Ajankohtaista

Rauman sosiaali- ja terveysvaliokunta tarkastelee 17.2. ylimääräisessä kokouksessaan terveyspalvelujen uudelleenjärjestelyjä

Rauman aluesairaala

Tartunta- ja jäljitystehtävien voimakkaan kasvun sekä Saga-palvelutalon edellyttämän tuen ja ohjauksen vuoksi Rauman sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu tänään 17.2.2021 ylimääräiseen kokoukseen päättämään terveyspalvelujen rajaamisesta. Rajaukset koskevat alkuvaiheessa joidenkin ajanvarausvastaanottojen, lähinnä terveydentilaan liittyvien tarkastusten ja ei kiireellisten aikojen, siirtämistä, jos tartuntatilanne jatkuu yhtä huolestuttavana ja huonontuu edelleen.

Terveyspalveluissa varaudutaan myös mahdollisen lisäosaston avaamiseen, jos nykyiset hoitopaikat eivät riitä, eikä kotihoitoa katsota riittäväksi hoitomuodoksi.

– Rauman kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala seuraa tiiviisti koronavirustilannetta ja ryhtyy tarvittaviin palvelujen rajaustoimiin henkilöstön riittävyyden turvaamiseksi. Mahdollisista rajaustoimista tiedotetaan erikseen ja asiakkaisiin ollaan suoraan yhteydessä, jos aikoja siirretään, toimialajohtaja Satu Helin kertoo.

Jäljitystyö ja näytteenotto ovat kuormittuneet

Jäljitys- ja näytteenottotehtävät ovat kuormittuneet voimakkaasti viime päivinä. Aiemmin tartunnan saaneiden ja altistuneiden voinnin tarkkailu työllistävät varsinaisten jäljitystehtävien lisäksi. Tartunnan saaneiden ja altistuneiden iäkkäiden henkilöiden voinnin tarkkailu sekä kotioloissa että Saga-palvelutalo Kanalinrannassa vaativat lisäpalvelujen organisointia. Myös mittavat joukkotestaukset telakalla ja ihmisten kodeissa vaativat lisätyövoimaa. Henkilöstön tulee hallita kyseisten tehtävien vaatimukset. Kotisairaala on osallistunut näytteenottoon ja kaipaa myös lisää henkilöstöä varsinaiseen kotisairaalatoimintaan.

Koronarokotukset työllistävät

Sosiaali- ja terveystoimialan lisähenkilöstön tarvetta kasvattavat meneillään olevat koronarokotukset. Ensimmäisiä iäkkäille henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia, suunnattuja rokotustilaisuuksia on vasta tällä viikolla päästy aloittamaan rokotemäärän vähäisyyden vuoksi.

– Tähän mennessä on rokotettu sosiaali- ja terveystoimialalla todettuja tai epäiltyjä koronaviruspotilaita hoitava henkilöstö sekä iäkkäiden ympärivuorokautisen tehostetun palveluasumisen asukkaita ja henkilöstöä THL:n rokotusjärjestyksen mukaisesti. Rokotusten ja niiden ajanvarausten organisointi olisi helpompaa, jos rokotteita olisi nykyistä enemmän eikä rokotteiden saajia jouduttaisi tarkoin kohdentamaan, ylihoitaja Marja Lehtimäki sanoo.