Ajankohtaista

Rauman telakalta satoja tuotannon työntekijöitä karanteeniin

Satoja Rauman telakalla työskenteleviä henkilöitä asetetaan karanteeniin. Määräys koskee lähes koko 800-päistä tuotantohenkilöstöä. Karanteenit lasketaan alkaneeksi viimeisestä mahdollisesta altistumispäivästä lähtien. Aikaisemmin karanteeniin on jo asetettu näistä noin 160 henkilöä. Jokaiselta karanteeniin asetetulta otetaan koronavirusnäyte uudelleen ennen karanteenin päättymistä ja mahdollista työhön paluuta.

Edellisviikonlopun ja kuluneen viikon aikana noin 1000 telakalla työskennellyttä testattiin koronaviruksen varalta. Tartuntoja ilmeni kaikkiaan noin 240. Tartunnan saaneet on asetettu eristykseen. Sairastuneita ei tällä hetkellä ole sairaalahoidossa.

Telakan pääurakoitsija Rauma Marine Constructions ja telakalla toimivat alihankintayritykset ovat tarkentamassa työskentelyyn liittyviä turvallisuussuunnitelmiaan ja täydentävät näitä myös karanteenin ja eristyksen aikaisin toimin, joiden avulla pyritään varmistamaan työntekijöiden ruokailu-, asumis-, ja kuljetusjärjestelyt terveysturvallisella tavalla sekä estämään jatkotartunnat.

Karanteeni- ja eristysmääräyksen rikkominen on rikoslaissa säädetty rangaistavaksi. Karanteeneja valvova tartuntatautiviranomainen voi tehdä poliisille virka-apupyynnön, jos on syytä epäillä, että karanteenimääräyksiä rikotaan.

Telakan alueella ei tällä hetkellä tehdä tuotannollista työtä. Tiloissa suoritetaan siivouksia ja desinfiointeja, joiden lisäksi ylläpitävät työt sekä valvonta jatkuvat. Telakan tuotannon avaamisesta RMC ilmoittaa myöhemmin, kun siihen on edellytykset olemassa.

Tänään käytyyn neuvotteluun osallistui sairaanhoitopiirin infektioyksikön lisäksi myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja aluehallintoviraston edustajat sekä Rauman kaupunginjohtaja.

Telakan tilannetta arvioidaan seuraavaksi maanantaina 22.2.

Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4-5 vuorokautta, mutta se vaihtelee 1–14 vuorokauden välillä. Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia, on tärkeää hakeutua testiin viiveettä. Testillä ei kuitenkaan voi lyhentää karanteeniaikaa.