Ajankohtaista

Raumalla panostetaan luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen

Punahattu-kukkia, kimalainen ja perhonen.

Rauman kaupungin Wihertoimi on kiinnittänyt kuluneen kesän aikana aiempaa enemmän huomiota luonnon monimuotoisuuteen ja sen säilyttämiseen. Niittyalueita ja niin sanottuja liikennevihreitä on leikattu kevätkaudella totuttua harvemmin ja osa alueista on niitetty vain kertaalleen niittykukkien kukinnan jälkeen.

– Luonnon monimuotoisuudesta puhutaan tänä päivänä enemmän kuin koskaan. Syynä tähän ovat esimerkiksi ilmastonmuutos ja sään ääriolosuhteiden lisääntyminen. Kaupunkiluonnon monimuotoisuuden heikkeneminen on seurausta viheralueiden samankaltaistumisesta. Samalla se on johtanut pölyttäjien vähenemiseen, maaperän mikrobiston köyhtymiseen ja myös ihmisen vastustuskyvyn heikkenemiseen, puistotyönjohtaja Päivi Luotonen kertoo.

Wihertoimessa luonnon monimuotoisuuden huomioiminen tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi nurmikkoalueiden leikkaamisen tarvetta mietitään ensisijaisesti niiden käyttötarkoituksen mukaan.

– Teemme hoitoluokituksien uudelleen määrittelyjä ja aloitimme työn liikenneviheralueista. Esimerkiksi Hankkarintiellä, Ottilantiellä, Porintien liittymissä sekä Lounais- ja Luoteisväylillä liikennevihreitä jätettiin alkukesästä leikkaamatta ja niittykukkien annettiin kukkia rauhassa. Jättämällä kukkivat luonnonkasvit niittämättä saamme silmäniloa ja tarjoamme samalla hyönteisille ja pölyttäjille viihtyisän ympäristön, Luotonen sanoo.

Esimerkiksi Pitkäjärven rantapuistoon ja Lounaisväylän kummuille on aikoinaan istutettu keto- ja niittykasveja. Alueet ovat otollisia erityisesti perhosille. Kulunut paahteinen kesä suosi myös niittykasveja ja niiden kukinta oli runsasta.

Pyynpäänkadun varrella sijaitseva auringonkukkapelto on osa Wihertoimen kaupunkivihreän monimuotoisuutta lisääviä toimenpiteitä.

– Auringonkukkapelto on parhaillaan juuri nyt, ja kaupunkilaiset voivat kerätä kukkia omaksi ilokseen, Luotonen muistuttaa.

Muuttuvat ja monilajiset kasvillisuusalueet elävöittävät katukuvaa

Wihertoimen syksyn istutuskausi on käynnistynyt monilajisten, hyönteismyönteisten ja dynaamisten kasvillisuusalueiden perustamisella. Dynaamisella kasvillisuusalueella tarkoitetaan jatkuvasti muuttuvaa, monilajiseksi ja kerrokselliseksi suunniteltua kasvillisuusaluetta. Tällaisia kasvillisuusalueita on toteutettu Kaunisjärvenpuistoon ja Viipurinpuistoon.

Paroalhon liikenneviheralueille istutetaan viikolla 35 luonnon monimuotoisuuteen keskittyviä alueita, joissa käytetään Wihertoimessa kasvatettuja keto- ja niittykasveja. Alueet tulevat olemaan esimerkkikohteita, joissa kaupunkivihreän monimuotoisuuden lisäämisen keinot ovat esillä.

Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina 28.8. Wihertoimi haastaa raumalaiset juhlistamaan Suomen luontoa – vinkkejä teemapäivän viettoon löytyy osoitteesta suomenluonnonpaiva.fi.