Ajankohtaista

Rauman kaupungin ruokapalvelut vastaa sämpyläkeskusteluun

Rauman kaupungintalon julkisivua edestä kuvattuna kesäaikaan. Sininen taivas taustalla.

Päiväkotien sämpyläleipomisesta on keskusteltu niin paikallislehtien palstoilla kuin somessakin. Moni on ollut huolissaan ruokahävikistä, jotkut murehtivat sitä, että lapset eivät pääsisi enää leipomaan tai saisi ollenkaan sämpylöitä syödäkseen.

Keskustelun taustalla on uutinen, jonka mukaan päiväkodeissa ei voi enää leipoa sämpylöitä aiemmin tarjolla olleesta puurosta.  Ohje voi kuulostaa maalaisjärjen vastaiselta, mutta sillä on vissit terveydelliset perustelut, joita on syytä Raumallakin noudattaa.  Elintarvikelain mukaan tarjolla ollutta ruokaa ei saa jäähdyttää ja käyttää uudelleen.  Määräys on selkeä ja sen noudattamista valvovat  terveysviranomaiset joka puolella Suomea. Ruokapalveluväellä ei tässä asiassa ole omaa harkintavaltaa.

Raumalla on 27 kaupungin varhaiskasvatuksen pistettä ja niistä kolmessa on henkilökunta leiponut  tähteeksi jääneestä puurosta sämpylöitä noin kerran viikossa. Kaikissa päiväkodeissamme syödään edelleenkin kerran viikossa aamupalalla kotimaisesta viljasta leivottuja sydänsämpylöitä ja edelleen lapset saavat ohjatusti harjoitella leipomista.  Lasten vanhemmat voivat luottaa siihen, että päiväkotiemme ruokatarjonta on kaikissa toimipisteissä tasapuolista ja laadukasta.

Käytämme kaikkeen ruuan valmistamiseen hyviä, sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemussuosituksen mukaisia raaka-aineita.  Elintarvikkeiden kotimaisuusaste on n. 85 prosenttia vuodenajan mukaan ja elintarvikkeet hankitaan niin läheltä kuin mahdollista.

Mekin ruokapalveluissa olemme huolissamme ruokahävikistä. Siksi olemme kehittäneet tuotantoamme sellaiseksi, että nykyisin hävikkiä syntyy todella vähän. Molemmat tuotantokeittiömme luovuttavat yli jäävän ruuan SPR:lle edelleen jaettavaksi Eviran ohjeistuksen mukaan.

Suomessa on tunnetusti tiukat elintarvikemääräykset niille, jotka ovat vastuussa toisten ihmisten terveydestä. Olemme myös tottuneet siihen, että meillä voi ruokailupaikoissa nauttia puhdasta ja terveellistä ruokaa.

Kaiken kaikkiaan Rauman kaupungin ruokapalvelut  tuottaa päivittäin noin 10 000 ateriaa, joista lounasruokia on 7 000. Joka kuudes raumalainen syö päivittäin tekemäämme ruokaa. Meille Rauman Tarina tarkoittaa ensisijaisesti sitä, että tuotamme asiakkaillemme maukasta, terveellistä ja turvallista ruokaa. Kehitämme koko ajan toimintaamme, mutta terveys- ja turvallisuusasioista emme tingi.

Pirjo Vainio
ruokapalvelujohtaja