Rauman terveyspalvelut järjestää keuhkoahtaumataudin teemapäivän 14.11.

inhalaattori

Rauman terveyspalvelut järjestää keuhkoahtaumataudin teemapäivän Rauman Prismassa torstaina 14.11. klo 10–16, osoitteessa Porintie 4.

Teemapäivän aikana kiinnostuneet voivat tehdä tapahtumapisteellä ilmaisen mikrospirometria-puhallustestin. Myös keuhkoahtaumadiagnoosin saaneet voivat tulla paikalle tekemään CAT-testin, joka kertoo potilaan hyvinvoinnista.

Keuhkoahtaumatauti eli COPD on tupakointiin liittyvä sairaus, joka voi alkuvaiheessa olla lähes oireeton. Osa potilaista saattaa sairastaa keuhkoahtaumatautia tietämättään. Keuhkoahtaumataudin oireita ovat lisääntyvä yskä, limannousu, toistuvat hengitystieinfektiot sekä hengenahdistus rasituksen aikana.

Diagnosoituja potilaita on Suomessa noin 200 000 ja yhtä monen on arvioitu sairastavan keuhkoahtaumataudin esiastetta. Arviointien mukaan jopa 50 prosenttia tupakoitsijoista voi sairastua keuhkoahtaumatautiin jossain vaiheessa elämäänsä. Hoito toteutuu pääasiassa perusterveydenhuollon piirissä. Säännölliset seurantakäynnit mahdollistavat potilaille oikeanlaisen hoidon, joka voi muuttua taudin edetessä.

– Usein potilaan elämänlaatu paranee, kun oireille löydetään selitys ja potilas pääsee hoidon piiriin. Keuhkoahtaumataudin hoitoon kuuluu lääkehoidon lisäksi liikunta ja tupakoinnin lopettaminen, jotka ovat keskeinen osa hoitoa, vs. ylilääkäri Lucy Jokela Rauman terveyspalveluista kertoo.

Teemapäivän järjestää Rauman sosiaali- ja terveyspalvelut yhteistyössä GlaxoSmithKlinen kanssa.