Ajankohtaista

Raumalla uusia koronatartuntoja – vahvaa maskisuositusta tulee noudattaa

Rauman kaupungin terveyspalvelut sai torstai-iltapäivällä 21.1. tiedon koronatartunnasta Rauman suun terveydenhuollossa sekä raumalaisessa yksityisyrityksessä. Raumalla todettiin torstaina kaikkiaan neljä uutta tartuntaa ja perjantaiaamuna kolme. Tartuntojen määrä on Raumalla selvästi kasvussa.

Kaupungin suun terveydenhuollon työntekijällä on todettu koronatartunta, jonka lähde on selvillä. Altistuneita on seitsemän, jotka kaikki ovat henkilökunnan jäseniä. Yhtään potilasta ei ole altistunut. Altistuneisiin on oltu yhteydessä ja heidät on asetettu karanteeniin. Altistumisriskiä ei ole ollut suun terveydenhuollon yleisissä tiloissa.

– Tilanteen vuoksi joitain hoitoaikoja joudutaan todennäköisesti perumaan kaikissa hammashoitoloissa henkilökuntavajeen takia, vastaava ylihammaslääkäri Kati Isotupa sanoo.

Raumalaisessa yrityksessä koronatartunnalle on altistunut 10 henkilöä. Tartunnanlähde on selvillä. Altistuneisiin on oltu yhteydessä ja heidät on asetettu karanteeniin.

Karanteeni ei koske altistuneen perheenjäseniä ja he saavat liikkua normaalisti. Jos karanteeniin määrätty sairastuu, hänen on mentävä testiin ja tällöin perheenjäsenten tulee odottaa kotona testivastausta. Kun karanteeniin määrätty on lapsi, toinen vanhemmista voi olla hänen kanssaan kotona ja tartuntatautipäiväraha korvaa tällöin ansionmenetykset, jos etätyö omalta työpaikalta ei onnistu.

Oireettomia ei ole syytä testata. Testauksen avulla ei voida lyhentää karanteeniaikaa.

Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4-5 vuorokautta, mutta se vaihtelee 1–10 vuorokauden välillä. Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia, on tärkeää hakeutua testiin viiveettä.

Maskisuosituksen ja turvavälien noudattaminen yhä tärkeää

Rauman kaupunki muistuttaa, että Satakunnassa tulee edelleen noudattaa vahvaa maskisuositusta sekä turvavälejä. Yli 12-vuotiaiden tulee käyttää maskia kaikissa julkisissa sisätiloissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tarkentanut turvaetäisyyttä, jonka tulee jatkossa olla yli kaksi metriä.

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä kokoontui 21.1. ja päätti jatkaa nykyisten koronasuositusten ja -rajoitusten voimassaoloaikaa 31.1. asti.

Kokoontumisrajoitukset pysyvät Satakunnassa ennallaan. Aluehallintovirasto on antanut uuden määräyksen, joka on voimassa 24.1.–23.2. Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat kiellettyjä, mutta sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää tilaisuuksia, joihin osallistuu enintään 20 henkilöä.