Ajankohtaista

Raumalla ymmärretään käsitöiden päälle – Pitsiviikon Käsityöläismarkkinat Kalatorilla jo vuodesta 1989 lähtien

Ihmisiä kesällä Kalatorilla toritapahtumassa.

Juttusarja Pitsiviikon pitkään mukana olleista ohjelmanjärjestäjistä saa jatkoa. Taitokeskuksen Helena Kuivanen kertoo Kalatorin Käsityöläismarkkinoista.

Taitokeskus on järjestänyt Kalatorin Käsityöläismarkkinoita Pitsiviikolla vuodesta 1989 lähtien. Käsityöläismarkkinoiden idea syntyi Taitokeskuksen ja silloisen Rauman kaupungin kulttuuritoimenjohtaja Birgit P. Jaakkola toimesta.

Taitokeskuksen tarkoituksena on tukea käsityöyrittäjiä ja -harrastajia. Käsityöläismarkkinoilla myydään käsin valmistettuja kotimaisia käsitöitä. Suurin osa myyjistä on käsityöläisyrittäjiä ja heitä saapuu ympäri Suomea. Myynnissä on erilaisia käsitöitä, kuten taontaa, puutöitä, kudonnaisia ja erilaisista materiaaleista valmistettuja koruja. Moni käsityöläinen on huomioinut pitsin jollain tavalla tuotteissaan, kuten kuvioinnissa tai koristelussa.

– Käsityöläismarkkinoilla ostaja kohtaa käsityöntekijän ja pääsee samalla keskustelemaan hänen kanssaan. Kaupanteko on henkilökohtaista; kun ihastut johonkin käsityöhön, myyjä esittelee työnsä ja voi kertoa tarinaa tuotteeseen liittyen. Moni käsityöyrittäjä pitää Raumaa kaupunkina, jossa ymmärretään käsitöiden päälle.

Vaikka Kalatorin Käsityöläismarkkinoita on järjestetty jo kohta 30 vuotta, isompia sattumuksia ei ole päässyt tapahtumaan. Sää luonnollisesti aiheuttaa välillä kommelluksia.

– Kalatorille ei tule varjoa mistään. Kun on lämmintä, Kalatorilla on todella lämmintä. Uusille kävijöille sanon aina, että ottavat jotain millä suojata itsensä auringolta. Tuuli saattaa oikeasta suunnasta puhaltaessaan pyöriä Kalatorilla, mistä johtuen tavarat välillä lentelevät.

Tänä vuonna Kalatori täyttyy käsityöläisyrittäjistä perjantaina 28.7. ja lauantaina 29.7. Myyjiä on kahtena päivänä yhteensä 50. Myyjät vaihtuvat kahden päivän aikana, joten Kalatorilla kannattaa poiketa ihastelemaan käsitöitä kumpanakin markkinapäivänä!

Lisätietoja Kalatorin Käsityöläismarkkinoista voi lukea Pitsiviikon nettisivuilta www.pitsiviikko.fi.

nainen ripustaa huovutettuja kukkalaukkuja