Ajankohtaista

Kokemusasiantuntijakoulutus alkaa Tukitalo Merituulessa helmikuussa 2022

Sanna Landvik ja Outi Veijonaho.

Tukitalo Merituuli alkaa kouluttaa uusia kokemusasiantuntijoita helmikuussa 2022. Toiminta on suunnattu työikäisille mielenterveys-, päihde- ja neuropsykiatrisille kuntoutujille. Koulutukseen voi hakea mukaan 7.1.2022 asti sähköisellä lomakkeella. Paperihakemuksia saa Tukitalo Merituulesta, osoitteesta Sinkokatu 1 H.

– Kokemusasiantuntijakoulutuksen aloittaminen edellyttää, että henkilön kuntoutus on loppusuoralla tai sairaus on hyvässä tasapainossa. Keväällä 2021 Raumalta valmistui kahdeksan ensimmäistä kokemusasiantuntijaa, ja tarve useammille on ilmeinen, sosiaaliohjaaja Outi Veijonaho kertoo.

Kokemusasiantuntija on koulutuksen käynyt henkilö, jolla on omakohtainen kokemus esimerkiksi sairaudesta tai muusta elämää mullistavasta käännekohdasta. Hän tuo ammattiosaamisen rinnalle kokemusperäistä tietoa ja ymmärrystä sekä kertoo omasta elämäntarinastaan esimerkiksi oppilaitoksissa tai koulutuksissa.

– Kouluttautuminen ja kokemusasiantuntijana toimiminen ovat tärkeä osa kuntoutumista ja elämässä eteenpäin menemistä. Se on siirtymistä avun vastaanottajasta sen antajaksi tai palvelujen kehittäjäksi, Veijonaho sanoo.

Koulutuksen suorittaneet henkilöt voivat toimia myös sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaisen työparina asiakastapaamisissa, ryhmänohjaajana yksin tai yhdessä ammattilaisen kanssa tai tukihenkilönä omien kuntoutuskokemusten kautta. Lisäksi he voivat osallistua palvelun arviointiin ja kehittämiseen.

– Neljän kuukauden aikana opetellaan erilaisissa tehtävissä vaadittavia valmiuksia ja taitoja. Johtavana ajatuksena on toivo ja toipuminen sekä ajatus hyvästä elämästä sairauden kanssa ja sairaudesta huolimatta, sairaanhoitaja Sanna Landvik toteaa.

Koulutus on suunniteltu Koulutetut Kokemusasiantuntijat ry:n valtakunnallisten koulutussuositusten mukaan. Siihen sisältyy muun muassa teoreettista tietoa, joka täydentää osallistujan omaa kokemustietoa.

Kuvassa sairaanhoitaja Sanna Landvik ja sosiaaliohjaaja Outi Veijonaho. He toimivat kokemusasiantuntijoiden kouluttajina.