Ajankohtaista

Talviset kelit vaativat varovaisuutta

Lapsia hiihtoladulla meren jäällä Kaskisten eteläpuolella

Eniten liukastumisista johtuvia tapaturmia sattuu yleensä alkutalvesta, mutta vielä keskitalvellakin luminen katu voi yllättää pyöräilijän tai jalankulkijan.

Rauman kaupungin ylilääkäri Mika Virtalan mukaan tällä hetkellä talvisia tapaturmia sattuu eniten talviurheilun parissa.

– Päävammat ovat nyt lisääntyneet talviurheilun myötä. Kypärän käyttö, varovaisuus ja rauhallinen harjoittelu on hyvä pitää mielessä talvella harrastaessa, Virtala kertoo.

Lumiset kadut, pimeys sekä kuopat ja kokkareet lumipeitteen alla voivat aiheuttaa ikävän liukastumisen monen ikäisille. Liikuntakyvyltään rajoittuneemmat ja iäkkäät ihmiset voivat liukastuessaan lyödä herkästi päänsä eikä ylös nouseminen ole aina helppoa.

– Hyvät jalkineet ja esimerkiksi oman piha-alueen hiekoitus on tärkeää. Muistuttaisin, että kanssakulkijoista on tärkeää pitää huolta, Virtala sanoo.

Liikenneturvan tutkimuksen mukaan juopa neljä kymmenestä suomalaisesta on kertonut liukastuneensa vuoden aikana, mutta silti vain harva varautuu liukkaisiin keleihin. Liukastumisesta johtuvat tapaturmat näkyvät tilastopiikkinä erityisesti joulukuusta maaliskuuhun.

Parhaita keinoja estää kaatumisia liukkaalla kelillä ovat ennakointi ja kiireen välttäminen, mutta niiden lisäksi kannattaa panostaa pitäviin, leveäpohjaisiin talvikenkiin sekä erityisen liukkaalla säällä myös kenkien päälle pujotettaviin liukuesteisiin.