Ajankohtaista

Pakkaskelit ja katupöly heikentävät ilmanlaatua

Kuvituskuvassa auto kadulla.

Raumalla Hallikadun ilmanlaadun mittauspisteellä mitattiin erittäin korkeita hiukkaspitoisuuksia torstaina 31.3. klo 9–10. Ilmanlaatu oli tuolloin ilmanlaatuindeksillä kuvattuna erittäin huono.

Hengitettävien hiukkasten koko vuorokauden keskiarvopitoisuus oli 59 µg/m3. Hengitettävien hiukkasten raja-arvopitoisuus on 50 µg/m3. Ilmanlaatu on huono, pitoisuus ylittää arvon 100 µg/m3 ja erittäin huono, kun se ylittää arvon 200 µg/m3.

Ilmanlaatu voi olla heikentynyt lähivuorokausien aikana useampana päivänä, sillä sääennusteiden mukaan tilanteeseen ei ole lähiaikoina tulossa helpotusta. Lähes sateeton ja kuiva sää sekä yöpakkaset jatkuvat toistaiseksi myös pidempien ennusteiden mukaan.

Kuivalla säällä kaduista nousee liikenteen mukana hiukkasia, jotka huonontavat ilmanlaatua. Heikkotuulisessa säässä hiukkaset jäävät leijailemaan pitkäksi aikaa ilmaan. Talven jäljiltä jauhautunut hiekoitushiekka ja asfalttipöly nousevat liikenteen mukana ilmaan aiheuttaen ilmanlaadun huonontumista.

Pienet hiukkaset voivat kulkeutua henkitorveen ja keuhkoputkiin ja ne voivat aiheuttaa terveyshaittoja. Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, josta kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt.

Hiukkaspitoisuuksien ylityksiä ei tänä keväänä aiemmin ole ollut.

Ilmanlaatutiedot ovat reaaliaikaisesti nähtävissä Ilmatieteenlaitoksen nettisivuilla osoitteessa https://www.ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu