Ajankohtaista

Pohjoiskehän koulun julkisivu alkaa muotoutua

Pohjoiskehän koulun ensimmäiset julkisivun ja vesikaton puuelementit saapuivat juhannuksen jälkeen. Rakennus on jaettu kolmeen lohkoon, joissa työt etenevät eri vaiheissa. Ensimmäisen rakennuslohkon seinä- ja kattoelementtejä on asennettu vuoroin paikoilleen.

– Puuelementtien asentaminen aloitettiin juhlasalin seinistä, minkä jälkeen siirryttiin vesikattoelementteihin. Koska uusi koulu rakentuu kolmesta eri lohkosta, myös seinä- ja kattoelementit asennetaan lohkoittain, vastaava työnjohtaja Toni Raita Hartela Oy:stä kertoo.

Julkisivu- ja vesikattoelementit ovat betonielementtejä suurempia, mutta kevyempiä.

TT-laattojen ja ontelolaattojen päälle asennetaan kattoristikoiden asiaa ajavat tukielementit. Niiden yläpinnat muodostavat kattokaltevuuden tulevalle vesikatolle ja toimivat vesikaton kantavina rakenteina.

Tukielementtien päälle tulevat niin sanotut laattaelementit, joiden päällä on pohjahuopa. Laattaelementit mahdollistavat vettä pitävän vesikaton rakentamisen lyhyessä ajassa, jolloin rakenteet saadaan nopeasti säältä suojaan.

– Kun pohjahuopa on paikoillaan, se saumataan asennuksen yhteydessä. Asennuksen jälkeen vesikatto on siis heti vesitiivis. Pohjakermin jälkeen asennetaan vielä pintakermi, minkä jälkeen vesikatto on valmis, Raita tarkentaa.

Julkisivun puuelementit tuovat koulun ulkopinnan värityksen esiin, sillä elementit ovat valmiiksi maalattua paneelia. Seinien puuelementit ovat sisäpuolelta avoimia, jotta työmaalla saadaan seinien sisään asennettua muun muassa sähkötekniikkaa. Seinäelementtien asennuksen jälkeen seinät vielä levytetään ja maalataan rakennuksen sisäpuolelta.