Saaristossa riitti kävijöitä koko kesän ajan – eläimet siirretään talvisuojiin 21.9. alkaen

Lampaat makoilemassa Rauman saaristossa.

Kulunut kesä on ollut Rauman saaristossa tavanomaista rauhallisempi, mutta erityisesti lapsiperheet ovat pitäneet saaristokohteet eloisina. Lisäksi saaristossa kesää viettäneet eläimet ovat järjestäneet ympäristönhoitaja Uula Jänkävaaralle yllätyksiä. Ponit, lampaat ja kanat siirretään takaisin talvisuojiin viikosta 39 alkaen.

Saariston kesästä puuttuivat tänä kesänä koronaepidemian vuoksi leirikoululaiset, tutustumisryhmät sekä saaristolaistapahtumat. Tästä huolimatta väkeä riitti mukavasti.

– Pihluksessa oli välillä jopa ruuhkaa. Päivärannassa kävi varsinkin lapsiperheitä ja paljon muitakin matkailijoita. Päivärannan uusi venelaituri, vuokratuvat sekä soutuveneet ovat olleet ahkerassa käytössä, ympäristönhoitaja Uula Jänkävaara kertoo.

Eläimet viihtyneet hyvin – ponit järjestivät jekkuja

Saaristokohteissa laiduntaa joka kesä lampaita ja hevosia. Myös kanoja ja kukkoja on matkassa mukana.

– Eläimet ovat viihtyneet saaristossa hyvin. Lampaita oli alun perin 44, mutta kesän aikana Pinokariin syntyi kaksi karitsaa, jotka ovat kasvaneet jo huimasti, Jänkävaara sanoo.

Neljä ponia ottivat ilon irti Päivärannan luonnosta. Ympäristönhoitajakin pääsi ottamaan juoksuaskelia.

– Päivärannan ranta-alue on matalaa. Kesän aikana ponit keksivät, että meren kautta pääsee uusille laitumille. Silloin sain juosta ponien perässä merellä. Lopulta ranta suljettiin aidalla, ponien turvallisuuden takaamiseksi.

Kesään mahtui myös kunnossapitotöitä

Saaristokohteissa tehtiin myös hoitotöitä, kuten torppien kunnossapitoa, nurmikoiden leikkuuta ja ruovikoiden niittoa.

Myös Päivärannan ja Pinokarin välisen laidunalueen raivaustyöt ovat edenneet.

– Alueen linnusto on selvästi lisääntynyt ja myös kauriita näkyy usein, Jänkävaara sanoo.