Pitsiviikon 50. juhlavuosi näkyy Raumalla koko vuoden

Pitsiviikko 2020-ilme

Rauman Pitsiviikko järjestetään tulevana kesänä jo 50. kerran. Pitsiviikkoa ja sen historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta tuodaan esiin lukuisissa eri tapahtumissa ja tilaisuuksissa koko juhlavuoden ajan. Pitsiviikko on yksi Suomen vanhimmista yhtäjaksoisesti järjestetyistä kaupunkifestivaaleista.

Pienestä raumanpitsinäyttelystä vuonna 1971 alkunsa saanut Pitsiviikko on vuosien saatossa kasvanut koko kaupungin yhteiseksi tapahtumaksi, joka kerää Rauman kaduille joka kesä kymmeniä tuhansia ihmisiä. Pitsiviikon ainutlaatuisuus piilee sen aidossa historiassa. Tapahtuma on syntymästään lähtien kunnioittanut raumalaista pitsinnypläysperinnettä ja sen vaalijoita, muita taiteen ja käsityön muotoja unohtamatta.

Juhlavuosi avataan tammikuussa

Pitsiviikon juhlavuoden vietto aloitetaan muistelemalla tapahtuman värikkäitä vaiheita ja virstanpylväitä tapahtuman historiasta. Juhlavuosi avataan valokuvanäyttelyllä, joka esittelee ikimuistoisimpia hetkiä vuosien varrelta. Näyttely koostuu 18 kankaalle painetusta valokuvasta, jotka ripustetaan esille keskikaupungin kiinteistöjen ikkunoihin. Taustavalaistut kuvat ovat parhaimmillaan pimeän tullen.

Valokuvanäyttelyyn voi tutustua maksuttomilla opastetuilla kävelykierroksilla, jotka järjestetään lauantaina 25.1. klo 18.15–19 ja keskiviikkona 5.2. klo 18.15–19. Parasta Pitsiviikolla – valokuvanäyttely Pitsiviikon viidestä vuosikymmenestä on esillä 25.1.–9.2. Näyttelyyn voi tutustua myös omatoimisesti.

Kevätlukukaudella Rauman kansalaisopistossa kuullaan lisäksi mielenkiintoisia luentoja Pitsiviikon historiasta.

Pitsiviikko saa oman historiikin

Tammikuussa julkaistaan myös Pitsiviikon historiikki Pitsiviikon viisi vuosikymmentä: pienestä pitsinäyttelystä koko kaupungin festivaaliksi. Valokuvien, haastattelunauhojen ja videoiden täydentämä tarinallinen kertomus muistelee Pitsiviikon 50-vuotista taivalta ja matkan varrelle osuneita yllättäviä käänteitä, uhkakuvia ja hauskoja sattumuksia. Toimittaja Saana Jaakkolan kokoama ja kirjoittama historiikki julkaistaan Pitsiviikon nettisivuilla lauantaina 25.1.

Pitsiviikko kutsuu tapahtumakävijät jakamaan muistoja ja kokemuksia vuosien varrelta. Osana Pitsiviikon juhlavuoden ohjelmaa Rauman museo taltioi kokoelmiinsa muistitietoa viidenkymmenen vuoden aikana järjestetyistä Pitsiviikoista teksteinä ja valokuvina. Kuka tahansa voi tuoda oman panoksensa Pitsiviikon vaiheista kertovan näyttelyn toteuttamiseen osallistumalla Minun Pitsiviikkoni -aineistonkeruukampanjaan. Pitsiviikkoon liittyvää esineistöä voi tarjota joko museon kokoelmiin talletettavaksi tai lainaksi sekä tapahtumavalokuvia digitoitavaksi.

Heinäkuussa ohjelmaa yhdeksän tapahtumapäivän ajan

50. Pitsiviikkoa vietetään heinäkuussa 18.–26.7.2020. Rauman vanhin kaupunkifestivaali viihdyttää kävijöitä tuttuun tapaan runsaalla ja monipuolisella ohjelmalla. Viiden vuosikymmenen ajan tapahtuman ohjelmassa mukana säilyneet pitsinäyttelyt, muu taide- ja käsityötarjonta sekä pääsymaksuttomat ja ikärajattomat ulkoilmakonsertit ja -tapahtumat tarjoavat unohtumattomia elämyksiä myös juhlavuonna. Pitsiviikon nettisivuilta löytyvään juhlavuoden ohjelmaan lisätään tapahtumia, tilaisuuksia ja näyttelyitä jatkuvasti, sillä ohjelmahaku on avoinna maaliskuun alkuun asti. Pitsiviikon juhlavuoden ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan toukokuussa.

Juhlinta ei lopu Pitsiviikkoon, sillä juhlavuoden päätteeksi herätellään keskustelua ja etsitään suuntaa kaupunkitapahtuman tulevaisuudelle. Kevätlukukaudella Rauman kansalaisopiston ohjelmassa alkanut juhlavuoden luentosarja saa jatkoa. Syksyllä luentosarjassa pohditaan, miten tapahtumat toimivat kaupunkikehittämisen välineenä ja millaista kaupunkikulttuuri tänä päivänä on. Pitsiviikon jälkeen toteutetaan kyselytutkimus tapahtuman kävijöille sekä etsitään kampanjan avulla 50 Pitsiviikkoa kehittävää ideaa.

Vihreän tapahtuman ilmeessä on juhlavuotta varten suunniteltua pitsiä

Juhlavuoden tapahtumailme on suunniteltu viime vuonna järjestetyn pitsimallin suunnittelukilpailun voittajatyön pohjalta. Nyplääjä Hilkka Lehtisen pitsityö Me yhdessä muuntui juhlavuoden tapahtumailmeeksi Rauman kaupungin viestintäsihteeri Kari Riikilän suunnittelemana.

Pitsiviikko on jo vuosia panostanut ympäristötyöhön. Pitsiviikolle myönnettiin vuonna 2019 Ekokompassi-sertifikaatti ensimmäisenä raumalaisena tapahtumana. Pitsiviikon ympäristöarvot näkyvät monin eri tavoin 50. Pitsiviikon ohjelmassa. Tapahtuma jatkaa juhlavuotenaan suunnitelmallisen ja tavoitteellisen ympäristötyön tekemistä.

www.pitsiviikko.fi