Rauman taidemuseon alakerrassa avautuu lauantaina 16.10. valokuvanäyttely Omalla maallaan – Kyläkuvaaja Hanna Heinilä, joka esittelee luvialaisen Hanna Heinilän valokuvia 1910–20-luvuilta. Näyttely on esillä 30.1.2022 asti.

Vaatimaton valokuvaaja ei esitellyt kuvia julkisesti elinaikanaan. Kuvat ovat säilyneet sukualbumeissa ja kyläyhdistys Luvia Seoran arkistoissa. Valokuvia nähdään laajasti taidemuseonäyttelyssä ja samana päivänä ilmestyvässä julkaisussa, jonka kustantajana on taidekirjoihin erikoistunut Parvs.

Heinilä aloitti valokuvaamisen 16-vuotiaana kesällä 1906. Hän päätyi valokuvaamaan oman perhearkensa lisäksi Luvian elämänmenoa. Kuvat hätkähdyttävät leikkisyydellään, sommittelun tarkkuudella ja vuorovaikutuksella ympäristön kanssa.

Näyttelyn kuraattoreina toimivat Rauman taidemuseon museointendentti Heta Kaisto sekä lasten osuuden kuratoiva kuvataiteilija Mollu Heino. Kaisto on vastannut myös kirjan toimituksesta.

– Kuvista välittyy Hanna Heinilän iloinen luonne ja rakkaus kotipaikkaansa Luviaan. Minua on kiehtonut erityisesti kuvien dokumentaarinen arvo, joka välittyy tunteina ajassa, Heta Kaisto kertoo.

Näyttelyssä kuvat ovat esillä hopeagelatiinivedoksina sekä korkeatasoisina digitaalisina tulosteina. Valokuvataiteilija Katri Lassila on vedostanut käsin hopeagelatiinivedoksia pimiössä Heinilän alkuperäisistä lasinegatiiveista. Heinilän valokuvien digitaalisesta skannauksesta, kuvankäsittelystä ja giclée-vedoksista vastaa luvialainen valokuvaaja Matti Luotola. Näyttelyssä nähdään myös uusia teoksia Hanna Heinilän valokuvien inspiroimina valokuvataiteilija Päivi Setälältä sekä Katri Lassilalta.

Näyttelyyn haluttiin antaa lapsille oma huone, jonka kuraattorina toimii Luvialla asuva ja työskentelevä kuvataiteilija Mollu Heino.

– Lasten huone herättää valokuvien maailman eloon. Katsomaan, näkemään ja havainnoimaan. Lasten huoneessa voi tutkia ja oivaltaa, asettua kuvaan tai toimia valokuvaajana, Mollu Heino kertoo.

Heino toteuttaa lasten huoneen yhdessä Luvialla työskentelevän Maria Leppäsen kanssa. Heino myös tuottaa lapsille oman pienen valokuvakirjan Hanna Heinilästä sekä valokuvausoppaan näyttelyyn.