Ajankohtaista

Palvelurakenneuudistus muuttaa Rauman varhaiskasvatustoimintaa 1.8.2019 alkaen

Naulakko päiväkodin käytävällä. Naulakoiden yläpuolella lasten piirustuksia.

Rauman kaupungin varhaiskasvatuksessa valmistellaan palvelurakenteen uudistusta. Uudistus tuo mukanaan muutoksia erityisesti kaupungin omaan varhaiskasvatuksen palvelutuotantoon 1.8.2019 alkaen.

Uudistussuunnitelmat ovat sivistysvaliokunnan päätettävinä keskiviikkona 19.12.

Palvelurakenneuudistuksen tavoitteena on tasapainottaa palvelutarjontaa maantieteellisesti, luopua tiloista, jotka eivät sellaisenaan palvele varhaiskasvatustoimintaa ja vastata vuorohoidon kasvaneeseen kysyntään. Rakenteilla olevat uudishankkeet tarjoavat ensi vuonna noin 180 lapselle uudet päiväkoti- ja esiopetuskäyttöön suunnitellut tilat. Esiopetusryhmät sijoitetaan jatkossa aina mahdollisuuksien mukaan alakoulujen yhteyteen. Näin lapsille mahdollistuu ehyt koulupolku sekä yhtenäinen esi- ja alkuopetus.

– Raumalla varhaiskasvatusikäisten lasten ikäluokat ovat laskussa. Muutos koskee sekä kaupungin järjestämää varhaiskasvatusta että yksityisiä päiväkoteja. Toiminta muuttuu osin vuorohoidossa, esiopetuksessa kuin varhaiskasvatuksessa. Myös varhaiskasvatuksen henkilöstöön kohdistuu muutoksia, varhaiskasvatusjohtaja Päivi Tiesmaa kertoo.

Varhaiskasvatustoiminnan muutokset elokuussa 2019

Esiopetuksen osalta Pohjoiskehän koulun kolme tulevaa esiopetusryhmää korvaavat Otan ja Uudenlahden päiväkotien ryhmät, Salosen torpalla toimivan Saarentähden erityisryhmän sekä yksityisen palvelutuotannon puolelta Päiväkoti Musikatin ja Touhulan päiväkodin esiopetustoiminnan.

Esiopetus päättyy Uotilan Sinisellä koululla ja Onnelan päiväkodissa. Lajon ja Uotilan alueen esiopetus keskitetään jatkossa Helkkilän päiväkotiin. Sampaanalan ja Unajan alueella esiopetus jatkuu Sampaanalan päiväkodin Metsäeskarissa ja Unajan koulun esiopetuksessa.

Tähän asti vuorohoitoa tarvitsevat lapset ovat saaneet esiopetusta sekä Karin että Nanun koulujen esiopetusryhmissä. Ensi vuonna valmistuvassa Papinpellon vuoropäiväkodissa järjestetään jatkossa esiopetusta vuorohoitoa tarvitseville lapsille. Järjestely vapauttaa esiopetuspaikkoja keskustasta ja korvaa esiopetusryhmä Taikatakin sekä Rauma-Repolan lastentarhan ja Englanninkielisen lastentarhan esiopetustoimintaa.

Varhaiskasvatuksen osalta Otan päiväkodin Pilvenpiilon ryhmä muuttuu perhepäivähoidon varahoitoryhmäksi. Kuovin nuorisotalolla toiminut Siilien osapäiväryhmä siirtyy päiväkoti Rinkeliin. Nummen päiväkodin yhteydessä toiminut integroitu erityisryhmä lopettaa toimintansa ja Heinon talon käytöstä luovutaan. Tehostettua tukea tarvitseville vuorohoitolapsille tarjotaan varhaiskasvatuksen erityisopettajan palveluja uudessa Papinpellon vuoropäiväkodissa.

Vuoropäiväkoti Rinkelin sekä Nummen päiväkodin vuorohoito päättyy ja toiminta jatkuu päivisin. Päiväkoti Myllytontun lauantaihoidosta luovutaan, mutta vuorohoito jatkuu arkisin tarpeen vaatiessa.

Muutokset kohdistuvat myös henkilöstöön

Palvelurakenneuudistus vaikuttaa useaan varhaiskasvatuksen yksikköön ja kohdistuu samalla myös päiväkodeissa työskentelevään 48 henkilöön.

– Vakituisessa työsuhteessa toimivien työn jatkuvuus on turvattu, mutta työpiste voi muuttua. Vakinaisten työsuhteiden suhteellista osuutta nykytilanteeseen verrattuna pyritään kasvattamaan. Määräaikaisista työsuhteista päätetään tarpeen mukaan, Tiesmaa sanoo.

Muutostyö jatkuu vuonna 2020

Vuonna 2020 varhaiskasvatuksen palvelurakenteen muutoksiin vaikuttaa muun muassa Pikkunorssi-päiväkodin valmistuminen Turun Yliopiston Rauman kampukselle. Uusi yksityinen varhaiskasvatusyksikkö luo 120 uutta varhaiskasvatuspaikkaa ja järjestää myös esiopetusta.

Suunnitelmien mukaan Onnelan päiväkodin ja ryhmäperhepäiväkoti Mustikan toiminta päättyy vuonna 2020. Rinkelin yhteydessä toimivan Vaahteramäen päiväkotiryhmän toiminta muuttuu perhepäivähoidon varahoidoksi.

Kunnallisesta ryhmäperhepäivätoiminnasta tullaan luopumaan. Muut mahdolliset muutokset selviävät vuoden 2019 aikana.

Perheille tiedotetaan varhaiskasvatuksen palveluverkon muutoksista sivistysvaliokunnan kokouksen jälkeen. Perheet saavat ohjeet, miten toimitaan, mikäli lapset ovat yksiköissä, joiden toiminta tulee muuttumaan elokuussa 2019. Perheille lähetetään myös lomake, jolla voi esittää ensisijaiset toiveet uudesta, tulevasta varhaiskasvatuspaikasta.