiin osallistaen vahvasti asukkaat, yritykset ja muut kaupungin toimijat.

Vuonna 2017 tehdyssä Rauman Tarina kakkosessa nostettiin esille lukuisat yhteistyöverkostot ja strategian tavoitteita lähdettiin konkretisoimaan ohjelmatyöllä. Syntyivät hyvinvointiohjelma, henkilöstöohjelma, elinvoimaohjelma ja maapoliittinen ohjelma. Vuorovaikutuksen välineinä käytettiin videoita ja suunnittelussa Future Backwards –menetelmää.

Vuonna 2021 strategiavalmisteluun tehdään uudistuksia, jotka sitouttavat paremmin kaupunkiorganisaation toimijoita, tekevät tavoitteista yhteismitallisempia, helpottavat toteutumisen seurantaa ja kristallisoivat aiempaa peremmin yhteiset päämäärät.  Valtuuston on päätettävä myös siitä, tehdäänkö Rauman Tarinalle kolmas osa vai jotain aivan muuta.

Valtuustolta linjaukset ─ toimialoilta toimenpiteet

Strategiaprosessia kehitetään jalkauttamalla käytännön toimenpiteiden miettiminen toimialoille. Tavoitteena on saada aikaan yhteismitallisemmat tavoitteet ja käytännön toimenpiteet, joilla valtuuston asettamat linjaukset toteutetaan.

─ Rauman Tarina kakkonen oli edeltäjäänsä kehittyneempi, mutta sen heikkoudeksi jäi tavoitteiden kovin erilainen painoarvo ja yhteismitallisuuden puuttuminen. Käytännön tavoitteiden miettiminen lähempänä operatiivista kenttää toisi ratkaisun tähän. Toimialoilla syntyisivät myös mittarit, joilla tavoitteiden toteutumista voitaisiin arvioida, konsernipalvelujen toimialajohtaja Sari Salo kertoo.

Raumalaisilla taas mahdollisuus vaikuttaa

Raumalaisille aukeaa tällä kertaa useita mahdollisuuksia vaikuttaa kaupungin kehittämiseen. Kevään kuluessa tehdään palvelutyytyväisyystutkimus, jossa selvitetään kuntalaisten tyytyväisyyttä julkisiin palveluihin sekä asumiseen. Tutkimus toteutetaan otantana raumalaisista ja tulokset tulevat olemaan osa valtuutetuille annettavaa nykytilan analyysiä. Strategisiin linjauksiin ja tavoitteisiin liittyen ennen kesää toteutetaan myös kuntalaiskysely ja kaupungin henkilöstölle oma kyselynsä.

Rauman kaupungin kaikki 16 vaikuttajaverkostoa pääsevät miettimään Rauman tulevaisuuskuvaa kolmessa verkostotapaamisessa toukokuun aikana.  Vaikuttamismahdollisuuksista tiedotetaan lisää kevään kuluessa.