Ajankohtaista

Senioreiden kulttuuriviikkojen ohjelma painottuu digitaalisiin sisältöihin

Kuvistuskuvassa vanhuksen kädet

Senioreiden kulttuuriviikkoja vietetään Raumalla 5.–18.10. Koronan vuoksi luentotilaisuuksien ja ulkoilutapahtuman lisäksi kulttuuriohjelmaa on tarjolla myös verkossa sekä digitaalisina sisältöinä.

Monipuolista ohjelmaa verkossa

Tarjolla olevat verkkosisällöt ovat maanantaista 5.10. alkaen linkitettyinä kulttuuriviikkojen nettisivulle. Sisällöt kutsuvat tutustumaan kotikaupunkiin ja sen historiaan joko omalta kotisohvalta tai paikan päällä kierrellen.

Rauman historiaan voi perehtyä monipuolisten mobiilioppaiden avulla. Kotimuseo Kirstin ja Sammallahdenmäen oppaat tuovat Raumaa tutuksi helppokäyttöisen Tarinasoitin-nettisivun avulla. Lisäksi Citynomadi-mobiilisovelluksesta löytyy useita erilaisia kokonaisuuksia.

– Yhdessä kokonaisuudessa raotetaan Vanhan Rauman porttien tarinaa kertomuksin ja valokuvin. Toisessa taas tutustutaan Vanhan Rauman entisaikojen kuuluisiin asukkaisiin. Mobiilioppaat toimivat kaupungissa ja museokohteissa omatoimisen kiertelyn ja tutustumisen tukena, mutta niiden avulla voi tutustua paikkoihin myös vierailematta paikan päällä, vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

Kesäkohteena tunnetusta kotimuseo Kirstistä on kulttuuriviikkoja varten tuotettu uusi ääniopastus. Myös Puuta, rautaa, rakkautta -mobiiliopastukseen kannattaa tutustua. Rauman kielisten tarinoiden kertojaäänenä on kirjailija Tapio Koivukari.

Muistojen paikat -verkkonäyttely johdattaa karttapisteiden ja kuvien avulla raumalaisille rakkaille ja muistoja herättäville paikoille. Kokonaisuudessa on mukana raumalaisten itsensä kertomia ja museon tallentamia tarinoita muun muassa lapsuudesta tutuilta paikoilta. Verkkonäyttely on osa Rauman museolla käynnissä ollutta Kulttuuriperintötietopankki-hanketta.

Rauman kaupunkikierros on kesällä 2020 Rauman oppaiden kanssa kuvattu opastettu kierros Vanhassa Raumassa. Rauman kaupungin YouTube-kanavalle tuleva tekstitetty videotallenne vie matkalle kaupungin kaduille ja sukeltaa tarinoiden kautta kaupungin mielenkiintoiseen historiaan. Kulttuuriviikkoja varten neljästä kaupunkikierroksesta koostettu puolituntinen video on tekstitetty suomeksi.

Kaikkien verkkosisältöjen ja -palveluiden käyttöä tuetaan selkeillä käyttöohjeilla, jotka löytyvät 5.10. kulttuuriviikkojen nettisivuilta.

Ryhmille taidetuokio ja tanssiesityksen videotallenne

Kulttuuriviikoilla on varattavissa myös digitaalisia ryhmäesityksiä, jotka voidaan toteuttaa korona-aikana turvallisesti esimerkiksi palvelutalojen omissa tiloissa henkilökunnan järjestäminä.

Rauman taidemuseon tuottamassa taidetuokiossa tutustutaan Rauman kaupungin omistamaan arvokkaaseen Eino Valtosen taidekokoelmaan kuvien ja ääniopastuksen avulla.

Tanssitaiteilija Lotta Halisen teoksen harjoitustaltiointi toteutetaan niin, että esityksen varanneet ryhmät voivat esittää tanssitaiteilijalle myös kysymyksiä, joihin hän vastaa valmiissa videossa. Helppokäyttöiset esitystiedostot toimitetaan 2.10. mennessä varauksen tehneille ryhmille.

Ilmoittautumisohjeet ryhmäesityksiin löytyvät kulttuuriviikkojen nettisivuilta.

Luvassa myös luentoja ja ulkoilutapahtuma

Ohjelmassa on myös muun muassa luentoja, sellokonsertti, urheiluteemainen muisteluilta, Tarinoita Syväraumasta -elokuvan ensi-ilta sekä Sinisaaressa Kettukallion pururadalla 8.10. järjestettävä ulkoilutapahtuma.

Kulttuuriviikkojen nettisivuille on koottu turvallista osallistumista tukevat osallistujaohjeet. Tilaisuuksien järjestäjät noudattavat aluehallintoviraston, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määräyksiä ja ohjeistuksia yleisötilaisuuksien järjestämisestä. Tapahtumien järjestämisessä otetaan huomioon vallitsevat viranomaisohjeistukset.

Senioreiden kulttuuriviikkojen ohjelmaan voi tutustua osoitteessa rauma.fi/senioreidenkulttuuriviikot.