Rauman viime viikkojen koronavirustartunnat ovat mahdollisesti lähtöisin iltaravintolasta

Keltainen huutomerkki sinisellä Rauma-tunnustaustalla.

Viimeisen kahden viikon aikana Raumalla on todettu kolme uutta koronavirustartuntaa, joissa tartunta on mahdollisesti saatu raumalaisesta iltaravintolasta. Koronavirustaudin itämisaika on keskimäärin 4−5 päivää. Iltaravintolassa asioidessaan kyseiset henkilöt ovat olleet oireettomia. Tartunnan saaneiden lähipiirissä altistuneet on tavoitettu ja asetettu karanteeniin.

− Mikäli henkilö on asioinut viimeisen parin viikon aikana raumalaisissa ilta- ja anniskeluravintoloissa, erityisesti ravintola Toripöllössä, ja hänellä ilmenee koronavirustartunnan oireita, tulee koronatesteihin hakeutua pikaisesti, Rauman terveyspalvelujen tartuntataudeista vastaava lääkäri Irene Reinvall kehottaa.

Alkuvaiheessa koronavirustaudin oireina voi olla kuumetta, päänsärkyä, yskää, kurkkukipua, hengenahdistusta, painon tunnetta rinnalla ja/tai lihaskipua. Huonovointisuus ja yleiskunnon lasku sekä maku- ja hajuaistin häiriöt ovat tyypillisiä. Noin 10 prosentilla potilaista voi olla suolisto-oireita, kuten pahoinvointia, lievähköä ripulia tai vatsakipua, mutta yleensä potilailla on myös jokin muu koronainfektioon viittaava oire. Koronavirusinfektiossa ei tyypillisesti ole merkittävää nuhaa. Kuumetta on vain noin puolella ennen hoitoon hakeutumista. Yksittäinen oire on harvoin merkki COVID-infektiosta.

Kaikilla on vastuu viruksen leviämisen ehkäisemisessä

− Jokaisen tulisi muistaa oma vastuunsa koronaviruksen leviämisen estämisessä. Turvavälien ja hygieniaohjeiden noudattaminen on ensiarvoisen tärkeää. Ison väkijoukon ollessa sisätiloissa ilman turvavälejä on aina mahdollisuus uusiin tartuntoihin ja koronaviruksen leviämiseen, Irene Reinvall toteaa.

Kaikkiaan Raumalla on tähän mennessä todettu 21 COVID-tartuntaa.