Ajankohtaista

Pitsinäyttely IHOLLA leijuu yläpilvissä ja sukeltaa pinkkiin

Rva Anna Palmu nyplää Pitsiviikon näyttelyn avajaisissa Rauman Taidemuseon vintillä 1971

Rauman museon ja Rauman taidemuseon yhteisnäyttely IHOLLA – LACE SKIN on esillä Rauman taidemuseossa 12.6–26.9.2021. Avautuva näyttely on uusi avaus perinteikkäälle yhteistyölle Rauman museon, Rauman taidemuseon ja Pitsiviikkojen välillä. Suunnittelija Paola Suhosen kuratoimassa näyttelyssä nähdään muun muassa muotisuunnittelijat Sasu Kauppi ja Noora Vihervirta sekä Pitsikeskus Emelia ry ja Nyplääjät ry. Esillä on taidetta myös Susanna Majurilta sekä linnanjuhlista tuttuja pitsiasuja.

Taidemuseon ja kulttuurihistoriallisen museon yhteinen kesänäyttely syntyi yhteisen iholla-teeman ympärille. Kahdesta ammattimuseosta koottu monialainen työryhmä lähti Suhosen johdolla pohtimaan pitsiin liittyviä perinteitä, mielikuvia ja käsityksiä. Suhonen onkin toiminut näyttelyssä sekä taiteilijana että työryhmän sparraajana.

– Paola on ollut näyttelyn ideasampo ja ihana kannustaja. Rauman museota on askarruttanut pitkään erityisesti pitsin esillepanon mahdollisuudet. Näyttelyssä on pyritty vapautumaan vaatimuksesta esitellä pitsiä jotenkin oikeaoppisella tavalla tai edes kertomaan sen tarinaa. Sen sijaan olemme pyrkineet luomaan yllättäviä kohtaamisia ja leikittelemään historiallisilla kytköksillä, Rauman museon vs. museointendentti Minna-Liisa Salonsaari kuvailee näyttelyn lähtökohtia.

Näyttelyssä päätettiin pureutua myös pitsiin liittyviin valta-asetelmiin. Värit, sanat ja mielikuvat ovat olleet tärkeässä roolissa näyttelyn rakennustyössä.

– Pitsi ei ole neutraali asia. On ollut kiinnostavaa pohtia pitsin jännitteistä historiaa taiteen näkökulmasta. Pitsin tekijä tai kantaja tai vaikkapa pitsin väri, muoto ja lanka arvottavat pitsin tietyllä tavalla. Pitsillä voi tuoda esiin valtaa ja vaurautta, ja sen avulla voi pohtia myös sukupuolen kysymyksiä tai ihmisen suhdetta luontoon pitsissä käytettävien materiaalien kautta, muotoilee Rauman taidemuseon museointendentti Heta Kaisto.

Suunnittelija Sasu Kauppia inspiroi ajatus “digitaalisesta pitsistä”. Hän on luonut näyttelyyn verryttelypuvun ja kaksi pelipaitaa, jotka Paola Suhonen on kuvannut tähtiurheilijoiden, muun muassa jääkiekkolegenda Timo Jutilan ja Susijengin riveistä tutun koripallotähti Shawn Huffin yllä.

Raumalaislähtöisen nuoren suunnittelijan Noora Vihervirran uusimmassa mallistossa taas yhdistyy raumalainen pitsinnypläys, sienirihmastot ja 1940-luvun aamutakit kiehtovalla tavalla. Kokeellisen ja koettelevan esillepanon vuoksi näyttelyssä ei nähdä juurikaan historiallista pitsiä.

– Pitsi on haluttu nostaa pois vitriineistä takaisin iholle ja fyysisiin ympäristöihin. Se haluttiin upottaa veden alle ja nostaa ilmaan. Raumalaista nyplättyä pitsiä keräsimme pitsiyhdistysten ylijäämäpaloista, joille pyydettiin lupa tavallista rajumpaan käsittelyyn, Salonsaari kertoo.

– Näyttelyssä olemme leikitelleet ajatuksella, että pitsi on kuin raumalainen luonto, se on niin olennainen osa kaupungin historiaa ja elämäntapaa. Kahden museon ja kaupunkifestivaalin yhteistyö Paolan johdolla on ollut hieno tapa lähestyä aihetta moniäänisesti. Tuntuukin että tänä kesänä jo 50 vuotta kestänyt yhteistyö kolmen yksikön välillä on ainakin joltain osin keksitty uudestaan, Kaisto iloitsee.