Ajankohtaista

Rauman koronatilanne saatava kuriin – annetut ohjeet koskettavat kaikkia

Rauman kaupungin koronajohtoryhmä kokoontui perjantaina 19.2. käsittelemään torstaina julkaistujen Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän linjausten ja täsmennysten soveltamista Raumalla. Uudet linjaukset ovat voimassa 21.3. asti.

Rauma on edelleen leviämisvaiheessa. Koronatartuntojen määrä on huolestuttava. Ajalla 3.2.– 15.2. tarkasteltuna Rauman ilmaantuvuusluku on 300,7. Vastaava luku on koko Satakunnassa 94,5 ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronakartan mukaan 19.2. koko Suomessa 94,4.

Koko telakka erityisseurannassa

Rauman telakalta löytynyt laaja tartuntarypäs on herättänyt keskustelua Raumalla ja saanut myös valtakunnallista huomiota. Telakalta oli torstaina 18.2. iltapäivään mennessä löydetty yhteensä 106 tartuntaa 400 testatun henkilön joukosta, ja testaukset jatkuvat edelleen.

Telakan tartuntarypäs on nyt tartuntatautiviranomaisen erityisessä seurannassa. Rauman terveyspalvelut perusti jo aiemmin sinne oman testauspisteen. Testaukset ovat jatkuneet torstain jälkeen laajamittaisina perjantaina 19.2. Tavoitteena on saada testatuksi koko henkilöstö. Tulosten perusteella tartunnan saaneet asetetaan välittömästi eristykseen ja altistuneet karanteeniin.

Terveysviranomaiset seuraavat telakan tilannetta aktiivisesti ja pitävät etäkokouksia telakan toimijoiden kanssa. Kokouksissa on Rauman työvorossa olevan tartuntatautilääkärin ja sosiaali- ja terveystoimialan edustajien lisäksi mukana myös Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntatautilääkäri sekä telakan päätoimija RMC:n että alihankintayritysten johtoa. Myös aluehallintovirasto on tietoinen Rauman telakan tilanteesta.

– Olemme sopineet, että näytteenoton jälkeen telakan testatut työntekijät poistuvat työpaikalta koteihinsa, ja heitä on kehotettu olemaan omaehtoisessa karanteenissa, kunnes vastaus saadaan. Sairastuneet asetetaan eristykseen ja altistuneet määrätään 14 vuorokauden karanteeniin riippumatta testituloksesta, sosiaali- ja terveystoimialan johtaja Satu Helin sanoo.

Telakka on toimintaympäristönä vaativa. Sen verkostomainen toimintatapa tarkoittaa sitä, että alueella työskentelee päätoimijan lisäksi monien eri alihankintayritysten väkeä. Vaikeusastetta lisää terveysviranomaisen kannalta myös se, että työntekijöitä on monista eri kansallisuuksista.

– Olen ollut yhteydessä Rauma Marine Constructions Oy:n toimitusjohtajaan viimeksi tänään perjantaina ja kertonut, että kaupunki edellyttää RMC:ltä telakan päätoimijana vastuullisuutta koko tuotantoketjun toiminnasta ja sitoutumista määräyksiin ja suosituksiin. Olen saanut sieltä vastakaikua vaatimuksiini. Yhteisymmärryksessä näitä asioita yritetään nyt laittaa kuntoon ja olen ymmärtänyt, että telakalla ollaan valmiita ottamaan entistä järeämpiä toimenpiteitä käyttöön, kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen kertoo.

Kaupunki edellyttää toimenpiteitä kaikilta yrityksiltä

Rauman kaupunki on toimittanut Rauman kauppakamarille ja Rauman yrittäjille eri kielisiä julisteita maski- ja koronasuosituksista. Kaupunki odottaa, että ohjeet asetetaan yrityksissä näkyvästi esille ja niiden noudattamista valvotaan. Yritystoiminnassa tulee tarvittaessa myös tehostaa maskien käyttöä.

– Pitää muistaa, että turvaväli ja maski eivät ole vaihtoehtoisia suojautumiskeinoja, vaan maski tulee olla käytössä niin henkilökunnalla kuin asiakkailla, vaikka turvavälit pystyttäisiinkin toteuttamaan. Erityisen tarkka pitää olla kulkuneuvoissa. Minusta henkilökunta voisi ystävällisesti huomauttaa maskittomia asiakkaita, kun liikkeen sisääntulossa on selvästi ilmoitettu maskisuosituksen olevan voimassa. Toivon todellakin, että kaikki käyttäisivät maskia yhteisissä tiloissa, sosiaali- ja terveystoimialan johtaja Satu Helin sanoo.

Lukiolaiset opiskelevat maaliskuunkin etänä

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä suosittelee toisen asteen ja ammattikorkeakoulujen opetuksen siirtämistä kokonaan etäopetukseen. Rauman Lyseon lukion opiskelijat ovat jo aiemmin siirtyneet etäopetukseen ja jatkavat etäopetuksessa 31.3. asti.

– Rauman heikentynyt koronatilanne huomioiden, pyrimme turvaamaan ylioppilaskirjoitukset pitämällä lukion opiskelijat vielä maaliskuun ajan etäopetuksessa. Tiedotamme opiskelijoita asiasta tarkemmin Wilmassa, sivistystoimialan toimialajohtaja Soile Strander kertoo.

Varhaiskasvatukseen ei saa viedä sairasta lasta

Sivistystoimiala muistuttaa, että sairasta lasta ei saa viedä päiväkotiin, kouluun tai harrastuksiin. Vähäistenkin oireiden ilmaantuessa on jäätävä kotiin.

– Painotamme yhä, että varhaiskasvatuksen toimipisteissä edellytetään huoltajilta kasvomaskin käyttöä sekä lasta tuotaessa että noudettaessa, Soile Strander sanoo.

Julkisiin kokoontumisrajoituksiin tuli kiristyksiä

Aluehallintovirasto teki perjantaina 19.2. uuden päätöksen, joka kiristää kokoontumisrajoituksia lauantaista 20.2. alkaen. Julkisten tilaisuuksien henkilömäärä on rajattu 19.3. asti enintään 10 henkeen. Rauman kaupunki noudattaa annettua ohjeistusta. Sama henkilömäärän rajoitus koskee myös yksityistilaisuuksia.

– Olemme Raumalla nyt niin vakavassa tilanteessa, että ihan jokaiselta raumalaiselta vaaditaan vastuullista toimintaa. Ohjeita, määräyksiä ja suosituksia on annettu niin maskin käytöstä kuin muustakin toiminnasta. Vaikka oma terveys ei huolettaisi, pitää ajatella muita. Pikkuputiikissa tai ruokaostoksilla kohtaamasi ihminen saattaa olla riskiryhmäläinen, jonka terveyden tai jopa hengen voimme vaarantaa. Raumalaisille perheille haluan sanoa, että nyt on aika vetäytyä viettämään aikaa perhepiirissä. Lasten harrastustoiminta voidaan vielä turvata, mutta kaikki muut tapaamiset ja kohtaamiset pitää nyt siirtää tuonnemmaksi, kaupunginjohtaja ohjeistaa.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta saa jatkua

Lapset ja nuoret saavat harrastaa aiemmin annettuja ohjeistuksia noudattaen. Harjoittelu 12–20- vuotiaiden toimintaan varatuilla vuoroilla tulee toteutua turvavälein ja ilman lähikontaktia. Alle 12- vuotiaiden oman ryhmän tai joukkueen kesken myös lähikontaktia sisältävät harjoitteet ovat sallittuja.

Alueellinen työryhmä suosittelee aikuisten harrastustoiminnan keskeyttämistä. Myös yksityisten toimijoiden toivotaan noudattavan suosituksia. Ulkoliikuntapaikoilla voi harrastaa omaehtoista liikuntaa.