Rauman terveyspalvelut sai viime viikon lopulla tiedon kuudesta Rauman telakan alueella todetusta koronatartunnasta. Uusien tartuntatapausten vuoksi telakan alihankintayrityksien noin 200 työntekijältä on kuluvan viikon aikana otettu seulontanäytteet. Koronatartunnan saaneita työntekijöitä on perjantai-iltapäivään 24.9. mennessä todettu yhteensä 40.

Positiivisen testituloksen saaneita henkilöitä kontaktoidaan parhaillaan ja heidät asetetaan eristykseen. Myös tartunnanjäljitystä ja altistuneiden kartoitusta jatketaan. Kaikki tähän asti tavoitetuista tartunnan saaneista henkilöistä työskentelevät rakenteilla olevan laivan tietyssä osassa. Tämän viikon seulontanäytteet on kohdennettu kyseisissä tiloissa työskenteleviin henkilöihin, jotka kaikki katsotaan mahdollisesti altistuneiksi. Heidät kaikki on nyt kertaalleen testattu.

Kyseisessä kohteessa ei tehdä tuotannollista työtä viikonlopun aikana. Mahdollisesti altistuneet työntekijät testataan uudelleen maanantaina 27.9. Heidät ohjataan omaehtoiseen karanteeniin, kunnes testivastaukset valmistuvat. Mikäli lisätartuntoja ilmenee, niistä tiedotetaan erikseen.

Rauman telakalla on viime kevään koronaepidemian jälkeen tehty omaehtoisia satunnaistestauksia viikoittain. Koronatestejä tehdään systemaattisesti noin 80 työntekijälle joka viikko. Lisäksi työntekijöiden on osoitettava negatiivinen testitulos ennen töiden aloittamista telakan alueella.

Tartunnanjäljityksessä altistuneiksi tunnistetut lähikontaktit, kuten esimerkiksi tartunnan saaneiden kanssa asuvat, asetetaan karanteeniin 10 päiväksi altistumispäivästä alkaen. Karanteeni voidaan purkaa tartuntataudeista vastaavan lääkärin toimesta, jos aikaisintaan 6 vuorokautta altistumisen jälkeen otettu koronatesti on negatiivinen. Mikäli henkilö asuu samassa taloudessa eristyksessä olevan henkilön kanssa, karanteenia ei ole mahdollista lyhentää negatiivisella testillä.

Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4–5 vuorokautta, mutta se vaihtelee 1–14 vuorokauden välillä. Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia, on tärkeää hakeutua testiin viiveettä.

Rauman terveyspalvelut on tehnyt tartunnanjäljitystyötä yhteistyössä Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin ja Rauman telakan toimijoiden kanssa.