Ajankohtaista

Rauman taidemuseossa esillä kuvataidekasvatusnäyttely Aika Kumma – Kumma aika sekä RaumArs –taiteilija Andrzej Tarasiukin mekaaniset puut 22.4.–15.5.

Rauman taidemuseo syksyllä kuvattuna.

Rauman taidemuseossa avautuu kaksi uutta näyttelyä, kun taidemuseon sisäpihan, piharakennukset ja verstaan valtaavat opettajaopiskelijat kuvataidekasvatusnäyttelyllään Aika Kumma – Kumma aika. Kevään perinteinen opiskelijanäyttely saa tänä vuonna rinnalleen myös parhaillaan RaumArs –taiteilijana työskentelevän puolalais-kanadalaisen taiteilijan Andrzej Tarasiukin maalauksista ja veistoksista koostuvan kokonaisuuden Mekaaniset puut / Mechanical Trees. Näyttelykokonaisuus on esillä Rauman taidemuseon sisäpihalla, piharakennuksissa ja verstaassa 22.4.–15.5. välisen ajan.

Opiskelijat ja residenssitaiteilija pohtivat näyttelyissään aikaa ja ympäristöä

Turun yliopiston opettajankoulutuksen Rauman kampuksen kuvataiteen sivuaineopiskelijoiden näyttely kokoaa yhteen kuvallista pohdintaa kummallisesta ja hetkessä muuttuneesta ajasta.

– Opiskelijat ovat työskennelleet sekä lähi- että etäopetuksessa. Kuvataideopetukseen se on tarjonnut uudenlaisia työskentelyn tapoja, mutta on samalla tehnyt näkyväksi yhdessä tekemisen ja fyysisen läsnäolon merkityksen opettajaksi kasvamisessa, Turun yliopiston kuvataideopettaja Maija Esko kertoo.

Opiskelijoiden töiden lisäksi itsenäisesti toteutettavat tehtävät ja koululaisille tarjottavat työpajat tekevät näyttelystä osallistavan ja kaikenikäisille sopivan.

RaumArs-taiteilija Andrzej Tarasiukin taiteellista työskentelyä ohjaavat ekologinen tiede, prosessifilosofia, kestävän kehityksen, biomimetiikan ja kiertotalouden ajatukset sekä tieteen soveltaminen taiteeseen.

– Mekaaniset puut on intuitiivinen, henkilökohtainen ja tarinan luomiseen keskittynyt teoskokonaisuus, jonka ajatuksena on yhdistää paikallishistoriaa ja myyttejä materiaalituotantoon. Taidemuseossa avautuva näyttelykokonaisuus tarkasteleekin ihmisen luontosuhdetta ja tapaa valjastaa ympäristö käyttöönsä. Tämän kuvitellun todellisuuden liittämiseksi paikalliseen kontekstiin Tarasiuk on kirjoittanut tarinan, jossa on lainaa Kalevalan luomistarinasta, Rauman historiasta ja Suomen ilmastonmuutokseen sopeutumis-suunnitelmista, RaumArsin toiminnanjohtaja Hannele Kolsio kuvailee.

Tarasiuk on käyttänyt näyttelyssään paikallisista kasveista uutettuja väriaineita liittääkseen työnsä konkreettisesti Raumaan. Aiemmin hän on ollut taideresidensseissä Etelä-Amerikassa.

– Hän on seurannut läheltä, mitä luonnonvarojen louhinta on jo tehnyt muun muassa Amazon-joen kaltaisilla alueilla. Näyttelyn teosten kautta hän osoittaa mahdollisen tulevaisuuden, jossa kestämätön luonnon hyväksikäyttö johtaa ekosysteemien romahtamiseen ja miten sillä on katastrofaalisia vaikutuksia ympäri planeettaa, Kolsio jatkaa.