Rauman liikenneympyrät ihastuttavat – somisteina istutuksia ja taidetta

Tallikedon liikenneympyrässä oleva Rauman vaakuna.

Raumalla on 16 liikenneympyrää, joista suurin osa on koristeltu istutuksilla tai esimerkiksi taideteoksilla. Loppukesästä erityisesti Aittakarinkadun, Eteläkadun ja Monnankadun ympyröissä ihastuttavat kauniisti kukkivat maksaruohot.

– Liikenneympyröiden keskiöt on rakennettu pysyviksi, sillä ympyröiden kunnossapito on haastavaa. Pientä vaihtelua saadaan kuitenkin ideoimalla ja soveltamalla. Esimerkiksi Eteläkadun ympyrään veimme viime talvena havupukit, sillä siellähän on hevospuomi valmiina, kaupunginpuutarhuri Mari Pohjalainen kertoo.

Tallikedonkadun liikenneympyrässä komeilee vuoden ympäri Rauman vaakuna, johon vaihdetaan kesäksi värikkäät kukat. Talvella vaakuna täytetään mustilla ja valkoisilla koristekivillä.

– Ympyröiden yleisilme vaihtelee kasvien luonnollisen vuodenaikavaihtelun mukaan. Esimerkiksi Luoteisväylän ja Pyynpäänkadun yhdistävässä niin kutsutussa tyrniympyrässä pitkään säilyvät marjat näyttävät hienolta myös kuuraisessa talvisäässä, Pohjalainen sanoo.

Koristeelliset liikenneympyrät elävöittävät katukuvaa, ja niistä on saatu myös positiivista palautetta. Toisinaan ympäristöstä voidaan ammentaa vinkkejä liikenneympyröiden keskiaiheiksi, mutta myös istutukset itsessään piristävät liikenteen lomassa.

Pohjoiskehän koulun liikenneympyrän somistaminen suunnitteilla

Yksi Rauman uusimmista liikenneympyröistä yhdistää Pohjoiskehän ja Hirvitien. Niin kutsuttu Pohjoiskehän koulun ympyrä on vielä koristelematta.

– Koska liikenneympyrästä liitytään myös Pohjoiskehän koulun pihaan ja se sijaitsee koulun yhteydessä, aiomme osallistaa koululaiset mukaan ympyrän aiheen ja koristuksen suunnitteluun, suunnittelupäällikkö Riikka Pajuoja kertoo.

Rauman liikenneympyrät

 1. Pohjoiskehä–Hirvitie eli Pohjoiskehän koulun ympyrä
 2. Pohjoiskehä–Metsätähdentie
 3. Pohjoiskehä–Luostarinkylä eritasoliittymä, ympyrä 1
 4. Pohjoiskehä–Luostarinkylä eritasoliittymä ympyrä 2
 5. Luoteisväylä–Hirvitie
 6. Luoteisväylä–Pyynpäänkatu eli tyrniympyrä
 7. Luoteisväylä–Junamiehenkatu
 8. Otan ovaali eli Pyynpäänkatu–Syväraumankatu–Raumanmerenkatu
 9. Veturiympyrä eli Karjalankatu–Valtakatu, muodostaa museoveturin kanssa kokonaisuuden, johon kuuluvat myös aseman kello ja rautatieomenapuu. 
 10. Kalliokadun ympyrä, jossa vanha ankkuri viittaa läheiseen Merimuseoon
 11. Aittakarinkadun ympyrä, jossa on Saman auringon alla -taideteos, tunnetaan myös nimellä kaktusympyrä.
 12. Eteläkadun kiertoliittymä, jossa hevospuomi ja viitat, vierailevina tähtinä kuusipukit talvisin
 13. Monnankadun kiertoliittymä
 14. Tallikedonkadun ympyrä, koristeena Rauman vaakuna
 15. Kaunisjärvenkadun kiertoliittymä eli sairaalanympyrä
 16. Sataman ympyrä eli Hakunintien kiertoliittymä, jossa merimerkit ovat sijoitettuina ilmansuuntien mukaan