Ajankohtaista

Rauman koulujen ruokalistoilla otetaan käyttöön Sydänmerkkiateriat

Rauman kaupungin ruokapalvelu ottaa käyttöön Sydänmerkkiateriat koulujen ruokalistoilla 21.5.2018. Varhaiskasvatuksen ja henkilöstöruokailun ruokalistoilla Sydänmerkki tulee näkymään syksyllä 2018.

sydänmerkki_logoTutkittuun tietoon perustuva Sydänmerkki on terveellisen ruuan laatustandardi. Sydänmerkki takaa, että ateria on monipuolinen ja siinä on sopivasti energiaa ja ravintoaineita. Tällöin muun muassa lounaan rasvan laatu hyvä, suolan määrä kohtuullinen, kuitua runsaasti ja lisäksi ateria on ravitsemuksellisesti täyspainoinen.

Kyseessä on ateriakokonaisuus, joka syntyy kokoamalla annos lautasmallin mukaan:
• pääruokaa
• peruna, riisi, ohra- tai pastalisäkettä
• leipää kasvisrasvalevitteineen
• ruokajuomana rasvatonta maitoa tai piimää
• kasviksia sekä öljypohjaista salaatinkastiketta

Sydänmerkin kriteerit täyttäviä ateriakokonaisuuksia on tarjolla kolme-neljä kertaa viikossa. Aterian tunnistaa ruokalistalla kyseisenä päivänä olevasta Sydänmerkki-logosta ja ruokasalilinjastoissa Sydänmerkki-opasteista.

– Sydänmerkkiaterian käyttöönotto on luonnollinen jatkumo ruokapalvelun pitkään jatkuneelle ravitsemukselliselle kehitystyölle eikä näin ollen ole vaatinut esim. ruokalistoihin muutoksia. Terveellinen ruoka edesauttaa kasvamista sekä hyviä suorituksia kaikenikäisillä. Parhaimmillaan malli tasapainoisesta ruokailusta siirtyy kotiin ja säilyy läpi elämän aikuiseksi asti, toteaa ruokapalvelujohtaja Pirjo Vainio.

Lisätietoa Sydänmerkki-ateriasta osoitteessa www.sydanmerkki.fi