Pitsiviikolla voi tutustua Vanhan Rauman pihoihin ja pihakirppiksiin

Naulamäki, Vanha Rauma kesällä

Vanha Rauma Yhdistys ry toteuttaa jälleen 20.–28.7. avoimet pihat ja pihakirppikset -tapahtuman. Mukana on yhteensä 35 erilaista Vanhan Rauman pihaa. Tavoitteena on tarjota raumalaisille, turisteille ja kaikille kiinnostuneille tilaisuus tutustua Vanhan Rauman elämänmenoon.

Avoimet pihat on merkitty karttaan. Paperikarttoja painetaan 3000 kappaletta. Paperikarttoja saa mukana olevilta pihoilta, korjausrakentamiskeskus Tammelasta, Vanhalta Raatihuoneelta sekä palvelupiste Pyyrmanista. Kartta on luettavissa myös sähköisenä Vanha Rauma Yhdistyksen ja Tammelan Facebook-sivuilla.

Piha on auki, kun portilla tai sisäänkäynnillä on Vanha Rauma Yhdistyksen Avoin piha tai Pihakirppis-kyltti. Aukioloaika on jokaisen osallistujan omassa harkinnassa mahdollisuuksien mukaan ja sään sallimissa rajoissa. Suositus on pitää piha avoinna koko Pitsiviikon ajan.

Kävijöiden määrä pihoilla on vuosittain lisääntynyt. Esimerkiksi Eteläpitkäkadun yhdellä avoimella pihalla ja pihakirppiksellä nimen laittoi vieraskirjaan ajanjaksolla 2008–2011 kunakin vuonna keskimäärin 630 henkilöä. Vuosina 2012–2016 kävijöitä oli keskimäärin 1300, eli määrä oli kaksinkertaistunut. Viime vuonna nimiä vieraskirjaan tuli lähes 2000.

Vanha Rauma Yhdistys ry on tehnyt ohjeiston avointen pihojen ja pihakirppisten pitäjille sekä pihoihin tutustujille. Ohjeen toivotaan valaisevan periaatteita, joita toivotaan kunnioitettavan avoimia pihoja ja pihakirppiksiä toteutettaessa. Yhdistyksen toimesta on laadittu myös esittely eräiden mukana olevien talojen historiasta. Pihakierroksilla kulkevat saavat kysyttäessä tietoa talojen historiasta niiltä osin kuin historia on tiedossa ja se on saatu kootuksi.

Vanha Rauma Yhdistys ry organisoi avointen pihojen ja pihakirppisten pitoa. Toiminta on asukkaiden ja perheiden yksityistä toimintaa ja täysin vapaaehtoista.

Pihakirppikset ja avoimet pihat 2019 -kartta