Rauman sosiaali- ja terveyspalveluissa varaudutaan kesähelteisiin

Rauman aluesairaala

Rauman sosiaali- ja terveyspalveluissa ennakoidaan jo tulevan kesän mahdollisia hellejaksoja. Kesähelteiden varautumissuunnitelmaa työstetään parhaillaan ja suunnitelmaa tullaan toteutettamaan kesän aikana.

– Rauman sosiaali- ja terveyspalveluissa hellejaksoihin varautuminen on jo aloitettu. Eri yksiköihin ja osastoille hankitaan ennen kesää lisää viilentimiä, mikäli niitä ei ole riittävästi. Asiakkaiden huonelämpötiloja mitataan ja seurataan. Huoneita pyritään viilentämään, jotta ne pysyvät lämpötiloiltaan inhimillisinä, suunnittelupäällikkö Sanna Kenttälä kertoo.

Ylilääkäri Mika Virtalan mukaan raumalaiset osaavat huolehtia itsestään ja läheisistään helteisellä säällä, mutta kaikkia asuntoja ei kuitenkaan ole suunniteltu pitkiin hellejaksoihin.

– Esimerkiksi ilmastointilaitteita voisi olla tarkoituksenmukaista hankkia koteihin ennen kesäsesonkia, Virtala sanoo.

Helteisellä säällä etenkin vanhusten ja liikuntarajoitteisten yleistilalasku liittyy enemmän kuivumiseen, kun taas esimerkiksi infektiokaudella infektiot johtavat kiirevastaanotolle hoitoon hakeutumiseen. Helteiden terveyshaitat kohdistuvat erityisesti ikääntyneisiin ja pitkäaikaissairauksista kärsiviin.

Varaudu kesähelteisiin ajoissa

  • Helteiden aikana on tärkeää yrittää pitää kodin tilat viileänä. Pimennysverhot, tuuletin tai jäähdytin voivat olla avuksi.
  • Tuulettimet voivat helpottaa tilannetta sisällä, mikäli lämpötila on alle 35 astetta.
  • Ikkunat kannattaa avata kodin tuulettamiseksi iltaisin tai öisin, kun ulkoilma on viileämpi.