Ajankohtaista

Rauman kaupungin ympäristönsuojelun hakemuskäsittely siirtyy Lupapiste-asiointipalveluun

Mies pitää kädessään verkkopankkitunnuksia ja näpyttelee tietokoneen näppäimistöä samalla.

Rauman kaupungin ympäristönsuojelu on ottanut toukokuun alussa käyttöön sähköisen Lupapiste-asiointipalvelun. Jatkossa Rauman ympäristönsuojelun lupa-, rekisteröinti- ja ilmoitusasiointi hoidetaan verkossa. Hakemuksia otetaan vastaan pääasiassa kyseisen palvelun kautta.

– Lupapiste-palvelu on valtakunnallinen, mutta Rauma on lähialueen kunnista tällä hetkellä ainoa, joka on ottanut palvelun käyttöön. Hakemuksia on aiemmin toimitettu sähköpostitse, Rauman kaupungin ympäristönsuojeluinsinööri Tuija Kailaste kertoo.

Raumalla siirryttiin Lupapiste-palveluun muun muassa tietoturvasyistä, mutta myös käytännöllisyyteen perustuen. Erityisesti ympäristölupa- ja maa-aineslupahakemukset vaativat yksityiskohtaisia tietoja sekä leikkauspiirustuksia ja karttaliitteitä, jotka vievät sähköpostissa paljon tilaa.

– Palvelun odotetaan helpottavan vuoropuhelua asiakkaan kanssa. Molemmilla on sama alusta käytössä ja samat tiedot nähtävillä ajasta tai paikasta riippumatta. Lupapiste ohjaa mahdollisimman huolellisesti täydennetyn hakemuksen jättämiseen liitteineen, Kailaste selventää.

Tarkoituksena on koota asian käsittelyyn liittyvät tahot yhteen osoitteeseen, sillä jatkossa muun muassa lausuntojen pyytäminen muilta viranomaisilta tapahtuu asiointipalvelun kautta. Viranomaisille voi tehdä palvelun avulla myös neuvontapyyntöjä jo ennen hankkeen käynnistymistä.

Lupapisteeseen rekisteröidytään verkkopankkitunnuksilla ensimmäisen käyttökerran yhteydessä. Luvanhakijaorganisaatiot voivat rekisteröidä käyttöönsä maksullisen yritystilin sisäistä hankehallintaa varten.

Sähköisen asiointipalvelun toimittaa digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijayritys Evolta Oy. Lupapiste on toteutettu yhteistyössä Ympäristöministeriön kanssa.