Ajankohtaista

Oikealla käytöllä pientaloasuja voi välttää monet putkiongelmat

Rauman Veden käyttöpäällikkö ja kunnossapitomestari Samuli Loutti vesilaitoksella.

Omakotitalojen tukkeutuneet viemärit ja talvisin jäätyvät vesimittarit muodostavat ison osan Rauman Veden päivystyskeikoista, vaikka oikeanlaisella käytöllä ja riittävällä huolenpidolla niitä voitaisiin usein välttää.

Kylmällä ilmalla kannattaa varmistaa, että teknisen tilan ovet ovat kunnolla kiinni ja tila on asianmukaisesti eristetty, ettei vesimittari pääse jäätymään. Jäätyessään mittari rikkoontuu ja voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa mittavan vesivahingon.

– Riittää, että tila, jossa mittari on, pysyy jatkuvasti plussan puolella, Rauman Veden kunnossapitomestari Samuli Loutti neuvoo.

Vesimittaria vuosittain luettaessa on hyvä myös liikuttaa mittarin venttiilejä ja varmistaa, että venttiilit toimivat niin kuin pitää. Jos venttiiliin kosketaan vain mittarin vaihdon yhteydessä kymmenen vuoden välein, on hyvin mahdollista, että se on päässyt jo jumiutumaan. Kääntämällä venttiiliä kiinni ja takaisin auki voi jälleen välttää isomman remontin.

Viemäriin ei saa kaataa mitään ylimääräistä

Toinen helppo keino välttää putkiongelmia on huolehtia, ettei kodin viemäreihin joudu mitään sinne kuulumatonta. Kinkkurasvasta puhutaan joulun aikaan paljon, ja moni tietääkin olla kaatamatta rasvaa viemäriin. Viemäriin ei saisi vuoden muinakaan aikoina joutua mitään ylimääräistä. Pyttyyn kuuluu vain ihmisen läpi kulkenutta ainetta, eikä pesualtaiden kautta viemäriin muuta kuin tiskauksessa, siivouksessa, pyykinpesussa tai peseytymisessä käytettyä vettä, Rauman Veden käyttöpäällikkö Juho-Pekka Erama huomauttaa.

Jos viemäriin kuitenkin tulee tukos, helpoin tapa selvittää vika, on kurkata liittymiskaivoon, jos kannen saa itse auki. Jos kaivon pinta ei ole noussut, tukos on omissa putkissa. Jos taas vesi liittymiskaivossa on noussut, tukos on todennäköisesti kaupungin putkistossa. Jos kuitenkaan liittymiskaivoa ei ole mahdollista avata, voi rohkeasti soittaa päivystysnumeroon. Silloin Rauman Vedeltä tullaan selvittämään ongelman alkuperää. Näin asia saadaan ratkaistua mahdollisimman nopeasti.

– Mahdollisista vikatilanteista halutaan aina tieto mahdollisimman nopeasti, joten päivystysnumeroon soittamista ei kannata arastella tai aikailla. Näin vikatilanteet eivät pääse laajenemaan, kun ongelmat saadaan korjattua pikaisesti, Loutti vinkkaa.

– Aina on parempi soittaa, kuin antaa vahingon tulla.

Tonttikaivoa ja sulkuventtiiliä ei saa peittää, jotta ongelmatilanteessa vedentulo saadaan nopeasti katkeamaan tai tukkeutuneet viemärit avattua. Esimerkiksi asfaltin tai pihakiveyksen rakentaminen näiden päälle ei ole sallittua.

Liittymispisteen ja talon väliset putket kiinteistön omistajan vastuulla

Raumalla tontin liittymispisteen ja talon välisten tonttijohtojen kunnossapito- ja kustannusvastuu kuuluu kiinteistön omistajalle. Vesijohdon osalta tällä välillä liitostöitä saa kuitenkin tehdä vain Rauman Vesi. Liittymispisteestä runkoverkostoon päin olevat viemäri- ja vesijohtoverkoston osat sen sijaan kuuluvat Rauman Veden vastuulle. Vastuualueet voivat vaihdella paikkakunnittain, ja aina on syytä tutustua oman asuinkunnan käytäntöön.

Rauman Veden ja kiinteistönomistajan välinen vastuujako on esitetty havainnollisesti Rauman Veden nettisivuilta löytyvässä Tonttijohdon käsite -piirroksessa.

Pientaloasujan muistilista:

  • Varmista aina, että vesimittari pysyy sulana
  • Tonttikaivoa tai sulkuventtiiliä ei saa peittää
  • Älä kaada viemäriin mitään sinne kuulumatonta
  • Rauman Veden päivystysnumero: 02 822 0522

 

Juttu on julkaistu viikolla 7 ilmestyneessä Rauman Pientalot Yhdistys ry:n jäsenlehdessä.