Ajankohtaista

Lintuinfluenssaa todettu Raumalla merikotkassa

Raumalta löytyneen merikotkan lintuinfluenssa on varmistunut korkeapatogeeniseksi eli korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle aiheuttavaksi H5N8-tyypin lintuinfluenssaksi.  Löytöpaikan lähistöllä sijaitsee runsaasti siipikarjatiloja. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on perustanut alueelle rajoitusvyöhykkeen taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Evirassa tutkittavana ollut merikotka löytyi Murtamon Pirttijärveltä. Löytöpaikan lähettyvillä on rekisterin mukaan viitisenkymmentä siipikarjan pitopaikkaa.

Lintuinfluenssan varmistuttua korkeapatogeeniseksi Raumalle perustettiin vähintään 10 kilometrin päähän merikotkan löytöpaikasta ulottuva rajoitusvyöhyke. Siipikarjan ja -tuotteiden siirtoja rajoitetaan vyöhykkeellä, ja kunnaneläinlääkäri tarkastaa rajoitusvyöhykkeellä sijaitsevia siipikarjan pitopaikkoja.

Ärhäkkää H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on aiemmin todettu luonnonvaraisissa linnuissa Ahvenanmaalla ja Paraisten Nauvossa sekä Maarianhaminan lintutarhassa.
Siipikarja pidettävä sisällä

Korkeapatogeeninen lintuinfluenssa voi levitä luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan, minkä vuoksi siipikarja on pidettävä sisällä. Maa- ja metsätalousministeriön määräys siipikarjan sisälläpidosta tuli voimaan joulukuun alusta ja kestää toukokuun loppuun saakka.

Linnut levittävät tautia myös ulosteissaan ja eritteissään. Tämän vuoksi jalkineet ja vaatteet pitää vaihtaa ja kädet pestä huolellisesti kanaloihin mentäessä.

Nyt leviävä H5N8-tyypin lintuinfluenssavirus ei ole aiheuttanut ihmisten sairastumisia ja tartunnan riski ihmiselle on hyvin pieni. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Evira tiedottaa mahdollisista uusista H5N8-tapauksista niiden varmistuttua.