Ajankohtaista

Satakunnan kulttuuriympäristöteko -palkinto myönnettiin Sepän talon kunnostustyölle

Ensimmäinen Satakunnan kulttuuriympäristöteko -palkinto luovutettiin Sepän talon työryhmälle 7.12. Kulttuurihenkilöiden muodostama työryhmä on rohkeasti ja ennakkoluulottomasti ryhtynyt kunnostamaan koko 2000-luvun tyhjillään ollutta kaunista lähes 100-vuotiasta taloa, jonka omistaa Rauman kaupunki. Sepän talo sijaitsee kirjaston tontilla aivan Rauman ydinkeskustassa. Erittäin näkyvällä paikalla sijaitseva, rapistumaan päässyt talo on maalattu kevään ja kesän aikana pääosin talkoovoimin omistajan hankkimalla pellavaöljymaalilla. Työhön on osallistunut kaikkiaan 88 ihmistä ja 9 paikallista yritystä. Talkootyötunteja kertyi yhteensä 642.

Uusi keltainen maalipinta on tehnyt Sepän talon jälleen näkyväksi, tuonut esiin unohdetun ja ehkä jo hyljeksitynkin talon kauneuden, hyvän laadun ja sopusuhtaisuuden sekä palauttanut uskon sen säilymiseen. Talo on keskeinen osa ajallisesti kerroksista ja korkeatasoista kaupunkiympäristöä. Sepän talon työryhmä ja sen käytössä oleva talo on aktivoinut Rauman kesäaikaista kulttuurielämää. Siellä on järjestetty neljän kesän aikana yhteensä 29 näyttelyä ja tapahtumaa, joissa on käynyt 5070 laskettua kävijää.

Kulttuuriympäristöteko -palkinnon jakaa Satakunnan kulttuuriympäristötyöryhmä. Runsaat 20 vuotta toimineen työryhmän on nimennyt Varsinais-Suomen ELY-keskus ja vastaava alueellinen ryhmä toimii Suomen kaikissa maakunnissa. Siinä ovat edustettuina Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY-keskusten ohella Satakuntaliitto, Satakunnan Museo, Turun yliopisto, Metsähallitus, ProAgria ja muutamat alueen kunnat. Ryhmän tehtävänä on edistää ja ohjata maakunnassa tehtävää kulttuuriympäristötyötä sekä lisätä yhteistyötä ja tiedonkulkua toimijoiden kesken.

Vuoden satakuntalainen kulttuuriympäristöteko -palkinnolla halutaan tuoda Sepän talossa tehty mittava kulttuuriympäristön vaalimistyö kaikkien tietoon ja malliksi muille sekä samalla kertoa työn jatkumisesta. Talon kunnostustyö sopii erinomaisesti uuden palkinnon ensimmäiseksi saajaksi ja suunnannäyttäjäksi muille.