Ajankohtaista

Pyynpäähän rakennetaan Ilmatieteen laitoksen uusi sääasema

Rauman kaupunki ja Ilmatieteen laitos rakentavat yhteistyössä uuden virallisen sääaseman Rauman Pyynpään kaupunginosassa sijaitsevaan Kaposvarinpuistoon. Kaupunki aloittaa aseman rakentamisen maatäytöillä ja pohjatöiden tekemisellä helmikuun aikana, jonka jälkeen Ilmatieteen laitos asentaa tarvittavat havaintolaitteet ja suorittaa niiden testauksen. Uusi sääasema on tarkoitus ottaa käyttöön kevään 2018 aikana.

Sääasemalla mitataan ilman lämpötilaa ja kosteutta, sademäärää sekä lumen syvyyttä. Havainnot tulevat näkymään Ilmatieteen laitoksen julkisilla paikallissääsivuilla, josta tiedot on ladattavissa myös omaan käyttöön.

Ilmatieteen laitoksella on ennestään Rauman alueella virallinen sääasema Kylmäpihlajan majakkasaarella ja ilmanlaadun mittausasema Sinisaaressa. Merellä sijaitseva sääasema on tarkoittanut yleensä sitä, että Raumalta ilmoitettavat paikalliset säähavainnot ovat kesällä lämpötilan suhteen muutamaa astetta matalampia kuin esimerkiksi Porissa tai Kokemäellä, joissa on maalla sijaitsevat sääasemat.

– Erityisesti matkailuelinkeinolle tällä on imagollista merkitystä. Lomalla olevat ihmiset seuraavat matkailukohteiden ilmoitettuja lämpötiloja ja ennusteita, joten jo muutaman asteen matalampi lämpötila voi olla ratkaiseva tekijä matkakohteen valinnassa, toteaa Rauman kaupungingeodeetti Timo Laitinen

Suomen pitkä rannikko synnyttää nopeasti muuttuvan ilmastollisen vyöhykkeen, missä merelliset olosuhteet muuttuvat mantereisiksi vain muutaman kymmenen kilometrin matkalla. Rauman kaupunki kuuluu rannikkokaupunkina tällaiselle muutosvyöhykkeelle.

– Esimerkiksi keväällä, kun meri on vielä kylmä, mutta manner jo lämpenee päivisin, voidaan Suomen ylimmät lämpötilat mitata siellä itätuulilla. Mereltä tuullessa jäädään kuitenkin oleellisesti niistä lämpötiloista, mitä sisämaassa mitataan. On selvää, että tällaiselta alueelta saatava säähavainto edesauttaa sääanalyysiä ja tätä kautta myös sääennusteen tekemistä, toteaa Ilmatieteen laitoksen meteorologi Mikael Frisk.

Myös Rauman kaupungin omistama Rauman Energia tulee hyötymään uuden sääaseman tuottamasta säätiedosta.

– Sähkön ja kaukolämmön hankinta ja myynti riippuvat lämpötilasta ja tällä hetkellä kulutusennusteet on tehty Porin ja Kokemäen sääasemien tiedoilla. Uusi sääasema antaa tarkempaa tietoa paikallisista sääoloista ja pienentää sääolojen aiheuttamaa virhettä ennusteissa, toteaa Rauman Energian kehitysjohtaja Juha Viherjälaakso